szerző:
hvg.hu

Ha nagyon kereste, akkor itt most megtalálhatja őket, mert a nemzeti gyászt a sajtóosztályok enyhítik.

A KDNP közleménye:

Közel száz éve történt a magyar történelem egyik legfájóbb eseménye, a trianoni békediktátum aláírása, amely megpecsételte hazánk sorsát. Ennek az eseménynek a hatását mai is érezzük, a területi szétszakítottság a nemzetet is elgyengítette.

A Kereszténydemokrata Néppárt kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarság helyzetére, ezért voltunk kezdeményezői annak, hogy a magyar állampolgárság felvétele lehetővé váljon számukra.

Az emléknap emlékeztet minket a történelem igazságtalanságaira, de lehetőséget ad az örömre is azáltal, hogy a magyarok, bárhol éljenek is a világban érezhetik az egy nemzethez tartozást - gyökereink, nyelvünk, kultúránk, hitünk összeköt minket.

A Párbeszéd közleménye:

A Fidesz megosztja a nemzetet! - A trianoni békeszerződés társadalmunk egyik nagy kibeszéletlen témája. A majdnem egy évszázada kötött békeszerződés nagy sebeket okozott, amelyek máig éreztetik hatásukat. A Párbeszéd szerint olyan Magyarországra van szükség, ahol mindenki számít és, amely a külföldre vándorolt és elszakított magyarokat is támogatja identitásuk megőrzésében.

Azonban fontos beszélni napjaink Trianonjáról, a már kivándorolt és kivándorolni készülő százezrekről, akiket a magyar kormány hazaárulónak tekint, nem pedig erőforrásnak, olyanoknak, akik az ország jövőjének és sikerének zálogai. A Fidesz az elmúlt években pontosan azt csinálta külhonban, mint itthon: megosztotta a magyarságot jókra és rosszakra, a kivándorolt magyarokat pedig megbélyegezte és magukra hagyta.

A Párbeszéd újabb programot készített, amely szerint Magyarországnak nem szűnik meg a felelőssége azokkal szemben, akik elhagyják. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeknek az embereknek a biztonsága, anyaországhoz való kapcsolata, identitásuk megőrzése középpontba kerüljön.

Nem egy arrogáns és megbélyegző államra a 21. század 2. évtizedében, hanem egy támogató és szolgáltató Magyar Köztársaságra van szükség, amelyre mindenhol, mindenki számíthat és, ahol mindenki számít.

Az Együtt üzenete a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

A trianoni békeszerződés és az ebből eredő, máig tartó fájdalom nem választhatja szét a magyar nemzet tagjait. A magyar nemzet egy és egységes, és mindenkinek helye van benne, aki annak sorsát szívén viseli. Trianon fájó igazsága arra tanít bennünket, hogy a velünk élő kisebbségek ugyanúgy a nemzet részei, ahogy a többség: ha őket elnyomjuk, azzal leginkább saját magunknak ártunk.

Az Együtt szerint a kisebbségek önrendelkezési jogának korlátozását csak az autonómia biztosításával lehet megakadályozni. Mint magyar pártnak az a feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kisebbségi jogok érvényesíthetőségére Nyugaton is. Ennek érdekében az Együtt támogatja a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely az őshonos kisebbségek védelmére és a nyelvi-kulturális sokszínűség megőrzésére irányul.

Hiszünk abban, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségekkel kapcsolatban következetesen a semmit róluk, nélkülük elvet kell érvényesítenünk. A szomszédos országokban élő magyarság legitim szervezeteire partnerként tekintünk, nem pedig vazallusként, ahogyan azt a Fidesz teszi hosszú évek óta. Éppen ezért az Együtt választási rendszerről szóló javaslatcsomagjában arányosabb befolyásolási lehetőséget szorgalmaz. Jelenleg e határon túliak a magyar pártlisták között választhatnak, kettő helyett egy szavazattal rendelkeznek. Szavazatukat leértékelt módon, a kompenzációs és listás szavazatokhoz számítják. Ehelyett az Együtt speciális egyéni választókerületi megoldást javasol a határon túli szavazatok mandátumra váltására. Ez Európában több országban bevett módszer a nemzetállami területen túli szavazatok megjelenítésére. Két speciális egyéni választókerület maximalizálná azt a befolyást, amelyet a teljes országgyűlésre gyakorolhatnak a határon túli szavazatok.

Az LMP közleménye:

A nemzeti összetartozás napján fontos emlékezni rá, hogy mindannyiunk közös felelőssége tanulni a múlt hibáiból, és olyan nemzetpolitikai stratégiát megvalósítani, ami a mai helyzetben a lehető legnagyobb támogatást jelenti külhoni magyar közösségeknek, miközben tiszteletben tartja azok önrendelkezési jogát.

Sajnos még ma is elfogadhatatlanul sérülnek a külhoni magyarok jogai: éppen ezért álláspontunk szerint a kormány egyik legfontosabb feladata egy olyan stratégia kidolgozása, amely hatékonyan képes orvosolni ezen a jogsértéseket a megfelelő európai fórumokon. Az Európai Unió egyik legfontosabb előnye pont a kisebbségi jogok garantálása, ennek érvényesítése azonban a magyar kormány feladata és felelőssége.

Az LMP szerint a nemzetpolitika elsődleges feladata, hogy az egyes külhoni nemzetrészek önálló kezdeményezéseit, saját stratégiáját támogassa és segítse. Ebben kulcsszerepe van az anyaországnak, de Magyarországnak nem irányítania, hanem segítenie kell a helyi közösségeket.

Az LMP éppen ezért támogatja az RMDSZ által kezdeményezett Minority SafePack kisebbségvédelmi európai kezdeményezést, ami védi a nyelv- és szimbólumhasználat jogát, egyenlő bánásmódot biztosít a kisebbségnek többségi társadalomban, és lehetővé teszi az Európai Uniónak, hogy beavatkozzon, ha a magyar kisebbségeket bárhol az Unió területén jogtiprás éri.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban

A Ripost megtalálta Gyurcsányt a Gruevszki-botrányban

Munkaerőhiány és növekvő termékadó miatt drágulhatnak az édességek

Munkaerőhiány és növekvő termékadó miatt drágulhatnak az édességek

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Most kapcsolja be az álomfunkciót a Facebook: a magyaroknak is menni fog az üzenetek utólagos törlése

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz