szerző:
hvg.hu

Egy felújított útszakasz átadásán vettek részt a gyerekek, műsort is adtak. Szél Bernadett, az LMP társelnöke ombudsmanhoz fordul az eset miatt.

A Vas megyei Csepregen 133 millió forint állami támogatásból újult meg az Alkotmány utca és két másik út, és rendbe tették a környéken a vízelvezetést is. A felújított utat vasárnap adta át a polgármester, Vlasich Krisztián. Az eseményen több óvodás kisfiú is részt vett, az ott készült fotók tanúsága szerint még Luca-napi műsort adtak.

A gyerekek – írja a Nyugat.hu – kotyoltak, azaz egy termésvarázsló népszokást elevenítettek fel, amely december 13-hoz kapcsolódik. A hagyomány szerint a fiúk ilyenkor házról házra jártak, és lopott szalmán térdepelve bő termést és jószágszaporulatot kívántak a családoknak, amiért cserébe almával, dióval, kaláccsal kínálták őket. Ezt a gyerekek most az aszfalton térdelve adták elő, majd pózoltak a nemzeti színű szalagot átvágó településvezetővel is.

A polgármester szerint az egészben nincs semmi kivetnivaló, a gyerekek örömmel vettek részt az avatáson, a szüleik örültek annak, hogy szerepelhetnek, a pedagógusok pedig szívesen tanították be a műsort. Vlasich Krisztián hozzátette: az ovisok szalmán térdeltek, és forró teával is megkínálták őket.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke már jelezte: az ombudsmanhoz fordul, hogy rendeljen el vizsgálatot a kampány közeledtével láthatóan szaporodó "babykissing" miatt.

"Áldatlan állapotok alakultak ki, elég a kormányablakok előtt énekeltetésből, a mikulásbőrbe bújt politikusokból és a szalmán térdeplős politikai performanszokból. Célom az, hogy a gyermekeket megóvjuk ezektől a visszaélésektől és az óvodákat, iskolákat is megóvjuk attól, hogy sok esetben kiszolgáltatott helyzetükkel visszaéljenek" – írta.