szerző:
Tóth Richárd

Minden sarkon rendőrök állnak a Hős utcánál és most már kerítést is emeltek a házak közé. A környék továbbra is törvényen kívüli helynek tűnik, pedig azt beszélik, milliárdos értéket rejt.

Fegyverropogás hallatszik ki a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti lőteréről, a Hős utcában sétálva is tisztán hallatszanak a lövések. Nem a készenlétisek az egyetlen fegyveres testület a környéken, a szomszédos Zách utcában van a Terrorelhárítási Központ, a Hungária körúton pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol a jövő katonáit képzik. Persze nem ezért állnak minden sarkon rendőrök hónapok óta, akiktől függetlenül a Hős utca továbbra is törvényen kívüli helynek tűnik.

A Hős utca mindig is a drogterjesztés és -fogyasztás egyik központja volt, de amióta robbanásszerűen terjednek az új típusú anyagok (elsősorban a herbál és más szintetikus szerek), rendszeressé vált, hogy magatehetetlenül rángatózó, önkívületben lévő fiatalok esnek össze a villamosmegállóban vagy ténferegnek a környéken. Folyamatosan kerülnek tiltólistára az új szerek, a rendőrség is megemelt létszámmal van jelen a környéken, de a helyiek szerint ez nem sokat jelent.

Ha bemegy, megölik

Ottjártunkkor a villamosmegállóban is rendőrök álltak, azonban nem messze tőlük, a közszolgálati egyetem kerítésének tövében egy férfi és egy nő üveges tekintettel meredt maga elé:

Hiába vannak itt – mutatott a férfi a rendőrök felé –, csak látszatmegoldás. Semmit nem oldanak meg, minket meg itt hagytak megdögleni.

Sétánk során mi voltunk az egyetlenek, akiket nem igazoltattak a Hős utca és a Zách utca sarkán álló rendőrök, volt olyan támolygó ember is, aki után futva mentek, hogy igazoltatás után teljesen átkutassák. Az egyik rendőr, kérdésünkre, hogy milyen most a környék, amióta megemelt létszámmal vannak kinn a hatóságok, csak annyit mondott:

Bemehet a házakba, kérdezze meg. De nem biztos, hogy ki is jön onnan.

Amikor ezt elmondtuk egy ottani párnak, amely a rosszabb hírű 15. B épületből jött ki, azt a figyelmeztetést kaptuk, „ide ne menjen, mert megölik”.

©

Nem lát semmit

Múlt csütörtökre kerítést építettek a Hős utca 15. A és B közé, valamint kitettek néhány építkezéseknél is használt betonelemet is, a Magyar Nemzet szerint ezzel azt akarja megakadályozni az önkormányzat, hogy autóval behajtsanak a területre, ahol korábban sok szemét gyűlt össze, amelynek az elszállítására 20 millió forintot költöttek. Amikor ott jártunk, hulladék tényleg nem volt ugyan a két háztömb közötti területen, de a lakóknak a mai napig természetes, hogy az emeletről a belső udvarra dobják a szemetet, amelybe aztán használt fecskendők is kerülnek.

A helyiek nem értik, miért kellett a kerítés, ráadásul egyelőre be is lehet hajtani rajta kocsival, a hvg.hu riportere is látott egy BMW-t bent parkolni. A kerítésen lévő kapura azonban hamarosan lakat kerülhet, de azt senki sem tudta megmondani, jár-e majd ahhoz a lakóknak kulcs. Egy húsz éve az A tömbben lakó nő felmosás közben azt mondta, szerinte a közvélemény felnagyítja a Hős utcáról szóló történeteket, ő reggel, amikor dolgozni megy és este, amikor hazaér, biztonságban érzi magát. Amikor az eldobott fecskendőkről, használt óvszerekről és a bűncselekményekről kérdeztük, csak annyit mondott, ő nem lát semmit.

©

Több lakó is azt állította, a szerhasználók nem a Hős utcában laknak, csak idejönnek az anyagért, ezen pedig a felhúzott kerítés sem fog változtatni. „Semmi értelme ennek a kerítésnek, de legalább el lehet mondani, hogy csináltak valamit. A szemét meg úgyis mindig újratermelődik.”

– Kábítószer van?
– Hol?
– Itt.
– Nincs.
– De hát itt van az eldobott tű.
– Akkor lehet, hogy van. De nem előttem csinálják, kora reggel még csendes, késő este pedig már csendes itt minden.

A nő egyébként – azzal együtt, hogy elmondása szerint biztonságban érzi magát a Hős utcában – azt tervezi, hogy elköltözik. „Nem csak tervezem, el is fogok, itt hagyom ezt a környéket. Kitörök” – mondta. Ugyanis hiába vitték el a szemetet, a házak szörnyű állapotban vannak, a folyosók legtöbb helyen aládúcolva, felfoghatatlan mértékű a szegénység, harmadik világbeli állapotok uralkodnak a környéken.

©

A gyerek nem mehet le az udvarra

Egy szintén az A tömbben lakó férfi a feleségével és öt gyerekével él egy szoba-konyhás lakásban, a Hős utcában nőtt fel, nem is tervezi, hogy máshová megy. Azt mondta, mivel régóta itt lakik, őt békén hagyják, soha nem volt problémája. Látja ugyan, hogy sok a drogos, virágzik a prostitúció is, de neki itt kell boldogulnia, úgy fogalmazott, más lehetősége nincs.

– Biztonságban érzi magát?
– Igen.
– De azért csak tud arról, mik mennek itt.
– Én ezekről nem tudok, csak hallottam.
– És a gyermekei biztonságban vannak?
– Ők is biztonságban vannak, de nem merem leengedni őket az udvarra, iskolába is másik kerületben járnak. De mondják, építenek egy játszóteret a két ház közé, arra a területre, amit most lezártak. Az jó lenne.
– És ha ott látna egy eldobott fecskendőt vagy egy használt óvszert?
– Elővennék egy zsebkendőt, megfognám és kidobnám. Ez az élet rendje itt.

Befektetési céllal

A lakók szerint a Hős utcai társasházakban található lakások nagyjából fele van a kerület tulajdonában, a többi magántulajdon. A hvg.hu úgy értesült, a kerületnek az a célja, hogy megszerezze a lakóktól a magántulajdonú lakásokat is. A helyiek hallottak erről, de azt egyelőre nem tudják, mit ajánlanak majd nekik. Több lakás is eladó a két háztömbben, információink szerint az egyiket másfél millió forintért hirdetik, de a leendő vevőnek a vételár mellett ki kellene egyenlítenie a lakást terhelő kétmilliós közműdíjtartozást is.

©

A Hős utcai lakásügyletekre rálátó forrásunk azt mondta, bármennyire is meglepő, kelendőek az ottani eladó ingatlanok, azonban az új tulajdonosok nem beköltözni akarnak. Úgy tudni, a vásárlás mögött befektetési cél áll, ugyanis többen azt mondják, a szomszédos TEK terjeszkedni akar, a háztömböket lebontják majd, az akkori tulajdonosoknak pedig csereingatlant vagy pénzt ajánlanak.

Van itt érték, csak nem látszik. A terület, ahol a két tömb áll, kétmilliárd forintot ér – mondta forrásunk.

hvg.hu Itthon

Kerítés épült a Hős utcai házak közé

Közel kétmillió forintból épített kerítést a X. kerületi önkormányzat a Hős utca 15. A és B épülete közé. Nem összefüggő építmény ez, hanem egy néhány méteres kerítés, illetve néhány, építkezésekről ismert betontömb.