Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Lapunknak is megerősítette az OLAF a vizsgálatának fő üzenetét: komolyak a gondok Tiborcz István egykori cégének egykori EU-s társfinanszírozású ügyeivel. A labda innentől Polt Péter legfőbb ügyész térfelén pattog. A kormány a Bajnai-kormányt emlegeti.

A hvg.hu-nak is megerősítette az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF, hogy komoly szabálytalanságokat tártak fel az akkoriban, 2011-15 között még Tiborcz István, Orbán Viktor vejének cége, az ELIOS tenderei ügyében. 35 világítási projektről van szó, amit az Európai Kohéziós Alapok társfinanszíroztak. Energiagazdaságos közvilágítási projektek voltak ezek, "az OLAF-vizsgálat nem csak komoly szabálytalanságokat tárt fel, hanem érdekkonfliktust is".

Az OLAF a végső jelentést az Európai Bizottság illetékes szervének és a magyar főügyésznek, Polt Péternek fogja elküldeni gazdasági ajánlásaival együtt. A Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken azt közölte, hogy megkapták az OLAF ajánlását, amit a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbítanak. A szóvivő elmondta, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Megpróbáltuk elkérni a jelentést, az OLAF ezt visszautasította azért, mert ezekben az ügyekben titoktartási kötelezettsége van. Az OLAF a fentieken túl nem kommentálhatja az ügyet ebben a fázisban. A további kérdéseket a kompetens hatóságoknak kell feltenni – például Polt Péter legfőbb ügyésznek. A végső jelentés amúgy sem nyilvános a benne található bizalmas adatok miatt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő közleményben reagált a hírre, mint írta, "az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti", amiket a magyar hatóságok 2015-16-ban egyébként egyszer már vizsgáltak. "Most az OLAF újabb vizsgálatot kér. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is támogatjuk. Az a helyes, ha a magyar hatóságok az OLAF minden felvetését kivizsgálják. A pályázati konstrukciót hasznosnak tartjuk, mert több vidéki településen is lehetővé tette a közvilágítás korszerűsítését" - írta Kovács.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet