Még négymilliárd forint: ütemesen drágul a világkongresszus, pedig csak 2020-ban rendezik meg

Még négymilliárd forint: ütemesen drágul a világkongresszus, pedig csak 2020-ban rendezik meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

17,9 milliárd forint helyett 22 milliárdot ad az állam (a már elköltött összegeket is beleszámítva) a 2020-ban Budapesten tartandó katolikus egyházi rendezvényre, az Eucharisztikus Világkongresszusra – derül ki a szerdán közzétett kormányhatározatból.

A 2017-es költségvetésből 4,7 milliárddal, a jövő éviből 700 millióval nő a kiadás a korábban tervezetthez képest, míg a 2019-re szánt kiadás 1,3 milliárddal kisebb lesz, így jön ki az összesen 4,1 milliárdos növekedés. Azt nem közli a határozat, hogy az idei pluszt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter honnan teremtse elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma „egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása jogcímcsoport javára”, csak azt, hogy minisztertársaival, Balog Zoltánnal és Lázár Jánossal kell egyeztetnie.

A kormány egyetértett azzal, hogy az egyház az állami támogatásból vásárolja meg és újítsa fel a Budapest V. kerületi, Szent István tér 15. szám alatti társasházat főegyházmegyei központ létrehozása érdekében. Erre három évre összesen 7,7 milliárdot irányoznak elő, de hozzátéve, hogy az árat ingatlanszakértő bevonásával kell meghatározni. Ez új elem azon a számos templomot, szállást és más épületet tartalmazó listán, amelyet már 2016-ban jóváhagytak a világkongresszus „infrastrukturális feltételeinek” megteremtésére és egy átfogó fejlesztési programra.

Egyúttal viszont törölték a programból a Csepelre tervezett, turisztikai célú „multifunkcionális csarnokot”.

Hozzászólások