szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A populista internacionáléról és Orbán Viktor szerepéről beszélt a HVG-nek a CEU vendégeként Budapesten tartózkodó Anne Applebaum. A történész elmondta, miben hasonlít a jelenlegi politikai diskurzus az 1930-as évekre, és azt is, hogyan élte meg félresiklott háttérbeszélgetését Schmidt Máriával.

A Soros-terv nettó összeesküvés-elmélet. Orbánnak szüksége van rá, hogy egyben tartsa bázisát a választási évben. De ne tévedjünk, egy sokmilliós ország rettegése egy filantróp alapítványától teljes abszurditás. Az pedig, hogy ezt a képtelenséget komoly emberek ismételgetik, annak a jele, hogy valami nagyon nincs rendben

– mondta Anne Applebaum a HVG-nek. (A Pulitzer-díjas amerikai történész CEU-n tartott előadásáról itt olvashatja cikkünket.) A hetilap friss számában a történész a Schmidt Máriával folytatott beszélgetéséről is mesélt. Úgy vette ki, hogy a Terror Háza igazgatója hisz az összeesküvés-elméletben. Azt nem gondolta volna, hogy Schmidt nyilvánosságra akarja hozni a beszélgetést, és szerinte a megjelent magyar nyelvű verzióból bizonyos részeket kihagyott.

Applebaum így emlékezik: "a másik furcsa dolog az volt, hogy magyarul beszélt hozzám, miközben tökéletesen tud angolul, akkor ennek nem tulajdonítottam jelentőséget, de utólag azt gondolom, hogy ez az én figyelmem elterelését szolgálta". Az amerikai történész azt mondja:

Nem tudok másra gondolni, mint hogy ő eleve az interjú nyilvánosságra hozatala céljával ült le velem beszélgetni. Ebből akart magának publicitást.

A teljes interjút a HVG e heti számában olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Aki a legnagyobb átéléssel hazudik a vezénylőtábornok nagyságáról, az jut előre

Merész vállalkozásba fogott Anne Applebaum kedd este a CEU vendégelőadójaként: egy nevezőre hozta Lenint, Mugabét és Orbánt. Nem az egyéneket mosta össze, hanem az általuk megálmodott államformában látta meg a hasonlóságot. A Pulitzer-díjas amerikai történész „az egypártrendszer kitartó varázsa” címmel megtartott előadása arra is választ adott: miért hazudnak büszkén és hangosan a vezér prominens vezetői.

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását