szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberek még mindig fontosnak tartják a menekültkérdést, és bár a többség nem hisz a nemzeti konzultáció céljaiban, az emberek fele mégis visszaküldené a kérdőívet.

Bár a magyarok mindössze harmada állítja azt, hogy az elmúlt egy évben találkozott menekültekkel, a nagy többség szerint mégis még mindig fontos kérdés a menekültkérdés Magyarországon - derül ki Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek közölt. A felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka gondolta úgy, hogy fontos kérdés a menekültkérdés. A fideszesek 90, a jobbikosok 81, az MSZP-sek 51 százaléka, valamint a bizonytalan választók 75 százaléka is így vélekedett. 

Az is kiderült, hogy az emberek 65 százalékát érdeklik a menekültekről szóló hírek, holott 62 százalék szerint őt személyesen nem érinti a menekültválság, de 81 százalék szerint az országot igen. 35 százalék pedig fél attól, hogy nagyobb menekültáradat jön Magyarországra, igaz, ezt a fideszeseknek is csak kevesebb mint a fele, 47 százaléka gondolja így.

A felmérésben megkérdezték az emberek véleményét az új, "Soros-tervvel" kapcsolatos nemzeti konzultációról is, és bár többen gondolják úgy, hogy a nemzeti konzultáció csak egy kommunikációs eszköz, mint aki valóban hasznosnak tartja, az emberek közel fele mégis visszaküldené a kérdőívet.

A felmérés szerint ugyanis 50 százalék gondolta úgy, hogy ez csak egy kommunikációs eszköz, sőt, a fideszesek 23 százaléka és a bizonytalanok 56 százaléka is így vélekedett. A megkérdezetteknek csak 37 százaléka szerint szolgál valós felmérést a konzultáció, ennek ellenére 49 százalék nyilatkozott úgy, hogy vissza akarja küldeni a kérdőívet - ez a fideszesek háromnegyedét, a jobbikosok 47, a bizonytalanok 38 százalékát jelenti, valamint az MSZP-szavazók közel negyedét is.

A "Soros-terv" létezése kapcsán a felmérés szerint erősen megoszlik az emberek véleménye. Arra a kérdésre, hogy melyik állítással ért egyet, hogy Soros egymillió menekültet akar betelepíteni évente Európába, vagy hogy a Soros-tervet csak a kormány találta ki Soros György szövegeinek torzításával, hogy elterelje a figyelmet egyéb témákról, 40 százalék az első, 36 százalék pedig a második állítás választásával felelt. Az emberek közel negyede viszont nem tudja eldönteni a kérdést.

A felmérés szerint a Fidesz és a Jobbik szavazói félnek a leginkább a Soros-tervtől, míg az MSZP-sek a legkevésbé, de a bizonytalanok körében is nagy az aránya azoknak, akik nem hisznek benne.

A Publicus az őcsényi ügyről is megkérdezte az embereket, itt az derült ki, hogy bár elvi alapon 82 százalék szerint nem szabad valakit megfenyegetni, vagy kiszúrni a kerekeit, 39 százalék mégis azt vallotta, hogy tiltakozna, ha pár napra menekülteket akarnának betelepíteni a hozzá közeli panzióba, 31 százalék pedig bár nem tiltakozna, de megértené, ha mások igen. A menekültek ellenzése a fideszesek körében a legmagasabb.

Korábban a Jobbik-közeli Iránytű Intézet végzett hasonló kutatást, ők arra jutottak, hogy a magyarok közel fele nem hisz a "Soros-terv" létezésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen