szerző:
hvg.hu

A magyar kormány óriási vitát kiváltó intézkedései kerültek napirendre szerdán délután az Európai Parlamentben. A brüsszeli ülésen Orbán Viktor személyesen próbálta megvédeni a sok szempontból védhetetlen CEU-ellenes törvény elfogadását, de nem csak szocialista, liberális, vagy zöld oldalról kapott sallereket, hanem a néppártiak közül is többen bírálták.

  • a szerdai ülés első napirendi pontja volt a magyarországi helyzetről szóló európai bizottsági állásfoglalás
  • Orbán Viktor is felszólalt a parlamenti vitában, hosszan sorosozott, a CEU elleni és civilekről szóló szabályokat védte
  • a kormányfőnek az Európai Néppártban (EPP) a saját pártcsaládjába tartozókat is meg kellett győznie
  • megmagyarázta, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia
  • Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke kritizálta ugyan Orbánt, de nem rúgná ki a Fideszt a néppártból  
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

A Néppárt mennyit szelídített Orbánon?

Roberta Metsola szavai többet számítanak, mint a legtöbb egy percre lehetőséget kapó képviselőé, mert a Néppárt tagja, és Orbánt kritizálja. Hogy saját párttársai is a Fidesz elnöke ellen lépnek fel, az Niedermüller Péter képviselő figyelmét sem kerülte el. A DK politikusát Jávor Benedek követi. A zöldek képviselője szerint a Néppárt képtelen Orbánt megszelídíteni, sokkal inkább védték rombolásában. A fideszes Bocskor Andrea természetesen másként látja. Szerinte itt csak a CEU hisztériázik.

©

Migránsok megállítója, Orbán Viktor

Beatix von Storch német szélsőjobboldali képviselő egyenesen leveti magát Orbán elé. Szerinte a magyar kormányfő megvédi a keresztény Európát a muzulmánok áradatától. Az AfD tehát Orbánnal van. És Morvai Krisztina is a kormányfő mellé lép. Nála nem található meg Balczó korábbi Fidesz-kritikája.

Nem kell Orbán válaszára lépni, cselekednie kell

Balczó Zoltán a Jobbikról beszél, nem Orbánról. A magyar kormányfőre olvassa, hogy a Jobbik volt az, amely az EP-ben a migrációs politika ellen szavazott, a Fidesz pedig jóváhagyta az uniós álláspontot. Balczó szerint nem Sorost védi, hanem Magyarországot a jelenlegi hatalma ellen. Esther de Lange következik, aki a néppárti csoportból kritizálja a magyar kormányfőt. A holland politikus felszólítja Orbánt, döntsön a demokrácia és az önkényuralom között. Tanja Fajon szlovén szocialista képviselő a magyarországi barátaiért aggódik. Sophia in 't Veld nem Orbánhoz beszél, a liberális képviselő szerint az már veszett fejsze nyele, és a bizottságot kéri, hogy minden erejével lépjen fel a magyar kormány unióellenes lépései ellen.

Önnek ellenségek kellenek, hogy hatalmon maradjon

– mondja Judith Sargentini a holland zöldek részéről, és felsorolja Orbán bűneit. Szerinte nem lehet várni, hogy a magyar fél megbánja majd. Ezért a bizottságnak fel kell lépnie.

Talán tankokat küldtünk Londonba?

Gabriele Zimmer következik az újbalosok részéről. Ő sem Soros-rajongója, mégis megvédi a CEU-t. Zimmer másként értelmezte Ignatieff tegnapi szavait, és a civiltörvény ellen érvel. Philippe Lamberts, Orbán kortársa következik, és nem érti, hogyan lehet a Szovjetunióhoz hasonlítani az Európai Uniót. Ha igaz lenne, akkor a tankjaink állnának Londonban. A zöldek frakcióvezetője elmagyarázza, hogyan működik a demokrácia. Szerinte Orbán valójában fél.

Tudom, hogy várja, így elmondom: legmélyebben felháborít a menekültekkel szembeni magyar bánásmód

– mondja Lamberts és Orbán fejére olvassa a keresztény értékeket és az evangéliumot. Őt Nigel Farage követi, és Orbán védelmére kel, és maga is támogatja Soros egyetemnek álcázott propagandaműhelyének bezárását. A brit EU-kilépését erőltető képviselő reméli, hogy Orbán is csatlakozik a klubból távozókhoz. Ezen a vonalon halad tovább Matteo Salvini, az olasz szélsőjobb képviselője.

Verhofstadt: Orbán Soros-ösztöndíjasból Brezsnyev lett

Ön megváltozott 1989 óta, ön eldobta saját korábbi politikai meggyőződéseit. És nagyon messze jutott

– mondja Guy Verhofstadt, aki a rendszerváltás előtt találkozott a kormányfővel. Felidézte, akkor még mindketten liberálisok voltak, és Orbán még Soros pénzén élt, és még az SZDSZ-nél is progresszívebb elveket vallott.

"Mint egy Emmanuel Macron akkor Magyarországon!" – mondta Verhofstadt a francia elnökjelöltre utalva. "Bár nem hiszem, hogy Macron örülne ennek az összehasonlításnak" – tette hozzá.

Verhofstadt azt kérdezi: mi jön még, könyvégetés? És sorolja a liberális magyar írókat Kertésztől Márai Sándorig. A belga politikus szerint Orbán büszkén ül a teremben, és önelégült, pedig nem konzervatív lett az elmúlt 30 évben, hanem egy politikus, aki mindenhol ellenségeket lát, még az akadémiai világban is, és egyre inkább a régi kommunistákra emlékeztet, Sztálinra és Brezsnyevre.

Legyen legalább bátorsága, mint a többi euroszkeptikusnak, hogy vállalja fel magát! Ne akarjon egyszerre európai maradni, pénzért kuncsorogni, és unióellenes lenni! Válasszon! – szólította fel Verhofstadt Orbánt.

Pittella szinte kiabált Orbánnak

A vita sokat vesztett feszültségéből, hogy Weber kiállt Orbán mellett. Számos képviselő ki is vonult a német képviselő felszólalása után. Gianni Pittella szocialista frakcióvezető ezek után szenvedélyes beszédet mond, tudatos hazugsággal vádolja meg Orbánt, és a Fidesz kizárását követelte a Néppártból. Majd következnek a lengyel barátok, Zdzislaw Krasnodebski mond védőbeszédet a nacionalisták részéről Orbán mellett.

Szanyi a Twitteren osztotta Orbánt

Weber kioszt pár sallert Orbánnak, de hitet tesz mellette

Manfred Weber, a néppárti frakció elnöke válaszol először. "Nem Sorosról van most szó" - kezdi, majd rátér a CEU-ra. Nem érti, hogyan vonhatná meg a magyar kormány a diákoknak azt az előnyét, hogy magyar és amerikai diplomát kapjon. Azt reméli a német keresztényszocialista képviselő, hog Orbánék megfelelnek a CEU ügyében a bizottság döntésének. Weber nem tudja tolerálni a Brüsszel elleni hangulatkeltést, mert szerinte a konzultáció az. Megkéri Orbánt, nézzen a háta mögé, mert ott nem bürokraták ülnek, hanem választott képviselők.

A civilek transzparenciáját viszont az uniónak is kívánom

- mondja Weber, és hitet tesz a Fidesz néppárti tagsága mellett. A konzervatív frakcióvezető megdicséri Orbánt, hogy résztvesz a vitában, amit a szocialista román kormányfő nem tett meg. Az EU a jog hatalma és nem a hatalmasok joga, mondja Weber, és szerinte Orbán a múltban is ennek megfelelően működött együtt az unió illetékeseivel.

Orbán: a magyar civiltörvény amerikai mintára készül

Orbán Viktor állítja, a civilek elleni törvény be fogja tartani az európai klub szabályait, és amerikai mintára készül. Orbán tudja, hogy az unió nem csak jogokkal, de kötelességekkel is jár. Magyarország mindig is meg akart felelni a klubnak, így volt ez a sajtószabadság vagy az atomenergia kérdésében.

Az Európai Unió támogatottsága épp Magyarországon a legerősebb

- mondja Orbán, és szerinte ez neki és kormányának köszönhető. Arra kérem Önöket, hogy mérjenek egyenlő mércével – mondja Orbán gyér taps kiséretében.

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!