szerző:
MTI

Tarlós most az ATV-ben árult el részleteket a 3-as metró felújításának finanszírozásáról.

Tarlós István főpolgármester az ATV Start című műsorában ismét azt mondta, hogy a főváros gazdálkodásából származó pénzmaradvány várhatóan biztosítja a 3-as metróvonal felújításának teljes befejezését.

Mint arról korábban beszámoltunk, hiába lobbizott a szerdai kormányülésen a főpolgármester azért, hogy az állam valamilyen formában finanszírozza a 3-as metró felújításának pluszköltségét, a kormány nem hajlandó az eddig megbeszélt 137,5 milliárd forintnál többet adni a metrófelújításra, a további 37,1 milliárdot a fővárosnak kell kigazdálkodnia. Tarlós csütörtökön bejelentette, a kormányzati pluszpénz hiányában a főváros saját megtakarításaiból fogja kifizetni a hiányzó összeget.

A főpolgármester pénteken az ATV-ben aztán azt mondta, hogy a pénzmaradvány várhatóan nemcsak az új tenderkiírásra szoruló két felújítási – a déli és a középső – szakasz költségeit biztosítja, hanem a projekt teljes befejezését. Hozzátette, ez egyelőre semmilyen mértékben nem érinti sem az Európai Unió által támogatott, sem az Európai Beruházási Banki hiteléből tervezett fővárosi projekteket.

Tarlós István kiemelte: a munkálatokat el tudják kezdeni, hiszen a kormánnyal érvényes támogatási szerződésük van 137,5 milliárd forintról. Tehát a munkának a fedezete megvan, az északi szakasz állomásaival és a teljes alagúttal megkezdődhet a 3-as metróvonal felújítása – tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte azt is, az előbbiek munkálatai lényegesen kevesebbe kerülnek, mint a jelenleg rendelkezésre álló fedezet.

A főpolgármester kijelentette: az ügyben nem vitatkozik senkivel, a főváros érdeke, hogy metróvonal megújuljon, és ezt meg fogják oldani.

Szerencsére gondoltam már korábban rá, hogy itt a finanszírozás körül nem biztos, hogy rendben lesz minden

– jegyezte meg.

Tarlós István elmondta azt is, hogy Brüsszelben egy küldöttség tárgyal majd arról, hogy az Európai Unió engedné-e a pénzmaradványból származó forrás felhasználását a déli és a középső szakasz befejezéséhez, nem lenne-e ennek valamilyen szankciója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Jön az első 100 kilométeres elektromos hatótávú hibrid

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán