szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

370 millió közpénzbe fájt annak a várbeli ingatlannak a felújítása, amit Zsidai Zoltán Roy négyzetméterenként 1670 forintért bérel. Vagy 340 millióba, ugyanis a Budavári Önkormányzat kissé belezavarodott a számolásba. Közel két hónapba telt, de végül elárulták, mennyi pénz ment el a gasztrovállalkozó által üzemeltetett hotel-étterem-iroda-bolt-üzlet épületének felújítására.

Még március elején írtunk a budai Várban, közvetlenül a Városháza mellett található ingatlankomplexumról, amelyet nagyon kedvezőnek tűnő áron bérelhet a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Zsidai Zoltán Roy cége. A Kapisztrán téri, két részből, régi és új épületszárnyból álló épületben működik Zsidai Baltazár nevű étterme, a hasonló nevű hotel, de található itt iroda, üzlethelyiség és több lakás is.

Ennek a bérleménynek a szerződését is V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője kérte ki korábban a jegyzőtől. A dokumentumból kiderült, hogy a Vár központjában található épülettömbért Zsidai havi 1,71 millió forint plusz áfát fizet, vagyis leosztva havonta 1670 forint/négyzetméterért bérli az éttermet, irodát, üzletet és 5 lakást. A gasztrovállalkozó ráadásul turistamágnesnek tűnő teraszt nyithatott közvetlenül az I. kerületi Városháza mellett, amihez tartozik egy nyilvános WC is – itt részletesen bemutattuk, mi minden tartozik a bérleményhez.

A barátinak tűnő árat látva kíváncsiak lettünk, mennyibe fájt az épület helyreállítása az önkormányzatnak, ezért erre vonatkozó kérdéseinket március elején eljuttattuk az önkormányzathoz. A kért határidőn belül nem jött válasz, végül több (sok) körös macerálás után, május végén befutott a válasz. Végül is még szerencsések vagyunk a lassú, de olcsó tájékoztatással, olyan is volt, amikor állítólag több millió forintot kértek közérdekű adatok kiadásáért egy másik laptól.

©

A válasz ugyanakkor nem egyértelmű, illetve egy 30 milliós összeg nem stimmel a kronológiában:

Még 2008-ban határozta el az önkormányzat, hogy az ingatlannal indul a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett Fővárosi Város Rehabilitációs Alap pályázatán. Ez sikeres volt, ezért a 2009 februárjában aláírt megállapodással 171 368 000 forint vissza nem térítendő támogatást kaptak.

Ebből végül a 2012-es elszámolás alapján csak 141 346 720 Ft került tényleges felhasználásra – azt nem fejtette ki az önkormányzat, hogy mi lett a 30 milliós különbséggel, amit vissza nem térítendő hozzájárulásként szintén meg kellett kapniuk, mégsem költötték az épület felújítására.

"Ténylegesen" kevesebb, mégis beleszámolták

A beruházáshoz az önkormányzat 198 632 000 forint önrészt biztosított. A legérdekesebb, hogy saját bevallásuk szerint a fővárostól kapott pénzből „ténylegesen” ennél kevesebbet használtak fel, mégis azt állítják, hogy az önrésszel együtt összesen 370 milliót fordítottak az ingatlanra. Ha viszont a 171 millióból csak 141 milliót használtak fel, akkor 340 milliónak kellene lennie a végösszegnek.

A százmilliós projekt ellenére úgy tűnik, még mindig nem volt készen teljesen, ugyanis az épület hasznosítására 2010-ben kiírt pályázatban az a feltétel szerepelt, hogy „a végleges kialakítását a pályázónak saját költségén kell elvégeznie, és a bérleményben lakás, iroda, és vendéglátó tevékenység folytatható”. Szerintük azért, mert „ekkor még nem rendelkezett használatbavételi engedéllyel, több helyiség még csak szerkezetkész állapotban volt”.

A Vár szívében található az ingatlan
©

A pályázatot egyedüli pályázóként először egy kft. nyerte el, amely 2011 áprilisában birtokba is lépett. „Sajnos az épületre a bérleti szerződésben vállalt határidőre a használatbavételi engedélyt nem tudta megszerezni, így érdekmúlás miatt 2012 májusában a szerződés közös megegyezéssel megszüntetésre került” – közölte az önkormányzat, amely így újabb pályázatot írt ki.

Itt is feltétel volt, hogy az ingatlanok végleges kialakítását a pályázónak kell vállalnia, itt lett szintén egyedüli pályázóként befutó Zsidai cége, a V1 Gasztronómiai Vendéglátóipari Kft., amellyel 2012 novemberében meg is kötötték a bérleti szerződést. Még ebben a hónapban meglett a jogerős használatbavételi engedély, ez azonban a pinceszinten és a földszinten lévő helyiségekre nem vonatkozott. Ezek ugyanis még szerkezetkész állapotban voltak, ezeket az önkormányzat szerint a bérlőnek kellett befejeznie és megszerezni hozzá a használatbavételi engedélyt.

Így lett Zsidaié az ingatlan bérlete 5 évre, amelyhez további 5 év előbérleti jog tartozik.

Cikkünk megjelenése után bezzeg nem telt hónapokba, hogy kommunikáljanak:

A Budavári Önkormányzat pontosítva korábbi válaszát azt közölte, hogy a 30 milliós különbséget, vagyis "a fel nem használt pénzt a pályázat kiírójának a Fővárosi Önkormányzatnak visszafizette". Így viszont még inkább adódik a kérdés, hogyan jön akkor ki a 370 milliós végösszeg.

A Magyar Nemzettől korábban, közérdekű adatokért kért összeget pedig azzal magyarázták, hogy a "törvényi előírásoknak megfelelően kértek 2 819 460 forintot, mert a lap az összes önkormányzati lakás bérleti szerződését kérte ki, és ez a munkaerőforrásaik aránytalan mértékű igénybevételével" járt volna.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szlovák busztragédia: öten 18 év alattiak voltak

Szlovák busztragédia: öten 18 év alattiak voltak

Orbán már a VIP-ben az új Puskás Arénában – fotók

Orbán már a VIP-ben az új Puskás Arénában – fotók

Idő előtt: íme az új Ford Mustang, ami nemcsak elektromos, hanem divatterepjárós is

Idő előtt: íme az új Ford Mustang, ami nemcsak elektromos, hanem divatterepjárós is

Egyre ellenállóbb mikrobák miatt bukik az EU 500 milliárd forintot

Egyre ellenállóbb mikrobák miatt bukik az EU 500 milliárd forintot

Kovács Zoltán válaszcikkét nem volt hajlandó lehozni a Washington Post

Kovács Zoltán válaszcikkét nem volt hajlandó lehozni a Washington Post

Az Emmi szerint nem kell bezárni a Waldorf iskolákat

Az Emmi szerint nem kell bezárni a Waldorf iskolákat