Szalai Anna
Szalai Anna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyedüli pályázóként ismét a Város-Teampannon Kft. nyerte az V. kerületi önkormányzat Vörösmarty tér és a határoló utcák felújítási terveinek elkészítésére kiírt tendert. A belvárosi projektek visszatérő szereplője ezúttal 82 millióért végzi el a munkát.

A Vörösmarty tér megújításának elsődleges célja a közösségi jelleg fejlesztése, az időszakos vásárok közműellátásának előkészítésére, a közvilágítás felülvizsgálata, illetve a szükséges fejlesztés megtervezése, valamint egy elektromos töltőállomás telepítésének vizsgálata. Ez utóbbi ugyan némiképp ellentmond azzal a kitétellel, miszerint a kerület továbbra is a gyalogosoknak tartaná fenn a teret.

A Vörösmarty teret, illetve a Deák Ferenc utca Bécsi utca és a Vigadó épülete közötti részét, a Vigadó utca, valamint a Harmincad utca Erzsébet tér és József nádor tér közötti szakaszát egyedi természetes lapkővel burkolják újra. Ehhez kapcsolódva megújulnak a szegélyek, parkolás gátló elemek, faverem rácsok is. A felszíni vízelvezetés korszerűsítésével együtt kicserélik a víznyelőket, fedlapokat és tűzcsapokat is szintbehelyezésre. A tervekbe bele kell venni azt az eshetőséget is, hogy a Vigadó téren új földalatti kijáratot alakítanak ki. Igen jól látható, hogy egyetlen új épületet sem kell építeni, illetve meglévő műemlékeket újraszabni.

A Város-Teampannon Kft. újabb sikere kissé meglepheti az olvasót, hiszen alig egy hete ment el az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége, amely a Pesti Vigadó, a felcsúti kisvasút, bajai turisztikai fejlesztések, szekszárdi pincészet mellett a Budapest Szíve projektet is vizsgálta.

Jávor Benedek (PM) Európa Parlamenti képviselő saját bevallása szerint maga javasolta ezt a helyszínt. A pesti Belváros megújítását célzó projekt kiírója az akkor még Rogán Antal vezette V. kerület és a főváros volt. A 15 milliárdos fejlesztésre 9,9 milliárd forint értékű kapott uniós támogatást a főváros és a kerület. Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) 2014-ben vizsgálta a programot különös tekintettel a közbeszerzésekkel kapcsolatos rendellenességekre és csalásra vonatkozó vádakra. A vizsgálat lezárása után igazságügyi ajánlást küldtek a magyar legfőbb ügyésznek, míg az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának pénzügyi ajánlást tettek a folyósított támogatás lehetséges visszafizetését javasolva.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya 2015 elején indított nyomozását az ügyben, amit idén júniusban zárták le. Polt Péter legfőbb ügyész szerint azért állították le, mert bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, másrészt elévült az ügy.

A nyomozás tárgya a Belváros–Lipótváros Önkormányzat által kötött tervezési szerződések vállalkozási díjának változása volt. A Főutca programhoz tartozó közterületek átépítéséhez kapcsolódó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést az önkormányzat 94 millió forint értékben. Később pedig ugyanezzel a konzorciummal – pályáztatás nélkül – 102 millióért szerződött a tervdokumentáció elkészítésére. Ezenkívül az önkormányzat ellenérték nélkül lemondott a tervdokumentáción fennálló szerzői jogokról. Ezzel ugyan megsértették a közbeszerzési szabályokat, de a nyomozás szerint vagyoni kár nem keletkezett. A szerzői jogról való lemondással pedig csekély kár érte az önkormányzatot, így az elévülési idő öt év, márpedig 2008 óta már kilenc év telt el.

A „Budapest Szíve” program tervezését vállaló konzorcium tagjai között a Főmterv Zrt., a Közlekedés Kft., mellett a Város Teampannon Kft. is is feltűnt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Néhány nap is számíthat, súlyos pénzeket bukhat, aki rossz időpontban megy nyugdíjba

Néhány nap is számíthat, súlyos pénzeket bukhat, aki rossz időpontban megy nyugdíjba

A United Airlines járataira már nem csak férfiak vagy nők csekkolhatnak be

A United Airlines járataira már nem csak férfiak vagy nők csekkolhatnak be

Hatvanmillió forintra bírságolta az MNB a Magyar Posta biztosítóit

Hatvanmillió forintra bírságolta az MNB a Magyar Posta biztosítóit

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?