szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tesz jót a pártnak, mindenki fogja vissza magát és gondolja át, miket posztol a kampányban – teremtette le a hvg.hu információi szerint a fideszes képviselőket Pócs János múlt heti Facebook-bejegyzése miatt Gulyás Gergely frakcióvezető. A frakciótagok közül volt, akinek igazából tetszett Soros ledisznózása, mások szerint azért nem vet túl jó fényt a Fideszre.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Intő példaként beszélt a kormánypárti képviselők előtt Pócs János múlt heti nagy vihart kavart soros-disznós Facebook-bejegyzéséről a képviselőcsoport hétfői ülésén a Fidesz frakcióvezetője. A résztvevők beszámolója szerint Gulyás Gergely nem nevezte meg a képviselőt, de némi indulattal a hangjában arra kérte a fideszeseket, hogy pár hónappal a választások előtt mindenki nagyobb felelősséggel gondolja át, hogy miket posztolgat a közösségi oldalakra, mert egy meggondolatlan bejegyzéssel sokat árthat a pártnak.

Pócs János – ahogy arról beszámoltunk – pénteken egy disznóvágásról készült fotót töltött fel a közösségi oldalára, a megperzselt állaton az alábbi felirattal: ő volt a soros.

Az önmagában sem ízléses fotót a képviselő az alábbi kommenttel fejelte meg: „A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van.”

©

Bár a képviselő a hvg.hu-nak azt állította, az egésznek semmi köze Soroshoz, illetve az ellene zajló kormányzati kampányhoz, egész nap szorgalmasan törölgette a kép alól a beérkező felháborodott kommenteket, miközben a Bloomberg és a Times of Israel címlapján hozta a történetet, és arra emlékeztetett, hogy a Fidesz Soros-ellenes kampányának köszönhető a magyarországi antiszemitizmus erősödése.

Pócs Jánossal információink szerint egyébként külön is elbeszélgetett a frakcióvezető. A képviselő azonban nem akart beszélni erről, a hvg.hu kérdésére azt mondta, már mindent elmondott a sajtónak, amit el akart mondani az ügyről.

A parlamentben hétfőn megkérdezett kormánypárti képviselők között akadt, aki nem talált kivetnivalót Pócs posztjában, ártatlan viccnek gondolta azt, sőt volt, aki kifejezetten szórakoztatónak tartotta:

„Kétségkívül van egy áthallása, de bevallom, én jót röhögtem rajta”

– ismerte el például a hvg.hu-nak egy kormányzati pozíciót is betöltő fideszes, több képviselő viszont egyetértett a frakcióvezetővel és „rossz hangulatúnak”, a pártra veszélyesnek ítélte Pócs bejegyzését.

Egy képviselő különösen azért helytelenítette az áthallásos megjegyzést, mert Soros Györgyöt állítása szerint a Fidesz a legtöbb esetben jogosan támadja, mint „Magyarország, a magyar érdekek ellenségét", egy miatt viszont nem támadhatja, sőt meg kell védenie: az pedig a zsidó származása.

„Mifelénk másfajta szokások vannak disznóvágáskor”

– jelezte ellenérzéseit visszafogottan egy idősebb fideszes képviselő is. Egy másik pedig azt mondta: fogta a fejét, mikor a sajtóban olvasott Pócs bejegyzéséről.

„Jani aztán tudja, mi kell az embereknek”

– nevetgélt az illető, felidézve, hogy az amúgy halk szavú képviselőtársa ennél jobban kiakasztotta, amikor két éve karácsony előtt a választókörzetében világító Szűz Máriát ábrázoló kulcstartókat osztogatott a templomból kijövőknek, rajta a felirattal: Pócs János országgyűlési képviselő ajándéka.

A parlament folyosóján hétfőn Orbán Viktortól is próbáltuk megtudni, mit gondol Pócs János „viccéről”, de a miniszterelnök nem reagált érdemben. Pár perccel korábban a Hír Tv tudósítójának pedig szokásos fordulatával hárított, mondván a disznóvágás nem tartozik a kormány hatáskörébe. A miniszterelnök előszeretettel használja e formulát a kínos kérdések lerázására: két héttel ezelőtt az ufókról (a Fidesz-frakció által 5000 példányban beszerezett ufológus szerző Soros-könyvéről) mondta Orbán a hvg.hu-nak ugyanezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”

Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre