szerző:
hvg.hu

A Főpolgármesteri Hivatal szerint "csak pénzügyi forrás kérdése", hogy módosítsák a 3-as metró felújításával kapcsolatos terveket, és az eddigieknél több állomást tegyenek akadálymentessé. "Nem empátia vagy szándék hiányáról van szó" – közölték.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a 3-as metró felújításának terve megfelel az 1997. évi LXXVIII. törvényben előírt, valamint az 1998. évi XXVI. törvényben foglalt rendelkezéseknek. Az akadálymentesítés ügyében népszavazást kezdeményező MSZP ezért meggondolatlanul fogalmazta meg a beadványában szereplő kérdést. Az abban szereplő kérés népszavazás nélkül is teljesülne ugyanis – olvasható a főváros szerdai közleményében.

Hozzátették azt is, hogy a népszavazást „egy személyében hiteltelen politikus kezdeményezte, aki korábbi városvezetőként semmit nem tett a metró akadálymentesítéséért”.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) joga van az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordulni, az EBH azonban a vonatkozó hatályos jogszabályt nem írhatja felül – érvel a főváros.

Közölték azt is: pénz kérdése az, hogy módosítsák a 3-as metró felújításának terveit, „nem empátia vagy szándék hiányáról van szó”. Az utas- és forgalombiztonság alapvető fontossági sorrendjében tudnak dolgozni, de még így is sokkal többet valósítanak meg a rászorulók érdekében, mint az MSZP–SZDSZ tette a 2-es metró felújításakor – zárul a közlemény.

A november elején kezdődött metrófelújítás során a mostani tervek szerint húszból nyolc állomást nem akadálymentesítenek a 3-as vonalon. A MEOSZ szerint a kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval.

Közölték, hogy a MEOSZ eljárást kezdeményez az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert a szervezet szerint a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, amiért csak részlegesen akadálymentesítené a 3-as metrót.

Az MSZP-s Horváth Csaba szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: kilenc ellenzéki párt összefogott, és közösen gyűjti majd az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Az aláírásgyűjtés a jogorvoslati határidők lejárta után várhatóan január 3-án indulhat, és február 3-ig tarthat – tette hozzá.

A kérdés így hangzik: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?". 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

Metrófelújítás: feljelentik az államot a mozgáskorlátozottak

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál kezdeményez eljárást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, amiért a felújítás során csak részlegesen akadálymentesíti a 3-as metrót.

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

A rendszerváltás egyik vívmányát söpörheti le a kormány

Itt a Facebook újabb csodaszemüvege, amiben még élethűbb lett a virtuális valóság

Itt a Facebook újabb csodaszemüvege, amiben még élethűbb lett a virtuális valóság

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Elektromos önvezető autóval támad fel a legendás Lagonda márka

Lenne itt egy kis gond az összehajtható telefonokkal

Lenne itt egy kis gond az összehajtható telefonokkal

Zsolnay-ügy: Fel vannak háborodva az átvert és pervesztes pécsiek

Zsolnay-ügy: Fel vannak háborodva az átvert és pervesztes pécsiek