szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azonnali kérdésekkel fogja az ellenzék megsorozni a miniszterelnököt, előtte napirend előtti felszólalásokkal melegítenek a képviselők – a nyári szünet előtti utolsó nagy összecsapás következik. Figyeljük a patkót!

1 2 3
Sorrend megfordítása

LMP: a kkv szektor rosszul jár a minimálbér-emeléssel

Schmuck Erzsébet tesz fel kérdést a minimálbér-emelés ellenében: az LMP-s politikus szerint kinyírja a kkv-szektort a minimálbér-emelés. Az emelés nem volt egyeztetve, hirtelen vezették be. Csak a multik és nagyvállalatok kaptak adócsökkentést valamiféle kompenzációképpen. Ez hadd hulljon a férgese látásmód. A magyar kisvállalkozásokat kéne kompenzálni. Vannak-e hatástanumányok a minimálbér-emelésről?

Tállai András államtitkár válaszol a kérdésre. Mit is akar az LMP a kkv-szektorral? Baj, hogy emelkedett a minimálbér? Egy másik felszólalásban az alacsony béreket kárhoztatja a párt – ez a kettő nem fér össze Tállai szerint. Ma a legnagyobb problémája a cégeknek nem a járulékteher, hanem a munkaerőhiány. Schmuck nem valós problémákat feszeget.

Mészáros etetheti mostantól a miskolci gyerekeket és betegeket?

Egyed Zsolt (Jobbik) egy közétkeztetést végző cégről kérdez, amely Mészáros Lőrinchez köthető. Tavasszal hirtelen átvette ez a cég a miskolci közékeztetést az iskolákban és kórházakban. Ebben a cégben egyetlen munkavállaló van, és mindössze 2015 óta foglalkozik étkeztetéssel – mondja Egyed. Így viszont Miskolcon aggódnak azok, akik a nagy konyhákon dolgoznak, aggódnak a szülők a minőség kapcsán, és az intézményi dolgozók is aggódnak, hogy emelkedni fog számukra az ellátás ára.

©

Völner Pál államtitkár nagyon sajnálja, hogy önkormányzati kérdésekben a parlament elé járulnak, és kioktatja a Jobbikot. Majd általánosságban dicséri a kormány munkáját a közétkeztetés terén, hogy egy huszárvágással megvádolja az ellenzéki pártot, hogy a multinacionális cégeket sírja biztosan vissza. A miskolci önkormányzat szerinte lelkiismeretesen választott magyar céget az étkeztetés biztosítására.

Ingatlan 16,5 milliárdért egy budapesti atlétikai stadionra

©

Hadházy Ákos (LMP) egy ingatlanüzlettel kapcsolatban kérdez. Az állam kivásárolt egy céget 16,5 milliárd forintért. A Duna Passage Kft. megvásárlása szerinte furcsa, hiszen a telket magát is megvehette volna. Ide terveznének atlétikai stadiont a kormány bejelentése szerint. De nem látható, hogy valóban a sportlétesítmény a cél.

Fónagy János államtitkár szerint az ingatlan egy része korábban is állami tulajdon volt. Az értékbecslő 16,8 milliárd forintban jelölte meg az értékét, ez alapján tett ajánlatot az állam a még nem tulajdonában álló részre. A IX. kerület főépítésze részt vett a stadion tervezésében, így a projektről tud, és azzal egyetért.

Kulcsra kész atomerőművet szállítanak az oroszok Paksra

Ikotity István (LMP) a paksi beruházás értékéről kérdezné a Miniszterelnökséget vezető minisztert, ám Lázár János helyett a projekt tárca nélküli minisztere fog válaszolni. A zöldpárti képviselő a paksi bővítés valódi költségeit szeretné megtudni. A kormány 4000 milliárd forintról beszél, ám Ikotity szerint ezen a ponton elhallgatnak kiegészítő beruházásokat, amelynek a számlája még 4000 milliárd forintra rúghat. Márpedig a megtérülést nem 8000 miliárdra számolták.

12 milliárd euróból fel fog épülni – állítja Süli János, ezért kulcsra kész erőművet biztosítanak az oroszok. Állítja, hogy a költségek minden kiadást tartalmaznak, és az országnak a projekt profitot fog hozni.

Minden második adózó megnézte a NAV szja-oldalát

László Tamás (Fidesz) arra használja kérdését, hogy megdicsérhesse magát Tállai András az elektronikus szja-bevallás kapcsán. Az államtitkár örömmel élt a lehetőséggel. Az internetes rendszer 3,8 millió bevallástervezetet készített, akár kérte valaki, akár nem. Végül 800 ezer ember adta le az adatok szerint a tervezetet változatlanul. Az érintett adózók fele megtekintette a rendszert Tállai szerint.

A kormány elismeri, a dőzsölő várgondnokról szóló cikkek tényleg az átvilágításból idéznek

A budavári korrupcióról érdeklődik a jobbikos Hegedüs Lórántné. "Valakik nagyon lopnak" a Várban, summázza a témában készült újságcikkeket, amelyek a budai Várgondnok Gyutai Csaba tevékenységét mutatták be. A Jobbik több ügyben tett feljelentést önkormányzati vagyonkezelői ügyekben, a Vár-beli történésekről miért nem tájékoztatta a Parlamentet a kormány? Ki a felelős?

Csepreghy Nándor válaszol. Nincs még lezárt átvilágítás. Két céget érinti az átvilágítás, a sajtóban megjelent információk valós dokumentumokból származnak. Június 30-án lesz kész az átvilágítás, ekkor tesz jelentést a kormány. A vádak: kérdés, szolgálati lakást kapott-e a várgondnok, erre van lehetősége. A kormány az átláthatóságban hisz. A vizsgálat lefolytatásáig megállapításokat tenni szakmaiatlan dolog, türelmet kér a kormány.

©

Itt olvashat a konkrét vádakról bővebben.

LMP: a kormány felelőssége az elbaltázott szakgimnáziumi érettségi

Ikotity István a jogsértő szakgimnáziumi érettségikről kérdez. Ombudsmani vélemény van róla, hogy jogsértő, hogy az érettségi előtt 4 hónappal lettek csak ismertek a szakgimnáziumi érettségi anyagok, ez egyetemi szigorlati követelmény lett. Az eredmények ismeretesek: komplett osztályok buktak meg, nem azt kérték számon rajtuk, amire készültek. Ezeknek a diákoknak kis esélye van továbbtanulni. Hogy kompenzálják a diákokat?

Rétvári Bence államtitkár ad választ, nem lehet még végső következtetéseket levonni. Szerinte kevesebb és korszerűbb anyagot követelnek a diákoktól. A szakképzési kerettantervek 2013 tartalmazzák az anyagot, voltak példafeladatok, különórák. A rendszer kiszámítható, egyenlő feltételeket nyújt mindenkinek. Ikotity pedig másfél éve még mást mondott, akkor a régi rendszer volt a gond.

Kérdések: Sorostól a szúnyoggyérítésig

Harangozó Gábort sokkolja Dömötör Csaba előbbi göbbelsi hazugságáradata, majd rátér a szúnyoggyérítés témájára – ez az első kérdés. Minden évben elszúrjuk ezt, holott a pénz megvan rá. Idén már több helyen az önkormányzatoknak kellett azt elvégezni, amire elvileg már megvan egy konzorcium, amely 4 milliárd forintot nyert el erre a célra. Lesz-e idén is szerencsétlenkedés?

Pogácsás Tibor BM-államtitkár sejti, nem fogja tudni megnyugtatni Harangozót. A szúnyogirtást a szakértők jelzései alapján indítják el, vélhetően június közepén lesz egy ilyen hullám. A Balatonon több ilyen alkalom lesz. Siófokon egy hétvégi rendezvény miatt kellett megelőző irtást végezni. Pogácsás szerint jó az együttműködés a balatoni önkormányzatokkal.

Németh Szilárd: Soros nem fér a bőrébe, Botka veszélyt jelent

Németh Szilárd (Fidesz) nem érti, miért mosolyognak, amikor arról kezd beszélni, hogy Soros György megtámadta Magyarországot. És rögtön a manchesteri és londoni terrortámadásra emlékeztet, szerinte gyerekeket gyilkolnak és a kereszténységre támadnak. A bevándorlók integrációja csődöt mondott szerinte Nyugaton, és ez vezetett a terrorizmushoz. Németh a schengeni határokból származó kötelezettségeinkre utal, majd a nemzeti konzultációra és a népszavazásra hivatkozik. Szerinte a menekültek egy részét azért küldték, hogy fegyverrel foglalják el Európát, hogy lerombolják a kultúráját.

Soros György nem fér a bőrébe

– mondja Németh, és szerinte ebben Botka László is partnere. A magyar emberek viszont ellenállnak a Fidesz alelnöke szerint, és az ő érdekükben dolgozik a kormány.

Dömötör Csaba válaszol erre is, és rögtön Botkára utalva azt állítja, hogy az MSZP lebontaná a határkerítést. Márpedig ez védi meg Magyarországot – állítja, és újra a terrortámadásokra utal. Dömötör hosszasan sorolja, milyen bűnöket követett el a szocialista párt az ország ellen. Összeáll a kép, mondja a helyettes államtitkár, "ez egy előre eltervezett összeesküvés az ország ellen".

Hadházy Ákos: Újabb ütés jöhet a devizahiteleseknek, az LMP kárpótlási programot hirdetne

Az LMP-s társelnök a londoni terroreseményről fordul rá a kormány kritikájára: a kormány cselekvőképtelensége miatt is meg lehet halni. Sopronban egy nem megfelelően képzett rezidens orvost hagytak a sürgősségi osztályon ügyeletben – sokan halnak meg megelőzhető okok miatt. Majd rátér a devizahitelesek ügyére, ahol szintén meghalnak emberek. "Elfelejtettük ezeket az embereket", a kormány azt sugallja, lezárták ezt a problémát. De nemsokára lejár az árfolyamgát, 15 százalékkal is nőhet a törlesztője 170 ezer embernek. "Ez olyanoknak, akik milliárdokat lopnak, nem jelent semmit." Az LMP egyfajta kárpótlást ajánlana fel, az MNB-s alapítványi pénzeket fordítanák erre. Az MNB kilóra megvette az ügyészséget a felesége meg a lánya révén, jelenti ki az LMP-s politikus, ezért teheti mindezt Matolcsy György. Völner Pál államtitkár válaszol, az LMP eladná a közvagyont, hisz a jegybank vagyona közpénz. Völner a kormány eredményeit és intézkedéseit sorolja 2010 óta, amit a devizahiteleseknek nyújtott.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

Közel négymillió forint végkielégítést kap Tarlós István

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után