Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik megkapja a 150 milliós kérdést: beáll-e Simicska ügyvédje mögé, vagy nem? A hivatalos válaszuk az, hogy nem.

Hivatalosan csak annyit árult el az MSZP, hogy tárgyalásban vannak Magyar György ügyvéddel a siófoki központú egyéni választókerületben való indulással kapcsolatban. Egy névtelenséget kérő forrásunk viszont úgy fogalmazott: elviekben már megegyeztek Magyarral, aki eredetileg civilként indult volna, de a szocialista politikus szerint tudomásul vette, hogy ott az MSZP a jelöltállító szervezet, így a szegfű színeiben indul.

Azt más baloldali politikus is megerősítette, hogy a szocialisták tárgyalásban vannak Magyarral. Az ügyvéd jelenleg külföldön van, e-mailben válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, a jelenlegi választójogi rendszer arra kényszeríti az összes ellenzéki pártot, hogy közös, egyeztetett (egyetlenegy) jelöltet állítson a kormánypárt jelöltjével szemben az egyéni választókerületben, a választási győzelem érdekében.

"Nézetem szerint az ideológiák emiatt most másodlagosak."

Magyar azt írta, Siófokon a helyi civilek, társardalmi szerevezetek kapacitálták, hogy legyen közösen indított képviselőjük. Ezt megtisztelőnek tartja, a szervezetek egymás közti egyeztetése viszont nélküle zajlik.

A legnagyobb kérdés most az, hogy a Jobbik mit lép: állítólag a helyi szervezet támogatja Magyart – aki több Simicska Lajos oligarchához köthető cég képviseletét is ellátja –, kérdés azonban, hogy a budapesti pártvezetés mit akar. A 106 körzetben jelöltet állító pártnak kapásból 150 millió forintnyi kampánytámogatása bánja, ha egy helyen visszalépnek. Igaz, csak az első lépés nehéz: a következő határ 80 jelöltnél van, vagyis 25-ről már "ingyen" mondhatnak le.

Cikkünk megjelenése után Szabó Gábor pártigazgató válaszolt, azt írta, a Jobbik mind a 106 választókerületben, így a siófokiban is saját országgyűlési képviselőjelöltet indít, akit már tavaly tavasszal bemutattak. Ő Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok város alpolgármestere, egyben a helyi szervezet elnöke. Miután a párt szerint erős jelöltjük van, fel sem merült, hogy bárki javára visszalépjen.

Kedden a pécsi szocialisták beálltak a független Mellár Tamás közgazdász mögé, illetve Tóth Bertalan megyei elnök azt javasolta, a nekik jutó másik körzetben is Szigetvár független polgármesterét, Vas Pétert támogassák. Ezután egyik csalódott szocialista forrásunk egyáltalán nem biztos abban, hogy Magyart rá lehet bírni arra, induljon szocialista színekben. Így viszont fogy a szocialista "keret": a kampányfinanszírozási szabályok miatt nekik 6 helyük van, ahol anyagi veszteség nélkül vissza tudnak léptetni jelöltet, ebből a veszprémi körzet, Kész Zoltánnal. Magyarral, Mellárral és Vassal együtt már csak két helyük maradna. Korábban több baloldali politikus azt állította, az MSZP fenntart "helyeket" arra az esetre, ha az LMP-vel meg tudnának állapodni koordinációról, így viszont ennek a lehetősége is csökken.

Siófokon 4 éve a Fidesz nyert.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál