szerző:
hvg.hu

A magyar kormány óriási vitát kiváltó intézkedései kerültek napirendre szerdán délután az Európai Parlamentben. A brüsszeli ülésen Orbán Viktor személyesen próbálta megvédeni a sok szempontból védhetetlen CEU-ellenes törvény elfogadását, de nem csak szocialista, liberális, vagy zöld oldalról kapott sallereket, hanem a néppártiak közül is többen bírálták.

  • a szerdai ülés első napirendi pontja volt a magyarországi helyzetről szóló európai bizottsági állásfoglalás
  • Orbán Viktor is felszólalt a parlamenti vitában, hosszan sorosozott, a CEU elleni és civilekről szóló szabályokat védte
  • a kormányfőnek az Európai Néppártban (EPP) a saját pártcsaládjába tartozókat is meg kellett győznie
  • megmagyarázta, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia
  • Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke kritizálta ugyan Orbánt, de nem rúgná ki a Fideszt a néppártból  
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Orbán évi egymillió migránstól védi egész Európát

Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultáció egy szokásos párbeszéd a kormány és a választók között. Javasolja, hogy az unió is próbálja ki. Ugyanakkor Orbán állítja, ő az EU pártján áll, egyetért az unió 60. születésnapjára készült római nyilatkozattal és a Néppárt máltai határozatával is. Ezeket szignálta. Orbán meg akarja reformálni Európát. Szerinte Magyarországgal szemben előítéletek élnek, de ha ezt Európa félretenné, egy kreatív erővel bővülne. Orbán a konzultációval folytatja.

Soros György és civil szervezetei évente egymillió migránst akarnak Európába szállítani

– állítja Orbán. Ezt szerinte mindenki olvashatta. Majd a konzultáció négy gazdasági kérdésében próbál érvelni igaza mellett. Innen magyarázza meg az "állítsuk meg Brüsszel" jelszót. Szerinte kormánya csak a status quót védi, a helyzetet, ami jelenleg a gazdaságpolitikában van. Az nem lehet tehát szerinte EU-ellenes, ha a változás útját akarja állni. Orbán szerint az ő véleménye az egész ország véleménye, és senkit se bántsanak érte.

Orbán: a CEU él, és így kiált gyilkost

Orbán Viktor hosszú Soros Györgyről szóló mondatai után (amelyet a nacionalista képviselők megtapsolnak) a magyar kormány sikereit sorolja. A gazdasági öndicséret után a CEU-ra tér át, amelyet amerikai spekuláns egyetemeként mutat be. Ignatieff szavait idézi, amely szerint a CEU léte nincs veszélyben. Igaz, a CEU rektora nem azt állította, hogy Budapesten nincs veszélyben. Orbán szerint azonban a helyzet olyan, mintha az állítólagos áldozat is gyilkost kiáltana. A kormányfő szerint a felsőoktatási törvény megfelel az európai jognak, és a kontinens intézményeit védi a külső vetélytársaktól.

Egy mondattal reagált a Fidesz

"Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek" - írta mindössze a Fidesz közleménye azután, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a lex CEU miatt.

Orbán: Magyarország gyenge, az amerikai spekuláns erős

Orbán Viktor lényegesen kisebb tapsot kap, mint Timmermans. Azért jött, hogy a vitában részt vegyen, mert mindig becsülte az érvelés alapú vitát.

Nem szeretem az egyoldalú kinyilatkoztatásokat

- mondja Orbán, és a Tavares-jelentés kudarcára utal. Szerinte az eddigi EP-vizsgálatok nem állták meg az igazság próbáját. Orbán két perc alatt ott jár, hogy vitája nem csak az EP-vel van, de egy amerikai spekulánssal. Soros Györgyöt név szerint említi, és felrója a bizottságnak, hogy fogadják Sorost.

Timmermans kitölti a nemzeti konzultációt, ahogy még senki

Timmermans egyesével válaszolt a nemzeti konzultáció kérdéseire. Szerinte az Orbán-kormány összemossa az illegális bevándorlókat a menekülteket, előbbiek letelepülését az EU nem támogatja. Emlékeztet arra, hogy az unió támogatta Magyarország megsegítését a 2015-ös válság idején. Timmermans határozottan visszautasítja a konzultáció civilekre vonatkozó részét. Elutasítja, hogy bárki az illegális bevándorlást igyekezne elősegíteni. Szóba kerül az adópolitika és a munkahelyteremtés kérdése is a konzultációból, ezeket is cáfolja a bizottság első helyettese.

Emlékszem a kommunista korszak alatt nyögő Hegyeshalomra és Budapestre

– mondja Timmermans. Az ő életének legnagyobb pillanata, amikor a vasfüggöny lehullott. Nem volt európai érdem, hanem magyar, hogy megtörténhetett. De az európai feladat, hogy a szabadságot megőrizzük.

Frans Timmermans: osztozunk az aggodalmakban

Az Európai Bizottság első helyettese, a holland Frans Timmermans nyitja meg a magyar vitát. Előtte pár perccel érkezett meg Orbán Viktor, tapsot nem kapott, szemben a CEU-val, amelyet az egyesült Európa koronaékkövének nevezett a biztos. Elismerő taps járt Timmermans bejelentése után is, miszerint az EB eljárást indított a CEU-ellenes törvény miatt. Hasonlót helyezett kilátásba a civilszervezetek ellen tervezett magyar törvény esetén is. Timmermans előre figyelmeztet a civilek megbélyegzésére. A bizottság figyelni fog, mondja, miközben a szervezetek transzparenciáját természetesen Európa is megköveteli. Timmermans rövid bevezetőjében a menekültekkel való bánásmódot is kritizálja. Szerinte korábban a bizottság és a magyar hatóságok korábban megmutatták, hogy képesek az együttműködésre. Ebben bízik most is.

Mindannyian ismerjük, az állítsuk meg Brüsszelt kampányt, a bizottság nyilvánosan fog válaszolni

– mondja Timmermans. Az Európai Unió soha sem "Brüsszelről" szólt, hanem tagjainak választott képviselőinek közös döntéseiről. Ebbe pedig Magyarország is beletartozik.

Orbán megismerheti a parlamenti öntudatot

Az Európai Parlament egy koptokkal kapcsolatos határozaton vitatkozik, ezért csúszik a magyar program. Budapesttel szemben nem Orbán Viktor határozza meg, mikor beszélhet. 25 perce vár bebocsátásra.

Süddeutsche: Orbán terve most felborulhat Brüsszelben

Az Európai Bizottságot foglalkoztatja a magyar kormány fellépése a liberális CEU-val szemben, de Magyarországra az ügyben valószínűleg még egy kötelezettségszegési eljárás sem lesz hatással – írta a Süddeutsche Zeitung. A lap szerint Orbán nem akarja kihagyni a lehetőséget, hogy személyesen idegesítse az EP-képviselőket, ezt már többször megtette, de ezúttal valószínűleg kissé másként alakulnak a dolgok, mert az Európai Bizottság is foglalkozik Magyarországgal a heti ülésén.

A szocialisták javaslatára májusban jön a magyar bizonyítvány

Gianni Pittella szocialista frakcióvezető felvetésére egy határozatot hoz az Európai Parlament, ennek értelmében májusban az EP plenáris ülésén fognak egy állásfoglalást elfogadni Magyarország jogállami helyzetéről. Addig kell a szöveget elkészíteni, annak tartalmát tudja tehát Orbán Viktor ma befolyásolni. A szerdia határozatnál a néppárt támogatta a szocialisták felvetését. Csak egy lengyel képviselő szólalt fel ellene.

A CÖF szerint ők a magyarok többségének érdekeit képviselték a brüsszeli tüntetésükön

Csizmadia László, a CÖF alapítója a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni a brüsszeli tüntetésükön, de az MTI-nek igen. Azt mondta, a demonstrációjuk a magyarok többségének érdekét képviselte, mert nem akarják, hogy "egy uzsorás" kívülről határozza meg a magyar belpolitikai életet. Közölte, hogy a magyar kormány volt az egyetlen Európában, amely megkérdezte a polgárait, hogy mi a véleményük a kvóta szerinti elosztásról, a gazdasági bevándorlókról és a velük érkező terroristákról.

Az alapítványi elnök furcsának tartotta, hogy ezt követően olyan támadás indult Magyarország ellen, amelyhez az Európai Parlament egy része erőt ad, noha a Soros György-féle civil szervezetek – beleértve a szerinte az embercsempészekkel együttműködő karitatív szervezeteket is – óriási kárt okoznak nem csak Magyarországnak, hanem Európának is. Kijelentette, a visegrádi országok és az európai emberek nem tudják eltartani azokat a migránsokat, akiket "Soros György javaslatára" az Európai Unió be akar telepíteni a tagországokba. Véleménye szerint Magyarország lehet kompromisszumkész, de csak addig, amíg az nem a magyar emberek kárára történik. 

A lex CEU miatt szerdán indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Csizmadia László úgy vélekedett, van esély arra, hogy jogi úton tisztázza magát Magyarország. 

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön az új olasz mogyorókrém, versenytársat kap a Nutella

Jön az új olasz mogyorókrém, versenytársat kap a Nutella

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

LTP-beszántás: ”Nem tud leszokni a vezetés arról, hogy adóforintokból cukorkát osszon a nem rászoruló befektetőknek”

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás

Ön szerint hogy döntött a hivatal Gruevszki-ügyben? Szavazás

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"