szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Állami Számvevőszék vizsgálata egy dolog, de a Jobbiknak több kérdésre választ kell adnia.

Nem sorakozott fel a Jobbikot védők táborába a Momentum: a párt szóvivője által kiadott közlemény ugyan megjegyzi, hogy "valamiért éppen" a választások előtt emleget tiltott támogatást az Állami Számvevőszék a Jobbik kapcsán úgy, hogy a Fidesz módszerei ellen nem szólalt fel, azonban Hajnal Miklós azt is hozzáteszi, hogy ahhoz, hogy a többi ellenzéki párt egységesen kiálljon a Jobbik mellett, nem kamuvizsgálatoknak kell megfelelniük, hanem a Momentum által feltett négy kérdésre kell válaszolniuk.

Ezek pedig a következők:

Ahhoz, hogy a többi ellenzéki párt egységesen kiálljon a Jobbik mellett, nem kamuvizsgálatoknak kell megfelelniük, hanem az alábbi kérdésekre kell választ adniuk:

  • Üzletel-e egymással Kovács Béla és Szabó Gábor pártigazgató?
  • Hozott be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla?
  • Miért nem vizsgálták érdemben KGBéla ügyét?
  • Hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását?

A Momentum szerint a Jobbikot ugyanazok a jogok és kötelességek illetik meg, mint a többi, demokratikus versenyben részt vevő pártot, ám bizonyítaniuk kell a demokrácia mellett elkötelezettségüket és ártatlanságukat. Ha az említett kérdésekre kielégítő választ ad a Jobbik, a Momentum kész támogatni a hatalommal szembeni fellépést.

Szerdán adott ki egy jelentéstervezetet az Állami Számvevőszék, amelyben azt írják, a párt 331 milliós tiltott támogatásban részesült. A Jobbik tehet észrevételt a megállapítással kapcsolatban, de Volner János frakcióvezető szerint ezután kérdésessé vált a párt indulása a jövő évi választáson. Az Együtt csalás gyanújával feljelentést tett a Fidesz korábbi ügyeivel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!