szerző:
Hercsel Adél, Hont András

Nem változott a véleménye Simicska Lajosról és a G-nap előtti szerepéről, amióta az ő televíziójánál dolgozik, a Hír Tv-nél viszont bejöttek a számításai. Bár hiányoznak neki a fideszes politikusok, akárcsak egy permetező kanna és egy csempevágó a kertjéből. Interjú.

hvg.hu: Vannak elvonási tünetei, amióta nem járnak fideszes politikusok a Hír Tv-be? Milyen volt az első félév Rogán Antal és Kocsis Máté nélkül?

Kálmán Olga: Hiányoznak. Tényleg minden irónia nélkül mondom, hogy kerekebb lenne a világ, ha fideszes politikusok is jönnének hozzánk. És ezt nem magam, hanem csakis a nézők miatt bánom, mert szerintem egy politikai szereplő sem teheti meg egy televízió nézőkörével, vagyis a szavazók egy jelentős részével, hogy nem tájékoztatja őket. Egyébként a pályám kezdete, a 90-es évek eleje óta példátlan, hogy egy párt, ráadásul a kormánypárt emberei így bojkottáljanak médiumokat, hírműsorokat.

hvg.hu: A férje, Hoffmann György rendező is hiányzik a stúdióból? Egyenes beszéd című életrajzi könyvében írta, hogy egy jó darabig szoros kötelékben dolgoztak az ATV-nél.

K. O.: Ő is jött velem a Hír Tv-hez, szerencsénk volt, mert egyszerre kerestek tapasztalt műsorvezetőt és rendezőt, bennünket pedig egy csomagban kezeltek. Nagy élmény és felüdülés számomra, hogy ismét megadatott a közös munka.

hvg.hu: Volt rá példa, hogy munkatársként összevesztek?

K. O.: Nem, dehogyis! Tényleg nem. Mielőtt jöttem az interjúra otthon viszont pont összevesztünk, mert beáztunk, és szükség volt egy vizes üzemmódú porszívóra, erre a férjem beállított egy koszos, sittes porszívóval.

©

hvg.hu: A stúdióban estéről estére kemény, határozott riporterként nyilvánul meg. Otthon ebből a stílusból mennyi jut a családnak? Hogy oszlanak meg a családban a szerepek?

K. O.: Mikor, miben hogy. Otthon például én vagyok a burkoló. Legutóbb a kerti házikót rendeztük be, de nem hívtunk mestert, mert az is agyrém, mire kijön, és az is, amíg ott van. Így megkaptam a családomtól a burkoló szerepét, csupán az volt a probléma, hogy nincs csempevágóm, ezért kalapáccsal szétvertem az utolsó darab csempéket, és antik római mozaikokat csináltam a fal és az utolsó járólap között. Tényleg nagyon szép lett, úgyis polcok takarják majd el.

hvg.hu: Schmuck Andor, aki 2013-ban adás előtt, megköszönve, hogy meghívta, szexi Victoria's Secret ajándékcsomaggal lepte meg, legközelebb csempevágót vigyen?

K. O.: Igen, annak nagyon örülnék, és ha már itt tartunk, permetező kannát is szeretnék kérni, mint ahogyan azt Bözsi néninél láttam a miniszterelnöki látogatás előtt. Mivel kertes házban élünk, és van rendes zöldséges konyhakertünk is, rengeteg kerti munkát végzek. Valójában egy kisgazda hidegburkoló vagyok. És megjegyzem, Schmuck Andortól sose kaptam fehérneműt, csak a papír szatyor hallgatott erre a márkára, egyébként parfüm volt benne.

hvg.hu: Ha már az öndefinícióknál és a szerepeknél tartunk, palántázás közben szokott arra gondolni, hogy a legtöbben miért a baloldal egyik prominens figurájaként tartják számon?

K. O.: Pedig ha hiszik, ha nem, számtalan olyan olvasói, nézői visszajelzést kaptam az évek során, és kapok a mai napig, hogy „ez a nő full fideszes”. Vagy egy MSZP-snek túl DK-s, egy DK-snak meg MSZP-s. Pedig egyszerűen kétkezi médiamunkás vagyok. Egyszer volt egy félreértés, nem az a politikus jött, aki hívtunk, hanem egy másik ugyanattól a politikai formációtól. Ráadásul mindez másodpercekkel az adás kezdete előtt derült ki. Erre a vendég kérdezte, hogy most mi legyen, menjen haza? Mondtam neki, hogy isten ments, maga más szempontból érdekes, de ne haragudjon, maga nekem fényvisszaverő felület. Egyből lefagyott a mosoly az arcáról. Én soha nem aszerint választom ki a politikust vendégnek, hogy számomra mennyire kedves. Adás előtt és adás után sem beszélgetek a politikusokkal, ez alól egy miniszterelnök sem kivétel.

hvg.hu: Híressé-hírhedtté vált az a 2006-os interjú, mikor Pokorni Zoltán megsértődött, és élő adás közben kiviharzott az Egyenes beszéd stúdiójából. Vele sem beszélt azóta? Nem próbálták rendezni a konfliktust?

K. O.: Az elmúlt 11 év során sokszor hívtuk, de valamiért sosem ért rá. Pokorni anno még ki sem lépett az ATV kapuján, a Fidesz már kiadta a közleményét arról, hogy a balliberális média hogyan űzi a fideszeseket. Nagyon vicces volt, hogy a Hír Tv-s átigazolásom apropóján készült egyik interjú épp csak megjelent, amiben szóba került az emlékezetes pokornis interjú is, és néhány órával később a kerületi Spar áruházban, mikor épp bámultam az almákat, egyszer csak megáll mellettem valaki, és azt mondta: „Jó napot, Olga. Ma olvastam egy interjút magával, tényleg nem találkoztunk 11 éve?”. Végül kellemesen elbeszélgettünk az almák mellett.

©

hvg.hu: És Simicska Lajossal beszélt azóta? Miután átigazolt a Hír Tv-hez, azt nyilatkozta, hogy találkoztak.

K. O.: Nem. Én nem vagyok hivatalos a vezetői értekezletekre, a médiaportfóliójának szóló megbeszélésekre.

hvg.hu: ATV-s újságíróként sokat foglalkozott Simicska Lajos és a Közgép ügyeivel, most viszont az ő televíziójánál dolgozik. Ez nem okoz lelkifurdalást, vagy legalábbis kognitív disszonanciát?

K. O.: Ha minden újságíró azt nézné, hogy melyik médiumnak ki a tulajdonosa, ki a pénzügyi befektetője, és ők milyen pályázatokon, milyen közpénzekért indultak, akkor nagyon leszűkülne a potenciális munkahelyek köre, mert mindenhol lehetne találni valami kivetnivalót. Természetesen a jelen nem szépíti meg a múltat, nem változott a véleményem Simicska Lajos G-nap előtti dominanciájáról, ma is ugyanazt gondolom, függetlenül attól, hogy hol dolgozom.

hvg.hu: Március 13-án indult el az új műsora. Az eddigi tapasztalatok alapján mennyiben jöttek be a számításai?

K. O.: Abszolút bejöttek. Változatlanul szeretném a politikusi palettát nem politikusi palettával bővíteni, de ez egyelőre nagy kihívás, mert folyton szembesülnünk kell a „nekem ebből bajom lesz, ha nyilatkozom” típusú fékbehúzással. Bár a CEU-ügyhöz kapcsolódó tüntetések óta ez a görcs mintha kicsit oldódott volna, például a jobboldali tudós emberek már nem zárkóznak el olyan mereven.

©

hvg.hu: Tapasztalta a stúdióban az évek során a közbeszéd romló állapotát, mely Áder János szerint állítólag közös felelősségünk?

K. O.: Áder Jánosnak ajánlom, hogy találkozzon Mészáros Lőrinc médiapápával, és beszélgessen el vele a közbeszéd állapotát érintő dilemmájáról. Én egyáltalán nem érzem azt, hogy az interjúalanyaim stílusa lezüllött volna.

hvg.hu: Arról mi a véleménye, hogy megjelent egy új társaság a magyar sajtóban, akik a 888-tól a közmédián át az Origóig most vállaltan terjesztik a kormánypropagandát, mégis igényt tartanak arra, hogy őket is ugyanúgy újságírónak tartsák.

K. O.: Ez sokkal kegyetlenebb, mint a velem kapcsolatos mocskolódó, Habony-művek által gyártott „Kálmán Olga megint megbukott” típusú írások megjelenése. Napi szinten fáj, amit a köztelevíziónál látok. 1994-től 1999-ig dolgoztam híradósként, szerkesztőként, műsorvezetőként, és épp a szemem láttára teszik tönkre azt, aminek a felépítésében nekem is rengeteg munkám volt.

hvg.hu: Nézi az ATV-n a mostani Egyenes beszédet?

K. O.: Igen, viszonylag rendszeresen visszanézem, de nem a kollégáim kérdéseinek „ellenőrizgetése”, hanem a témák és a vendégek miatt, ki mit mondott az adott témában.

hvg.hu: De véleménye csak van az utódairól, ahogy a közmédiás „hagyatékkezelésről”?

K. O.: Mészáros Antóniát és Rónai Egont az Egyenes beszéd előtt is profi kérdezőnek tartottam, remekül végzik a dolgukat, örülök, hogy zökkenőmentesen megy tovább a műsor. Máig tartom a kapcsolatot a volt kollégákkal, megmaradt a jó viszony

©

.

hvg.hu: Lopás, korrupció, visszaélések mindenhol. Mikor az ember hosszú éveken át, napról napra alapvetően az ország problémáival foglalkozik, óhatatlanul alacsonyabb lesz az ingerküszöbe. Mi az az ügy, téma, ami a mai napig ugyanúgy kicsapja önnél a biztosítékot?

K. O.: Amikor gyerekekkel történik valami, különösen, amikor sérült gyerekeket ér valamilyen hátrány, pontosabban őket nem támogatják a legmagasabb szinten. Ebben minden anyaságom és nőiségem benne van, és ettől nem is akarok elvonatkoztatni. A gödi gyerekotthon körül kitört botrányokhoz hasonló ügyeknél már én sem tudok szalonképes lenni, főleg akkor, ha ezt valaki nyíltan politikai kommunikáció, a politikai haszonszerzés eszközévé teszi.

hvg.hu: Ha már szóba került a nőiség. Két évtizeden át kamera elé ülni és kameraképesnek lenni. Ez mekkora energiabefektetést kíván? Az igaz, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzdött az utóbbi időben?

K. O.: Ez azért nem megterhelő, mert ha nem lennék képernyőn, akkor is lenne igényem arra, hogy sportoljak, karban tartsam magam testileg-lelkileg. Az elmúlt 3 évben valóban voltak komoly futamaim a magyar egészségügyben, míg sikerült helyrerakni az egész vázszerkezetemet. Ez a probléma még onnan indult, hogy rosszul feküdtem anyukám hasában, és egy jó darabig el lehetett húzni, ám eljutottam a kritikus pontig, ahonnan már nem. Nem volt könnyű a rehabilitációt gyereknevelés, munka, palántanevelés, sütés-főzés, mosás és takarítás mellett végigcsinálni, de az elmúlt háromnegyed évben végre el tudok menni futni, biciklizni, és ez nagyon jólesik, már nagyon hiányzott.

©

hvg.hu: Akkor most minden rendben van? Meggyógyult? Megy a műsor. Öröm-boldogság?

K. O.: Igen. Szerintem a legszebb szakma a miénk, mert effektíve tudunk segíteni az embereknek, de nem úgy, mint Vajna Timi, nem fánkkal, hanem abban, hogy eligazodjanak. Ám a boldogságomat nem elsősorban a szakma, hanem a két fantasztikus gyerekem okozza, és a fantasztikus szerelem, a férjem, akivel 10 éve éljük közösen az életünket. Az már csak bónusz, hogy tök jól kikeltek a paradicsompalánták, és közben azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

hvg.hu: 16 év a korkülönbség a 2 gyereke között. A 25 éves Luca és a 9 éves Marci hogy viszonyulnak egymáshoz?  

K. O.: Imádják egymást. A lányomat nagyon fiatalon, 22 évesen szültem. Ő a kezdetektől nagyon komoly barátnőm. Nem is merem megszámolni a napi SMS-forgalmunkat. A fiam pedig ízig-vérig pasi, a szeretetével, megjegyzéseivel. Nemrég rákattant a Mogács Dániel-videókra a neten, megnézte az összeset, így óhatatlanul rátalált arra a bizonyos interjúra. Azóta a gyerek egyszerűen Kálmánnak hív.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Jobbra tartanak

Jobbra tartanak

Lassan ment a tervezés a NASA-nak, aztán segítségül hívtak egy különleges programot

Lassan ment a tervezés a NASA-nak, aztán segítségül hívtak egy különleges programot

EP: Kaphasson több kártérítést, akinek késik a vonata!

EP: Kaphasson több kártérítést, akinek késik a vonata!

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

Ebből talán nem lesz kék halál: már letöltheti a Windows 10 új frissítését

Ebből talán nem lesz kék halál: már letöltheti a Windows 10 új frissítését