Balog Tusványoson: El kell dönteni, hogy a határon túli magyar cigányok tehertétel vagy erőforrás

Balog Tusványoson: El kell dönteni, hogy a határon túli magyar cigányok tehertétel vagy erőforrás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az emberi erőforrások minisztere megint felvetette azt is, hogy szegregáltan kellene oktatni a roma gyerekeket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pódiumbeszélgetésen vett részt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, ahol elvileg a 2016-os magyar ifjúságkutatás volt a téma.

Az MTI szerint Balog arról beszélt, hogy a kormánynak egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia, hogy a kormány a következő időszakban 17 milliárd forintot szán óvodaépítési programra Magyarország határain túl, és hogy azt is célul tűzték ki, hogy a hazai általános iskolások tanulmányaik során jussanak el külhoni magyar közösségekhez is.

Az Index beszámolója szerint Balog viszont a határon túli iskolákról beszélve azt is közölte, hogy magas színvonalú magyar iskolákat akarnak csinálni a határon túl, de például Szlovákiában azért nem adják magyar iskolákba a gyerekeket a magyar családok, mert azokba sok cigány gyerek jár. A miniszter ehhez kapcsolódva kijelentette, hogy 

a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.

Balog azt mondta, ezt el kell dönteni, és aszerint kell programot csinálni. Továbbfűzve a gondolatot azt is kijelentette, hogy

a cigányság ügyében meg kell hozni a döntést, és az iskolarendszernél, amit mi építünk Budapestről, azt kell átgondolni, mit értünk magyar iskolán.

Ezen túl szerinte

azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigány gyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal.

Hozzászólások