Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Hétköznapok hősei címmel adventi kampányt indít a Magyar Helsinki Bizottság. Azokat mutatja be, akik nem fogják be a szájukat, kiállnak az őket ért jogtalanságok ellen. Van, aki mécsesből kirakott feliratért kapott figyelmeztetést, és van, aki négy hónapos vizsgálati fogságba került. Az illiberális államokban ők a fogyatkozó kisebbség – a többség egyre óvatosabb és beletörődőbb.

Kirúgás egy ellenzéki hangvételű Facebook-poszt miatt, szabálysértés mécsesekből kirakott betűkért vagy azért, mert a Budapest Pride résztvevői nem akartak egy karámban felvonulni – adventi kampányba kezd a Magyar Helsinki Bizottság, olyan embereket mutatnak be, akik ki mertek állni ügyükért, jogaikért a mai Magyarországon, vagy akár a múltban tettek tanúbizonyságot példaértékű bátorságról.

A Hétköznapok hősei-kampány a gyerekek adventi naptárához hasonlóan december 1-jétől mindennap egy példamutató hőst mutat be a jelenből és a múltból. December 5-én például Szent Miklóst, aki a fogvatartottak védőszentje is, és ilyen módon kollegiális viszonyban van a Helsinkivel – igaz, Szent Miklóst soha nem tiltották ki a börtönből, a Helsinkit viszont igen: a BVOP idén felmondta a jogvédő szervezettel a sokéves együttműködésüket.

Zsák Ferenc
©

Pedig ennek köszönhette például Zsák Ferenc is, hogy a Helsinki ellátta a védelmét. Az a Zsák Ferenc, aki egy debreceni környezetvédő civil szervezet vezetőjeként 2010-ben megpróbált jogilag fellépni az Audi győri gyárának bővítése ellen, mivel azt egy Natura 2000-es, védendő természeti területen szerette volna megtenni. Az ügy annak idején bejárta a sajtót: a vád szerint Zsák pénzt kért azért, hogy abbahagyja a bővítés hátráltatását. A Helsinki által szervezett sajtóeseményen viszont az hangzott el, hogy az Audi lépre csalta Zsákot: a rendőrségnek dolgozó Audi-alkalmazottak 200 millió forintot ajánlottak fel Zsák környezetvédő szervezetének, ha visszalépnek a pereskedésből, amelyben akkor már egyedül voltak, holott a legelején még 22 civil szervezet kezdte meg a jogi folyamatot. A per folyamán nem is tagadták, hogy az ajánlatot csakis Zsák lebuktatása miatt tették. Zsákék voltak a legkitartóbbak, ezért csapdába estek. A telefonját lehallgatták, majd megvádolták vesztegetéssel – egy olyan ügyben, amelyben a társadalmi veszélyesség nem merül fel, és Zsák sem nyert volna vele semmit. Végül 2013-ban két évre ítélték három évre felfüggesztve.

Zsákot a 112 napig tartó előzetes letartóztatás alatt találta meg a Helsinki (erre ma már nem kerülhetne sor, mivel a civil szervezet nem léphet be a büntetésvégrehajtási intézményekbe). Az előzetest úgy rendelték el, hogy előtte 15 napot szabadlábon volt, mégis a bizonyítékok eltüntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye miatt látta indokoltnak a bíróság az előzetes elrendelését. Holott ezeket megléphette volna a szabadlábon töltött két hét alatt is.

Az előzetesre a debreceni börtön hírhedt 17-es cellájában került sor: a büntetlen előéletű Zsák bekerült a darabolós gyilkosok közé. Nem kaphatott levelet, csomagot, nem járhatott beszélőre, 12 kilót fogyott. A hvg.hu kérdésére elmondta, nem próbálták megfélemlíteni, sőt megszerették a cellatársai, mert sokat segített nekik, adott jogi tanácsot, fogalmazott és írt nekik beadványokat. De természetesen az egész eljárás nem múlt el nyomtalanul: elvesztette a lelkesedését. „Nagyon megalázó volt a bíró előtt állni”, mondja Zsák. A Helsinki és Zsák most Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt szeretne elégtételt kapni, szeretne perújítást elérni.

©

A másik hétköznapi hős, aki megjelent a sajtó képviselői előtt, Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője volt. Karlik és társai évek óta küzdöttek azért, hogy ne kordonok közt, „karámban” kelljen a vonulóknak menniük, lehessen a Budapest Pride egy normális vonulás, amelyhez bárki bármikor csatlakozhat, illetve elmehet onnan, és a város közlekedését sem bénítja meg az esemény. Ezért kérték a rendőrséget, hogy más módon oldja meg az esemény biztosítását. 2016-ban már nem is volt ellentüntetés, indokolatlan és méltatlan ez a rácsok közti vonulás.

A BRFK-val idén rengeteget tárgyaltak, a rendőrség ígért mindent, majd újra elkezdte ácsolni a karámot. Amikor a pride-osok ezt látták, úgy döntöttek, akkor ők más úton fognak menni. A rendőrség ezt úgy hálálta meg, hogy Karlikot szabálysértési eljárásba vonta be, azaz megbírságolta 50 ezer forintra a gyülekezési joggal való visszaélés ügyében. A jogi procedúra még nem ért véget.

A Helsinki úgy látja, világszerte nő a jogvédő civilek jelentősége, és főleg az illiberális rezsimekben. Ezekben persze a helyzetük is romlik. A szervezet maga is érzi ezt: volt már, hogy a hozzájuk forduló ügyfél rejtélyes módon meggondolta magát, hogy inkább mégsem a Helsinkivel viszi az ügyét, voltak helyszínek, akik az utolsó pillanatban jelezték, mégsem lenne jó, ha a Helsinki náluk tartaná a rendezvényét.

Ezért is fontos, hogy vannak olyanok, akik kiállnak, vállalják arccal, hogy ők küzdenek az őket ért jogtalanságok ellen.

Szert Boglárka
©

Mint Szert Boglárka, akit az Antall József Tudásközpontból azután bocsátottak el, miután kritikus megjegyzéseket írt a kormányzati gyűlöletpropagandával szemben. Vagy az a nő, aki a Kossuth téren mécsesekből kirakta az I stand with CEU feliratot, és ezért szankcionálta a rendőrség. Vagy az a jogellenesen letartóztatott kamionsofőr, akit szintén a Helsinki véd a jogi eljárásban. „Mi elmegyünk a falig”, ezt tudja ígérni a civil szervezet, mondja Fazekas Tamás, a Helsinki egyik jelenlévő ügyvédje a sajtónak arról, mit tehetnek ők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Felejtsük már el a követők számát a Twitteren! – nem akárki gondolja így

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola