szerző:
hvg.hu

A törpepártot nem érdekli, ha a szocialisták először a DK-val tárgyalnak, majd utána velük, a lényeg az, hogy legyen megállapodás 2018-ra.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy a 2010 óta létrejövő pártoknak volt esélyük, hogy váltópárti pozícióba kerüljenek, de egyiknek sem sikerült átvennie az MSZP szerepét, nem sikerült kitörniük az 1-2 százalékos támogatottságból, legyen az az Együtt, a Párbeszéd, vagy éppen a Liberálisok.

Úgy véli, mint párttársai, hogy csak a közös lista és a közös jelöltek hozhatnak sikert, sok ellenzéki pártot vidéken nem is ismernek, hiszen fővárosi, esetleg nagyvárosi bázisuk van. Vidéken, ahogy említette ismerik a Fideszt, az MSZP-t, a Jobbikot, és még a DK-t, ahol ők megfordulnak. Azzal zárt, az MSZP-nek is lesz miniszterelnök-jelöltje, de még nem mondta el, kicsoda.

Szintén az ATV-n volt vendég a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea, ő azt mondta, kezdeményezték régebben az előválasztás rendszerét, ha az meglett volna, már nem itt tartanának, akkor még egy közös lista sem lett volna elképzelhetetlen szerinte. Kiemelte, hogy az ideális egy új pólus és egy régi lista lett volna, de az LMP és a DK sem szeretett volna ilyet. Úgy véli, sokan előrébbvalónak tartják a saját érdekeiket, túlélésüket, mint a kormányváltást.

Szabó azt mondta, minden lehetőséget meg kell ragadni, ennek egyik alapfeltétele, hogy legalább a körzetekben sikerüljön megegyeznie a pártoknak. Arra, hogy az MSZP a DK-val szeretne első körben megegyezésre jutni, és utána engedné be a kis pártokat, azt mondja: nem feltétlen fontos a sorrend, csak az, hogy történjen meg végre a megállapodás. Elismerte, hogy tárgyalnak a DK-val, az Együttel és az MSZP-vel is, de azt nem tudja, hol tart az MSZP és a DK egyeztetése.

Szerinte elúszna a kormányváltás, ha az MSZP nem tudja belekényszeríteni a DK-t egy közös listába. Ebben az esetben viszont az MSZP-t terhelni a felelősség.