szerző:
MTI

Egyre nehezebb tisztán látni azzal kapcsolatban, pontosan mennyit is kell akkor várakozniuk az endometriózis miatt szükséges bélműtétre azoknak a betegeknek, akiknek nincs pénzük kifizetni a magánellátás milliós díját.

Az egészségbiztosító friss listája szerint mégis nagyon sokat, akár 3 és fél évet várnak a betegek az endometriózis miatt szükséges bélműtétre, hiába cáfolta ezt nemrég a kormány – írja a Népszava.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett adatok szerint most 136-an várnak ilyen bélműtétre, a sor végén állók három és fél évig. Ehhez képesz január 9-én még kormányzati közleményben cáfolták, hogy két hónapnál tovább bárkinek is várnia kellene erre a beavatkozásra.

Krámli Kinga énekesnő január 7-én írt a Facebookon arról, hogy bélendometriózisa állandó szenvedést, nem csillapítható fájdalmakat okoz, mégis csak négy év múlva, 2022-re kapott kapott időpontot a műtétre. Vagy ha letesz 2 millió forintot, akkor magánellátásban szinte azonnal megműthetik, nem kell várnia.

A NEAK a posztra úgy reagált, hogy átlagosan csak egy-két hónapot kell várni Magyarországon a szülőkorú nők 10 százalékát érintő betegség műtétjeire, ráadásul az énekesnő esete egyedi. Komplikált operációra van szüksége, több szakorvos kell hozzá, és ezt az eljárást kevesen végzik az országban. Ha valaki ráadásul a választott orvosánál szeretné elvégeztetni a műtétet, valóban hosszú lehet a várakozási idő.

Beszterczey Judit újságíró is Krámli Kinga mellé állt, és az ő posztja alá mások is leírták a történetüket.

A posztolók szinte valamennyien a Semmelweis Egyetem orvosához, Bokor Attilához vártak a beavatkozásra. Az orvos az egyik legelismertebb specialistája a betegségnek. A többéves várólista egyik indoka pedig az, hogy a súlyosabb, bélérintettségű betegségek operációjához szükség van egyszer használatos bélvarró gépre, amit szigorú kvóta szerint osztanak. A klinika, ahol ezt a műtétet végzik, heti egy darabot kap.

A Népszava más forrásból úgy tudja: ha az egészségbiztosító jelzést kap extra igényről, azt rendszerint teljesíti, de a Semmelweis Egyetem nem kérte, hogy többet kapjon. Sőt, az utóbb nyilvánosságra került várólistán is az látszik, 2021-ig is heti egy műtétet terveznek.

A NEAK január 8-i közleménye szerint nem igaz, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot.

A lap megkereste az ügyben a Semmelweis Egyetemet, de onnan végül nem adtak hivatalos nyilatkozatot a Népszavának. Vizsgálatot indítottak viszont az ügyben, és egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a klinika orvosai, akiket több magánintézmény is foglakoztat, gyakoroltak-e nyomást a betegekre, hogy azok inkább a fizetős ellátást válasszák.

A Népszava állítása szerint sorra hívják be a klinikára Facebookon panaszkodó betegeiket, hogy „tárgyaljanak” a műtét várható idejének rövidítéséről. Akik benn jártak, azok közül van olyan, akit már január 17-én meg is operáltak, a többieket, akik nem mentek magánműtétre, újrasorolják.

A hvg.hu is írt az endometriózisos betegeket érintő várólistáról, és lapunknak a Semmelweis Egyetemtől elismerték, hogy az I-es Kilinika endometriózis ambulanciáját vezető Bokor Attilához valóban négy évre tudnak időpontot adni a szóban forgó műtétre, illetve, ha valaki ragaszkodik az orvos személyéhez, akkor az egyetem tulajdonában álló Semmelweis Egészségügyi Kft.-n keresztül 2 millió forintért ennél előbb is igénybe tudja venni a beavatkozást. A hosszú állami várólista az SE válasza szerint ugyanakkor nem általános, kizárólag a beleket is érintő, mélyen infiltráló endometriózisban szenvedő betegek operációjára kell hosszabb ideig várni, és közülük is csak azokra, amelyeket Bokor Attilánál kívánnak elvégeztetni. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!