szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs akadálya a nyomozásnak közérdekű adattal való visszaélés miatt – így döntött az ügyészség a 24.hu információi szerint, és ezzel talán megismerhetjük a Mészáros Lőrinc családi érdekeltségébe tartozó Vivienvíz Kft. üzleteit is a Volánbusszal.

Az ügy háttere, hogy tavaly nyáron a Vivienvíz szállított 4188 darab félliteres palackot 268 ezer forint plusz áfa értékben a Volánbusz Zrt.-nek. Hivatalosan védőitalnak nevezték a szállítmányt. Miután kiderült, hogy a MÁV beszállítója volt a Mészáros-cég, a szocialisták megkeresték a busztársaságot, ám nem kaptak választ. A vásárlásra végül úgy derült fény, hogy Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési ügyekért felelős államtitkára megadta az adatokat egy MSZP által küldött másik kérdésre – emlékeztet a 24.hu.

Miután tehát a Volánbuszról kiderült, hogy elhallgatta a beszerzést, Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető feljelentését tett közérdekű adattal való visszaélés miatt.

A rendőrség a kutakodás során kiderítette, hogy a cég öt alkalommal is vásárolt a Vivienvíztől, mégis lezárta a nyomozást. Szerintük ugyanis megállt a Volánbusz érvelése, hogy a vásárlások eseti jellegűek voltak, nem szerződésesek, ezért nem titkolták el a közérdekű adatot, csak másképp értelmezték a kérdéseket.

Az MSZP nem hagyta annyiban az ügyet, és megszerezte az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását arról, hogy az ilyen típusú beszerzéseket is szerződésnek kell tekinteni. Ennek adott most igazat az ügyészség. A napokban Ibolya Tibor főügyész arról tájékoztatta a szocialista frakcióvezetőt, hogy felülvizsgálták a BRFK korábbi döntését, és hatályon kívül helyezték a feljelentés elutasítását – értesült a 24.hu. Kezdődhet a nyomozás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!