szerző:
hvg.hu

A sofőr a megengedettnél gyorsabban hajtott a baleset idején, a tízéves fiú pedig szabálytalanul lépett le az úttestre, nem nézett előtte körül.

Elsőfokú ítéletet hoztak a Debreceni Járásbíróságon hétfőn a buszsofőr ügyében, aki tavaly áprilisban elgázolt egy szabálytalanul átkelő gyermeket Hajdúsámsonban. A tízéves fiú a kórházban halt bele sérüléseibe – írja a Dehir.hu.

A menetrend szerinti helyközi busz sofőrjének 1984 óta van jogosítványa. Az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként egymillió kilométert vezetett balesetmentesen.

Tavaly április 13-án Debrecen felől Nyíradony irányába haladt a 471-es főút Hajdúsámsonon áthaladó szakaszán, az Árpád utcán, 65-70 kilométer/óra sebességgel, nappali fényviszonyok mellett.

Látta, hogy vele szemben feltorlódtak és lassan araszolgatnak a járművek, egy gyermek pedig kiszalad elé egy tehergépkocsi takarásából. A fékre taposott, de a busz nagyjából 45 kilométer/óra sebességgel elütötte a tízéves fiút.

A gyermek szabálytalanul, figyelmetlenül lépett ki a teherautó mögül és nem győződött meg az átkelés veszélytelenségéről. A Kenézy-kórház traumatológiai osztályán belehalt a sérüléseibe.

Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásával vádolta meg a sofőrt, és felfüggesztett fogházbüntetést kértek rá. Megsértette ugyanis a KRESZ szabályait, hiszen lakott területen legfeljebb 50 kilométer/óra sebességgel haladhatott volna a busszal.

A Debreceni Járásbíróság hétfőn első fokon 10 hónap fogházbüntetésre ítélte a férfit, egy év próbaidőre felfüggesztve, valamint egy évre eltiltotta a járművezetéstől, és 408 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész tudomásul vette ugyan, a védelem azonban három nap gondolkodási időt kért.

A buszsofőr a rendőrségen azt vallotta: a baleset Hajdúsámson határában történt, 8-10 méterrel a várostábla előtt, ő pedig már elkezdett gyorsítani a belterületi szakaszon, ezért hajtott gyorsan, és ezért nem tudott megállni, amikor a kisfiú szabálytalanul az úttestre szaladt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók