szerző:
hvg.hu

A zuglói polgármester és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, vissza kell térni ahhoz az elképzeléshez, hogy az összes ellenzéki pártnak össze kell fognia. Az Együtt máris nemet mondott a teljes összefogásra.

"Közös ajánlat, közös program, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt kell" - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és zuglói polgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este az ellenzéki összefogásról.

Karácsony azt mondta, ha azt szeretnék, hogy az emberek higgyenek abban, hogy a változás elérhető, és a kormányváltást akaró többség ne legyen ellenzékben, akkor közös ajánlatot kell tenni. Közölte, nem elég a közös listáról beszélni, hanem ennél többről kell, hogy szóljon az ellenzéki együttműködés, ezért vissza kell térni ahhoz az elképzeléshez, hogy minden változást akaró párt fogjon össze. Mint mondta, szerinte ha az ellenzéki pártok sem tudnak megegyezni egymással, akkor a választók sem fognak bízni bennük.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjeként ül-e a stúdióban, Karácsony azt mondta, nem, és nem is tárgyaltak erről az MSZP-vel.

Korábban a Hír TV azt írta, Karácsony négyszemközt tárgyalt Molnár Gyulával, az MSZP elnökével a választási együttműködésről, a tárgyaláson pedig szóba került az is, hogy Karácsony lehetne a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a Párbeszéd pedig közös listán indulna az MSZP-vel, cserébe pedig egy Párbeszéd-frakció is alakulhatna az Országgyűlésben. A Hír TV szerint Molnár rábólintott a felvetésre. A hír baloldali körökben úgy is terjed, hogy Molnár felkérte Karácsonyt közös miniszterelnök-jelöltnek. A hvg.hu ugyanakkor szocialista forrásból úgy értesült, Molnár nem bólintott rá semmire, Karácsony jelöltsége csupán egy ötlet volt a többi alternatíva mellett, ráadásul ebben a kérdésben önállóan Molnár nem is dönthet. A névtelenséget kérő szocialista politikus szerint nekik nem lenne érdekük kizárólag a Párbeszéddel közös listát létrehozni, azt pláne nem tartja kivitelezhetőnek, hogy a számok alapján amúgy is karcsúnak tűnő leendő szocialista frakcióból 3-5 helyet átadjanak egy alig mérhető pártnak.

Karácsony az Egyenes Beszédben azt mondta, ha az MSZP elfogadja őt miniszterelnök-jelöltként, akkor azt az MSZP fogja bejelenteni, de ő nem vett részt ilyen tárgyaláson. Viszont az ellenzéki összefogásba ha kell, ő hozza a saját személyét, mert a közvélemény-kutatások szerint ő a legnépszerűbb politikus.

Azt mondta, nem akarja faképnél hagyni az Együttet, akikkel korábban választási összefogásról döntöttek, és nagyon szeretné, ha ők is csatlakoznának egy közös teljes összefogáshoz, emellett erre szólított fel minden ellenzéki pártot és civil szervezetet. Hozzátette, az MSZP még mindig egy komoly erő, és nem igaz, hogy mindenki elpártolt volna tőlük.

Egy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje tudok lenni

- jelentette ki Karácsony, aki azt mondta, hisz a teljes ellenzéki összefogásban, ezért B-tervről nem is akart beszélni. A többi miniszterelnök-jelöltről azt mondta, Szél Bernadett kiváló jelölt lenne, de az LMP nem akar összefogni senkivel.

Az Együtt máris nemet mondott a teljes összefogásra

A Párbeszéd korábbi szövetségese, az Együtt rögtön a bejelentés után közleményt adott ki, amelyben azt írták, "együttműködésre és megújulásra egyszerre van szükség" a Fidesz hatalmának megtöréséhez, ezért

az elengedhetetlen megújulás elősegítése érdekében az Együtt nem kíván közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állítani a Magyar Szocialista Párttal.

Az Együtt közleményében amellett állt ki, hogy az egyéni választókerületek szintjén legyen együttműködés, vagyis csak egy ellenzéki jelölt szálljon szembe a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel. Mint írták, "az Együtt továbbra is elkötelezett az egyéni választókerületi koordinációról szóló tárgyalások mielőbbi lezárásában".

A párt választmánya egyébként szombaton ülésezik, itt döntenek az egyéni jelöltjeikről, és a további kérdésekről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Luxemburgban a kereszténydemokraták nyerhetnek, akik kiraknák a Fideszt az Európai Néppártból

Luxemburgban a kereszténydemokraták nyerhetnek, akik kiraknák a Fideszt az Európai Néppártból

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?