szerző:
hvg.hu

Megkérdeztük a miniszterelnököt, olvasta-e a magyar származású konteószerző Soros-könyvét, amelyből több ezer példányt vett a Fidesz-frakció a képviselőknek. A válasz nem, és gyakorlatilag senki más sem olvasta.

A kormány nevében vissza kell utasítanom a feltételezést, hogy ufókkal foglalkozunk. Nem, az ufók nem tartoznak a kormány hatáskörébe

– így reagált Orbán Viktor hétfőn a hvg.hu kérdésére, hogy olvasta-e az ufókról és egyéb összeesküvés-elméletekről is publikáló Andreas von Rétyi Soros Györgyről szóló könyvét, amelyből nemrég 13 millió forint értékben rendelt a Fidesz-frakció a képviselőknek.

A szót komolyra fordítva – már amennyire e témában lehet persze – a miniszterelnök munkatársunknak elismerte: a könyv nem is került még a kezébe.

„De ha kapok valakitől egyet, elolvasom”

– tette hozzá nevetgélve.

©

Orbán Viktor amúgy nincs egyedül: legalább két-három tucat kormánypárti képviselőt – köztük több államtitkárt – kérdeztünk meg hétfőn a parlamentben, hogy kikérjük a könyvről a véleményüket, ám a magyar származású konteószerző művét nemhogy nem olvasta, de – egy kivétellel – nem is látta még egyikük sem, a kiadványt már birtokló fideszes is a saját pénzén vette meg.

Ez elég rossz arány ahhoz képest, hogy a Fidesz-frakció ötezer példányt rendelt belőle kifejezetten a képviselőknek, a 104 egyéni választókörzettel bíró kormánypárti honatyának eszerint ugyanis fejenként 46 példánnyal kellene rendelkeznie.

Kis utánajárással kiderült: a szétosztási metódusba csúszhatott hiba, mert a képviselők munkatársai többségében állítólag átvették a könyveket. (A Népszava kérdésére szombaton mellesleg azt válaszolta a Fidesz-frakció, hogy „sokkal több kötetre is igény lett volna”.)

©

A könyvbeszerzést információnk szerint egyébként még szeptemberben, Kósa Lajos frakcióvezetősége idején indította el a képviselőcsoport a Miniszterelnöki Kabinetirodával egyeztetve.

Hétfőn a kabinetirodát vezető minisztert is sikerült megkérdeznünk a beszerzésről. Kérdésünkre, hogy a magyar származású milliárdosról elérhető művek közül miért egy közismerten komolyan vehetetlen, zavaros összeesküvés-elméletekben hívő ufológus könyvét rendeltette meg a minisztérium Soros Györgyről, Rogán Antal azt mondta:

mert ez volt lefordítva magyarra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyergesen át Mészáros bizalmasához kerül Simicska közterületi reklámcége

Nyergesen át Mészáros bizalmasához kerül Simicska közterületi reklámcége

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügy miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügy miatt

Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Százmillió dollárral segíti a hajléktalanokat az Amazon főnöke

Százmillió dollárral segíti a hajléktalanokat az Amazon főnöke

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia Budapesttől