MNO: a tiszteletbeli konzuloknál is jönnek a Fidesz-káderek, Papcsák is feladatot kaphat

MNO: a tiszteletbeli konzuloknál is jönnek a Fidesz-káderek, Papcsák is feladatot kaphat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rekordsebességgel töröltette a külügy a nyilvántartásból a Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét. A Magyar Nemzet úgy tudja: azért volt a sietség, mert a Fidesz ezt a területet is kinézte magának. Papcsák Ferenc kirgizisztáni konzul lehet.

Az ilyen ügyekben szokásos másfél-két év helyett alig másfél hónap alatt vették ki az egyesületek nyilvántartásából a Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét. A Magyar Nemzet szerint nemcsak a nem hivatásos diplomaták működésével kapcsolatos botrányok miatt volt ennyire sürgős a törlés, hanem azért is, mert a Fidesz szeretné saját embereivel feltölteni ezt a területet is, persze akkor, ha ebben partnerek lesznek az érintett országok, a kinevezés a küldő államok joga ugyanis.

A lap úgy értesült: valószínűleg hamar meg tudják majd győzni a kiszemelt országokat az új emberekről, és valószínűleg a kirgiz poszt személycseréjével kezdődik a folyamat.

Névtelenséget kérő diplomáciai források szerint a Kirgiz Köztársaság nemrég „észlelte”, hogy magyarországi konzulja, Erdős Endre már 70 éves. Az ország jogszabálya szerint 70 év felettiek nem tölthetnek be ilyen tisztségeket, így visszahívták, és állítólag megvan már az utódja: Papcsák Ferenc, akinek régóta kiváló kirgiz kapcsolatai vannak. Ha tényleg őt neveznék ki, távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöki posztjáról. Papcsák egyébként régi, megbízható embere a Fidesznek. 1997 óta párttag – emlékeztet a lap.

A Magyar Nemzet külügyi forrásai állítják: sokan „intéztek maguknak” az elmúlt évtizedekben tiszteletbeli konzuli kinevezést távoli kis országokkal csak azért, hogy „zászlós autóval közlekedhessenek”, meghívják őket a diplomáciai eseményekre, vagy ne büntessék meg őket tilosban parkolásért, gyorshajtásért.

A tiszteletbeli konzuli rendszer átvilágítása és átalakítása régóta napirenden volt már, de sokáig nem lépték meg, még azután sem, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd utódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal is többször megállapította: „a tiszteletbeli konzulátusok működésének olyan tendenciája látszik meghonosodni, amely gyakran felveti a jogellenes tevékenység gyanúját”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter végül 2016 januárjában szánta rá magát a rendteremtésre. Decemberben Suha Györgyöt bízta meg a feladattal. A lap kereste az ügyben Suha Györgyöt, de ő nem kívánt nyilatkozni, a külügyi tárca sajtóosztályához irányította az újságírót. Ott megerősítették, hogy változik a tiszteletbeli konzulokkal való kapcsolattartás rendszere.

Papcsák Ferenc esetleges kirgiz tiszteletbeli konzuli jelöléséről azt közölték, hogy arról hivatalos tájékoztatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium eddig nem kapott. Papcsákot próbálták elérni, de nem vette fel a telefonját.