Nemzeti konzultáció: a kormány rekordot emleget és perelné Hadházy Ákost

Nemzeti konzultáció: a kormány rekordot emleget és perelné Hadházy Ákost

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány a posta adatai alapján azt állítja, hogy a mostani nemzeti konzultáció részvételi rekordot döntött, és ez minden idők legsikeresebb konzultációja. Az LMP-s Hadházy Ákos viszont pénteken azt közölte, hogy szerinte kamu az egész, a valós szám egymillió alatti lehet.

Péntekig összesen 1 millió 754 ezer 128  kérdőív érkezett vissza a Magyar Posta adatai alapján. Ebből a NISZ Zrt. szombatig átvizsgált és kibontott 599 500 darab küldeményt, a Kopint-Datorg Kft. pedig 489 265 db küldemény szkennelését és kiértékelését végezte el. Az internetes kitöltések száma 155 330 – közölte szombaton a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Hozzátették, hogy szerintük az LMP-s Hadházy Ákos szándékosan hazudik a konzultációval kapcsolatban.

Az ellenzéki politikus pénteki Facebook-bejegyzése szerint egy hónap várakoztatás után csütörtök délutánra kapott időpontot arra a három helyszínre, ahol a nemzeti konzultációs válaszokat őrzik. A délutáni csúcsban kellett ingáznia a VIII. és a XIV. kerület között, mindenhol csak 15 percet kapott, és a dobozok közül csak egybe nézhetett bele. Azt állította, hogy csak annyi dobozt látott, amelyekben körülbelül 900 ezer levél fér el csak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombati közleményében azt írják: szerintük Hadházy Ákos szándékosan összekeveri a beérkezett kérdőívek számát a feldolgozott és kiértékelt ívek számával. Az eddig beérkezett íveknek még csak egy részét dolgozta fel az ezért a részfolyamatért felelős NISZ Zrt, és leányvállalata, Kopint-Datorg Kft.

A kormány közérdekű adatigénylések alapján hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket – ígérték.

Közölték azt is, hogy haladéktalanul megteszik a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal szemben. Azt nem fejtették ki, pontosan itt mire gondoltak.

„Az LMP-s képviselő Ron Werber utasításainak megfelelően annak ellenére állít hazugságokat, hogy a közreműködő szervek munkatársaitól minden tájékoztatást megkapott, és a kérdőíveket is megtekinthette Botrányos, hogy az LMP hazugságokkal akarja megakadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket a betelepítési tervekről. Ez különösen annak fényében felháborító, hogy a párt Brüsszelben támogatja a Magyarország számára rendkívül veszélyes kvótaprogramot” – tették hozzá.