Hőség, nincs légkondi, elkeseredés a tranzitzónában – a háború után újabb pokol

Hőség, nincs légkondi, elkeseredés a tranzitzónában – a háború után újabb pokol

Utolsó frissítés:

Dercsényi Dávid Szerző:

Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A végsőkig elkeseredtek azok a tranzitzónában élő iraki jezidik, akiknek menedékkérelmére még mindig nem bólintott rá a magyar állam – pedig ha valakik, ők szenvedtek az Iszlám Államtól.

"Állítsátok meg a jezidi népirtást!" Ilyen feliratokkal ültek ki a konténerek elé a röszkei tranzitzónában ott várakozó iraki jezidiek, gyerekek, felnőttek vegyesen, amelyről képeket tett ki a Sirius.Help a Facebookra. A képeken fehérbe öltöztek, ami náluk a gyász színe, és úgy tudjuk, nem fogadtak el ételt sem.

Nem véletlenül jutottak az elkeseredés ilyen fokára: öt hónapja várnak a tranzitzónában, a legelsők között költöztek be. Ha valakit, akkor a jezidi kisebbség tagjait tényleg üldözi és üldözte az Iszlám Állam: mivel az ő vallásuk az iszlám egyik változata, a fundamentalisták, iszlamisták szemében eretnekeknek, hitetleneknek számítottak. 2014 óta irtják őket, 7000 lányt hurcoltak el szexrabszolgának, 5000 embert öltek meg közülük, 400 ezer jezidi menekült el. De a magyar állam még valahogy mindig nem látja biznyítottnak az üldözöttségüket.

És ha ez nem lenne elég, itt van a hőség is. Mint korábban írtunk róla, a tranzitzónában a konténerekben nincs légkondicionálás, amelyek most akár 50-60 fokra is felmelegedhetnek. Ide kell visszahúzódniuk éjjel - tehát rengetegen éjszaka fenn vannak, és nappal a hűtött közösségi helyiségekben alszanak.

Úgy tudjuk, a röszkei és tompai táborok vezetői intézkedtek, hogy a közösségi tereknél legyen légkondicionálás, de az egyéni konténerekben továbbra sincs. A segélyszervezetek próbálnak ventilátorokat szállítani, hogy enyhítsenek a szenvedésen. Ugyanakkor az udvarok murva borítása továbbra is felforrósodik, nem lehet rajta megmaradni. Vizet kapnak, és a Vöröskereszt jégkrémet is oszt.

©

Úgy hallottuk, Tompán beszereltek szektoronként egy forgós locsolót, hogy enyhítsen a szenvedésen, és árnyékoló sátrakat is kitettek, de Röszkén, ahol egy volt börtönparancsnok vezeti a tábort, nem.

Az Ökumenikus Szeretetszolgálat, amelynek jótékonysági nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó, nemrég visszatelepülő keresztény és jezidi családoknak osztott élelmiszercsomagot Irakban, Moszul-közeli településeken. Ott a magyar állam is szívesen segít.

Hozzászólások