szerző:
hvg.hu

A szoborcsoport Bendegúzt, a banyát és a kutyát fogja ábrázolni.

Az Indul a bakterház szereplőit megmintázó szoborcsoport készül Csepelen - írja a 24.hu. A kerületi önkormányzat még július 13-án kötött szerződést Sárossy Tibor sárospataki képzőművésszel egy, a szereplőket mintázó szobor létrehozására. A szerződésben Bendegúz-szoborcsoportként említett műalkotás a szerződés szerint életnagyságban ábrázolja majd a szereplőket bronzból egy kőtalapzaton.

A szoborcsoport három alakból áll majd: az egyik a 150 centis Regős Bendegúz, a másik a csak „Öreg hölgyként” emlegetett 170 centis alak, valószínűleg a "banya", a harmadik pedig a 45 centi magas kutya, amelyikre Bendegúz ráfogta a kamra megdézsmálását. Három korsó is kerül a bronzkompozícióra, aminek csiszolt mészkő lesz az alapja.

A szobrot a csepeli Szent István út 230., azaz a Királyerdei Művelődési Ház előtt helyezik majd el. A környezet elrendezését a szobrász irányításával a Csepeli Városgazda Zrt. készíti el. A szobrász a munkáért bruttó 16 millió forintot kap, ennek felét előlegként.

A szobor elkészítésének határideje a szerződésben december 20., jövő február 20-án pedig már át is akarják adni.

Sárossyt a 24.hu szerint rokoni szálak fűzik Németh Szilárdhoz, a Fidesz alelnökéhez és korábbi csepeli polgármesterhez, a szobrász ezért több megrendelést is kapott már a kerülettől. 2013-ban Sárossy kerületi pénzt (300 ezer forintot) kapott egy Pácinban elhelyezendő faszobor elkészítéséhez, amit az ellenzék feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Ügyészség is vizsgált, de nem találtak problémát.

Sárossy emellett Trianon-, Szent István- és Árpád fejedelem -szobrokat is készített a kerületnek, de Csepelen a Kolonics György-szobor, egy Arany János-relief, valamint a Jerzy Popieluszko lengyel papnak állított emlékmű is az ő munkája (ez utóbbi 4,5 millió forintba került). Ábel Attila korábbi polgármester szerint több alkotás közadakozásból készült, de nemrég 4,2 millió forintból, a kerület pénzén Sárossy állíthatott kőkeresztet a csepeli Lidl elé, bosszúból, hogy az áruházlánc egy reklámban leszedte a keresztet egy görög joghurtos hirdetésről.

Helyreigazítás

A hvg.hu oldalon 2017. december 13 napján megjelent, „Szobor készül az Indul a bakterházból Csepelen, ráadásul Németh Szilárd rokona készíti” című lapszemlénk megjelenése után helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz Sárosi Tibor szobrászművész jogi képviselője. Ebben egyfelől arra figyelmeztetett, hogy a művész viselt vezetékneve Sárosi és nem Sárossy, amint a cikk írja. Másrészt leszögezi: valótlanul állítottuk, hogy a szobrász rokona Németh Szilárd Fidesz-alelnöknek, Csepel volt polgármesterének, így azt is, hogy ezért kapott volna több megrendelést a kerülettől.

A rokoni szálra, illetve az ebből eredeztetett megrendelésekre vonatkozó téves állításokért az érintettől elnézést kérünk. Ugyanígy a téves névhasználatért, noha tény, hogy Sárosi Tibor neve mindkét változatban gyakorta megjelenik, még Csepel Önkormányzatának hivatalos honlapja is megannyi alkalommal említi őt Sárossy Tiborként.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Ez a terepezős kerekesszék felmegy szinte mindenhol – videó

Ez a terepezős kerekesszék felmegy szinte mindenhol – videó

A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Rejtélyes Samsung-meghívó: újabb Galaxy telefonok érkeznek

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne