szerző:
hvg.hu

Ősz van, ritkulnak a Kormányinfók, mint a napos órák vagy az erdei lombkorona. Ma épp volt egy - Lázár Jánosnak volt pár szava a magyar sajtószabadságról, a CEU-ügyről vagy az eltapsolt romamilliárdokról: az amerikai ügyvivő szamárságokat beszél, a CEU maga kérte a határidő-módosítást a CEU-törvényben, ami miatt most háborog. A nyugdíjasokhoz dőlni fog a pénz. A Market Zrt. vezére hülyeségeket beszél, a CEU rektora pedig egy bukott liberális politikus.

Mostantól csak ritkábban mondja el nekünk a kormány, hogy mit miért tesz (mert úgy gondolja, a választási kampányban nagyobb kockázat kényes kérdéseket kapni, mint elmondani a kormány álláspontját), ezért felgyűlnek a kérdések Lázár Jánosnak. Volt szó az amerikai ügyvivő sajtószabadságot érintő nyilatkozatáról, amely válaszul a külügy letorkollta David Kostelanciket. Ügyes húzással érte el a kormány, hogy ne kelljen megegyeznie a CEU-val, ami ettől elég rendesen kiakadt, ehhez is volt pár szava a kormánynak. És Lázár a Market Zrt. vezetőjének ötletére, hogy pakisztáni, vietnámi vendégmunkások érkezhetnek az építőíparba, is mondott pár keresetlen szót.
1 2
Sorrend megfordítása

Ezzel zárul is a Kormányinfó

Ki tudja, mikor lesz az újabb.

Tartsanak akkor is velünk!

Lázár legfontosabb politikai tevékenysége ez volt az elmúlt hét évben:

a hadiözvegyek és hadiárvák ügyében benyújtott egyéni képviselői indítványára és annak sikerére büszke a leginkább.

Lázár a Semjén vs. Navracsics csörtéről

Navracsics Tibor nem hazaáruló, hanem kiváló hazafi.

Lázár támogatná, hogy a 2006-os rendőri bűncselekményeket elévülhetetlenné tegyék

Ahogy az emberiség elleni bűntetteket is. Ha lenne erről törvényjavaslat, igent nyomna a parlamentben.

Lázár nem fizetne be közterületi büntetést kamerafelvétel alapján

Inkább perelne. Most dolgoznak a törvény módosításán, ami a kerületi közlekedési bírásgokra vonatkozik.

Lázár nem fektetne a sajtóba

Szerinte nincs mit aggódni a sajtószabadság miatt, 2010-ben a Fidesz ellenséges sajtóviszonyok között nyert kétharmaddal. Lázár nem látta, hogy levágták a Magyar Időkben Spéder Zoltán mellől egy képi illusztrációról.

Veszélyezteti-e az amerikai-magyar viszonyokat? Nem, majd jön a nagykövet, és neki más lesz a mandátuma.

Ha a médiahatóság nem működik a törvényeknek megfelelően, akkor fel kell jelenteni.

"A CEU rektora egy bukott liberális politikus"

Miért nem írja alá a megállapodást a kormány? Mert még nincs kész, mondja Lázár. Nem jó, ha fal, kamu megállapodások születnek, meg kell vizsgálni a szerződéseket. A CEU rektora egy bukott liberális politikus, ő csinál politikát az egész ügyből, mondja Lázár.

Lázár szerint a Market Zrt. vezetője többet akar keresni, ezért beszél vendégmunkásokról "hülyeségeket"

Mi lesz a távol-keleti vendégmunkásokkal, és miért nem jutnak el a többletpénzek a kis- és középvállalatok szintjéig, amit a Market Zrt. vezetője mondott? Lázár szerint Scheer Sándor téved, nőttek a bérek, ha nem nőnek, a mesteremberek elmennek más országba. A vendégmunkások pedig nem fognak jönni, "hogy ő többet keressen", ezért "gyorsan felejtse el ezt az üzleti modellt". Scheer "hülyeségeket beszél".

©

Ki viszi ki az Erzsébet-utalványokat, a kormányhivatal vagy a Magyar Posta? "Hajrá, Posta!" – válaszolja Lázár.

Az EU elfogadta végül, hogy 5 százalék legyen az internet áfája Magyarországon. Magyarországon 2018 végére 4 millió háztartásban lesz szélessávú internet, bár "kérdés, mit fogunk tudni szolgáltatni", mert nem áll fényesen az állam digitalizációja, mondja Lázár.

Lehet, hogy az elmaradó dugódíj miatt kevesebb támogatást kap az EU-tól Magyarország, ismeri el Lázár. De nem erre törekszik a kormány, ám valami ára lesz, ha nem vezetik be a dugódíjat.

Lázár dicséri Tarlóst

Hogy kommenálja a népszavazást kijátszó budapesti döntést? Lázár: a kormány nem kommentál. A miniszter annyit mond, a főváros a lakók hasznára cselekszik, és "nem vádolhatnak azzal, hogy vitamentes lenne a kapcsolatom Tarlós Istvánnal". Továbbra sem lesz dugódíj a fővárosban, az EU akár le is mondhat róla.

Csok: két vita van a kormányban, nem túl bürokratikus-e a kérelmezés, és vannak merev bankok, akik nem könnyítik meg a kérelmezési helyzetet. A másik, hogy bővíteni kéne a hozzáférők körét, akár a használt ingatlanokra is kiterjeszteni a csokot.

Magyarország, 2017: ismét létezik napszám szó a kormány szókincsében

Keresi a kormány a napszámnak azt a mértékét, amit adókedvezményben lehet részesíteni, a munkanélkülieket pedig egyre inkább a mezőgazdasági munkák felé terelik a közmunka helyett.
1 2

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!