szerző:
hvg.hu

A szoborcsoport Bendegúzt, a banyát és a kutyát fogja ábrázolni.

Az Indul a bakterház szereplőit megmintázó szoborcsoport készül Csepelen - írja a 24.hu. A kerületi önkormányzat még július 13-án kötött szerződést Sárossy Tibor sárospataki képzőművésszel egy, a szereplőket mintázó szobor létrehozására. A szerződésben Bendegúz-szoborcsoportként említett műalkotás a szerződés szerint életnagyságban ábrázolja majd a szereplőket bronzból egy kőtalapzaton.

A szoborcsoport három alakból áll majd: az egyik a 150 centis Regős Bendegúz, a másik a csak „Öreg hölgyként” emlegetett 170 centis alak, valószínűleg a "banya", a harmadik pedig a 45 centi magas kutya, amelyikre Bendegúz ráfogta a kamra megdézsmálását. Három korsó is kerül a bronzkompozícióra, aminek csiszolt mészkő lesz az alapja.

A szobrot a csepeli Szent István út 230., azaz a Királyerdei Művelődési Ház előtt helyezik majd el. A környezet elrendezését a szobrász irányításával a Csepeli Városgazda Zrt. készíti el. A szobrász a munkáért bruttó 16 millió forintot kap, ennek felét előlegként.

A szobor elkészítésének határideje a szerződésben december 20., jövő február 20-án pedig már át is akarják adni.

Sárossyt a 24.hu szerint rokoni szálak fűzik Németh Szilárdhoz, a Fidesz alelnökéhez és korábbi csepeli polgármesterhez, a szobrász ezért több megrendelést is kapott már a kerülettől. 2013-ban Sárossy kerületi pénzt (300 ezer forintot) kapott egy Pácinban elhelyezendő faszobor elkészítéséhez, amit az ellenzék feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Ügyészség is vizsgált, de nem találtak problémát.

Sárossy emellett Trianon-, Szent István- és Árpád fejedelem -szobrokat is készített a kerületnek, de Csepelen a Kolonics György-szobor, egy Arany János-relief, valamint a Jerzy Popieluszko lengyel papnak állított emlékmű is az ő munkája (ez utóbbi 4,5 millió forintba került). Ábel Attila korábbi polgármester szerint több alkotás közadakozásból készült, de nemrég 4,2 millió forintból, a kerület pénzén Sárossy állíthatott kőkeresztet a csepeli Lidl elé, bosszúból, hogy az áruházlánc egy reklámban leszedte a keresztet egy görög joghurtos hirdetésről.

Helyreigazítás

A hvg.hu oldalon 2017. december 13 napján megjelent, „Szobor készül az Indul a bakterházból Csepelen, ráadásul Németh Szilárd rokona készíti” című lapszemlénk megjelenése után helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Sárosi Tibor szobrászművész jogi képviselője. Ebben egyfelől arra figyelmeztetett, hogy a művész viselt vezetékneve Sárosi és nem Sárossy, amint a cikk írja. Másrészt leszögezi: valótlanul állítottuk, hogy a szobrász rokona Németh Szilárd Fidesz-alelnöknek, Csepel volt polgármesterének, így azt is, hogy ezért kapott volna több megrendelést a kerülettől.

A rokoni szálra, illetve az ebből eredeztetett megrendelésekre vonatkozó téves állításokért az érintettől elnézést kérünk. Ugyanígy a téves névhasználatért, noha tény, hogy Sárosi Tibor neve mindkét változatban gyakorta megjelenik, még Csepel Önkormányzatának hivatalos honlapja is megannyi alkalommal említi őt Sárossy Tiborként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!