szerző:
hvg.hu

A kormány tervei szerint zárt telefonhálózattal kötnék össze a fontosabb állami szerveket, intézményeket. Zárt kormányzati mobilhálózat is szerepel az elképzelések között.

Tulajdonképpen az egykori K-vonalat élesztenék újjá azzal a nem nyilvános telefonszolgáltatással, amellyel az államigazgatási és rendvédelmi szerveket, a kormányhivatalt, az állami kórházat, az Országos Bírósági Hivatalt, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot kötnék össze – írta a Magyar Nemzet a hétfői Magyar Közlöny Hivatalos Értesítője alapján.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aláírásával ellátott utasítás szerint a kormányzati vonalat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. építheti ki. A fejlesztés teljes értékét nem említi a közlöny, de csak az idén 307 millió forintot szánnak rá a belügy kasszájából, és még a 2019-es büdzsé tervezésekor is számolnak a rendszerre fordított költségekkel.

Az érintett állami és kormányzati szerveknek 2018. június elsejéig fel kell mondaniuk a meglévő előfizetéseiket, és ettől az időponttól csak akkor térhetnek el, ha a szerződésbontás miatt egyébként fizetniük kellene a szolgáltatónak.

A vezetékes kormányzati vonalat idővel egy zárt mobilhálózat is követheti: Pintér Sándor belügyminiszternek, Lázár János kancelláriaminiszternek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell előterjesztést erről.

DK: Ez szégyen

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a hálózat kiépítése azt jelenti, hogy újra megjelennek a piros telefonok, amelyek most már "narancssárga" telefonok lesznek. A lépéssel közvetlen irányítás alá kerülnek a kormányzati hivatalok, a bíróságok és a kórházak – vélte kedden Varju László.

Azt is mondta: a Fidesz pártállami ellenőrzéssel akarja uralni a helyzetet, elnémítani a kórházigazgatókat, utasítani és befolyásolni a bírákat, befogni a kormánnyal ellentétes véleményen lévő hírközlési szervek és hatóságok száját.

A párt szája és füle volt, a párt szája és füle lehet megint

A közigazgatási telefonhálózat kiépítését még Gerő Ernő rendelte el, 1947-ben fogtak hozzá. A rendszerre azért volt szükség, mert Magyarországon a háború után nem volt megbízható telefonhálózat, az információáramlás viszont stratégiai jelentőséggel bírt – emlékeztet a Magyar NemzetHetek 1998-as cikke alapján, amelyben a hálózatot búcsúztatták.

A hálózat fénykorában, a nyolcvanas évek végén háromezer állomás volt a rendszerben. A rendszer felhasználói körét az Antall-kormány csökkentette az addigi felére, 1998-ban végül azért számolták fel, mert gyakran elromlott és sokba került a fenntartása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!