Bár Pintér nem tud arról, hogy a titkosszolgálatai lehallgatták volna Majtényit, ettől még megtehették ezt

Bár Pintér nem tud arról, hogy a titkosszolgálatai lehallgatták volna Majtényit, ettől még megtehették ezt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Pintér nem tud arról, hogy az alá tartozó titkosszolgálatok megfigyelték volna Majtényi Lászlót és az EKINT-et, de ettől még folytathattak megfigyelést.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elnöke, ellenzéki köztársaságielnök-jelölt sajtótájékoztatón számolt be arról, Németh Szilárd kérte a titkosszolgálatokat, figyeljék meg az EKINT-et és egyéb "sorosista" civileket. Majtényi szerint mindez a civileket lejárató kampány része, a titkosszolgálatoknak az állampolgárok jogait kell védenie, nem zaklatni vagy rossz hírbe hozni őket. Tájékoztatása szerint az EKINT elsőként az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő belügyminiszterhez fordult, hogy az intézetet vagy munkatársát megfigyelték-e. Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta: nem tud az EKINT-et érintő megfigyelésről, de hozzátette azt is, hogy a felügyelete alá tartozó szervek is önálló adatkezelők, így neki sincs teljes rálátása a titkosszolgálatok döntéseire, intézkedéseire. Majtényi ezért ezért az intézet valamennyi titkos információgyűjtést végző szolgálat vezetőjéhez, az azokat felügyelő másik két miniszterhez (a Miniszterelnökséget felügyelő miniszterhez és a honvédelmi miniszterhez), továbbá az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy megtudják, voltak-e megfigyelés alanyai (Trócsányi is kiadhat engedélyt ilyen tevékenységre).

A NAIH és Péterfalvi Attila a hvg.hu kérdésére elmondta, a rezsibiztos nem kérhette megfigyelésre a szolgálatokat, és vizsgálatot indít.

Hozzászólások