Szanyi Polt Péterhez fordul az Elios Zrt. ügyében

Szanyi Polt Péterhez fordul az Elios Zrt. ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szocialista európai parlamenti képviselő szerdán levélben fordult a legfőbb ügyészhez, kérve az Elios Innovatív Zrt. 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzéseket vizsgáló OLAF-dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.

Szanyi Tibor a levélben azt írja, hogy „az Elios Innovatív Zrt.-t érintő OLAF-vizsgálat eredménye a körülményekből adódóan a köz kiemelt érdeklődésére tart számot. Ezen körülmények közé tartozik a rendkívül magas, 40 millió eurós összegű közbeszerzéssel kapcsolatos valószínűsített csalás, valamint nem lehet figyelmen kívül hagyni az ügy főszereplőjének Magyarország miniszterelnökéhez fűződő szoros családi kapcsolatát sem. További gyanús részlet, hogy amíg az OLAF vizsgálódása során komoly szabálytalanságokat talált, addig a magyar hatóságok ugyan elindítottak egy nyomozást az Elios Innovatív Zrt.-vel szemben, de azt bűncselekmény hiányában egy év után megszüntették. Ezen ellentmondás feloldása érdekében is kérem Legfőbb Ügyész urat, hogy bocsássa rendelkezésre az Ügyészségnek megküldött Elios Innovatív Zrt.-hez fűződő OLAF-jelentést.”

Levelét azzal zárja, hogy „a demokrácia alappillére az átláthatóság és elszámoltathatóság. Biztos vagyok benne, hogy mint az igazságszolgáltatás jogszabály által kötelezetten független közreműködője, ezt az Ügyészség sem gondolja másként. Éppen ezért bízom benne, hogy a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-jelentéshez hasonlóan az Elios közbeszerzéseit vizsgáló OLAF-dokumentum nyilvánosságra hozatalának sem lesz semmilyen akadálya.”

Arról már korábban írtunk, hogy nem lesz könnyű fogást találni Orbán vején. Nem rettentette el az unió csalás elleni hivatalának vizsgálata Tiborcz Istvánt a kétes ügyletekről, inkább katalizálta egy új cégbirodalom kialakítását. A civil szervezetek és az ellenzéki pártok is hiába kerestek fogást az Elioson, amikor az még Tiborcz István cége volt. Aztán 2015-ben már az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálódni kezdett, Tiborcz pedig ekkor eladta a cégben lévő részesedését. Ekkoriban kezdett el kialakulni az a cégbirodalom, amely Orbán Viktor szűk körének jólétét szolgálja – olvasható az e heti HVG-ben.

Hozzászólások