szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökség alá tartozó és a Vár, valamint a Várkert Bazár fejlesztéséért felelős két szervezet az elmúlt években folyamatos visszaélésekkel működött.

Van, vagy készül egy olyan, könyvvizsgálók által készített titkos átvilágítási anyag, amely szerint a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az elmúlt években szinte semmi nem működött szabályosan – írja az Index.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség volt a gazdája két olyan nonprofit kft.-nek, amelyik a budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért is felelt: a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, és mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti.

Az átvilágítási anyag szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR, és rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság is, a közhasznú társaságok számukra előnytelen üzleteket kötöttek, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

A Logodi utca 18.-ban Gyutai Csaba például úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy az elmúlt két és fél évben sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett, de azért a beköltözés előtt a céggel 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el. A Ráth György utcában Gyutai Csaba lánya és barátja bérelhetett lakást. Bár itt volt bérleti szerződés és bérleti díj is, de a könyvvizsgáló szerint a pályáztatás nélküli bérbeadással súlyos anyagi kár érte a közt, mert a bérleti díj kirívóan alacsony volt.

A Várgondnokság a Krisztina körúton jóval a piaci ár alatt adott bérbe egy ingatlant, mindössze havi 5478 (ötezer-négyszázhetvennyolc) forintért. 

A két cég összefonódása mellett jellemző volt a dupla foglalkoztatás is, valamint a szóbeli szerződések alapján történő több százmilliós tételek vagy a tényleges teljesítések nélküli kifizetések.

A felkért könyvvizsgáló, akinek a munkáját a lap szerint jogászok is segítették, nagyon komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is, több I. kerületi üzlethelyiséggel kapcsolatban ugyanis a szakértők azt jelezték, hogy a Várgondnokság áron alul adta bérbe az ingatlanjait: a Gianni Bistro ötödáron, a Bazaar Étterem harmadáron, de a CBA Gourmet is piaci ár alatt bérelhetett, míg a Bomo Art Budapest üzlethelyiségéről a könyvvizsgálók azt találták, hogy ezt a piaci ár másfélszereséért adták ki.

A tanulmány azt is jelzi, hogy a két vizsgált, a Miniszterelnökség alá tartozó nonprofit cég szándékosan visszatartotta az átvilágítók előtt az adatszolgáltatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten

Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Belga sztárcsemete érkezett a Fradiba

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó