szerző:
T. R.

A mozgalom október 23-i tüntetését hivatalosan a rossz időjárás mosta el, de már akkor is sorra fordítottak hátat a pártok Gulyás Mártonéknak, most a szombati rendezvényükről farolt ki az LMP, pedig az esemény meghívójában résztvevőként vannak feltüntetve.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A balul, vagyis inkább sehogy nem sikerült október 23-i tüntetés után – aminek a belengetett rossz idő mellett a résztvevők számának folyamatos csökkenése is betett –, de Gulyás Márton aktivista nem adta fel, október 24-én bejelentette, november 18-ra egy közös ellenzéki választási nagygyűlést szerveznek, amelyre hívják az ellenzéki pártokat. Gulyás akkor azt mondta, a rendszer megváltoztatásában érdekelt erőknek az a feladatuk, hogy együttműködést keressenek.

A Momentum hamar rászervezett egy saját rendezvényt, ők november 18-án a „Választást nyerni a populisták ellen: A holland modell” c. eseményükön lesznek. Ezt a Közös Ország Mozgalom is tudja, hiszen az esemény Facebook-oldalán le is írják, hogy: „a Momentum Mozgalom aznapra tervezett saját rendezvénye miatt nem vesz részt az eseményen”.

De a baloldali ellenzék többi résztvevője ott lesz, azt írják, hogy pártelnökével vesz részt a gyűlésen a Demokratikus Koalíció, az Együtt, az MSZP, a Liberálisok, a Párbeszéd és az LMP is. Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke nem tud ott lenni, de „pártja támogatásáról előzetesen biztosított bennünket”. Még a független Kész Zoltán és Mellár Tamás is ott lesznek, a rendezők szerint ők „képviselik a változást és igazságot követelő többséget”.

Meglepő volt olvasni a résztvevők sorában az LMP-t, pláne azt, hogy pártelnöki szinten lesznek ott, hiszen ők – ahogy a Momentum – már korábban deklarálták, nem fognak össze, külön indulnak, az október 23-i tüntetésnek is hátat fordítottak. Megkérdeztük Kanász-Nagy Máté LMP-szóvivőt, mennek-e. Tőle tudjuk, hogy „olyan koreográfiában, ami a korábbi, rossz emlékű összefogást idézi”, nem vesznek részt, tehát a Közös Ország Mozgalom szombati rendezvényére sem mennek el.

A lemondás indoka ezen túl az, hogy ők korábban azt javasolták, hívják meg a Jobbikot, a Momentumot és az Új Kezdetet is (ez Gémesi György pártja, akivel együttműködik az LMP), de mivel ezek a pártok nem vesznek részt, így az LMP sem. A civilekkel azonban együttműködnek, de a régi kor szereplőivel nem, ráadásul az esemény neve is megtévesztő – választási nagygyűlés – az LMP pedig a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy összefog más parlamenti párttal.

A Közös Ország Mozgalom a tüntetés és a nagygyűlés mellett ellenzéki képviselők segítségével törvényjavaslatot is benyújtott, hogyan alakítanák át a választási rendszert, de a Fidesz lesöpörte az asztalról, az igazságügyi bizottság nem foglalkozott a javaslattal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét