szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyszabású kampánynyitó hacacárét rendezett választókerülete aktivistáinak és szimpatizánsainak a borsodi 4-es körzet áprilisban újrainduló fideszes képviselője. A belépésért nem kellett fizetni, a másfél milliós költség egy része azért visszacsoroghat Demeter Zoltánhoz.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ötszáz embert vendégelt meg szombat este egy választókerületi bálra keresztelt mulatságon a kazincbarcikai sportcsarnokban Demeter Zoltán, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője. A kampánynyitónak szánt rendezvényen a helyi internetes lap beszámolója szerint mindenki részt vett, aki számít a térségben: a történelmi egyházak képviselői, a járási hivatal vezetője, a megyei közgyűlés elnöke, a helyi tankerület igazgatója és a borsodi 4-es választókörzet hatvannyolc településének polgármestere.

©

Rajtuk kívül a Demetert segítő aktivisták és a választókörzetben élő Fidesz-tagok, illetve szimpatizánsok kaptak meghívót – a beszámoló szerint a sportcsarnok befogadóképessége miatt kevesebben, mint amennyien szerettek volna.

Az este héttől hajnalig tartó mulatságon volt vacsora, de Demeter Zoltán saját arcképével díszített borral is kedveskedett vendégeinek, a hangulatról pedig három előadóművész és a Silver Együttes gondoskodott.

©

A belépés a meghívottaknak természetesen ingyenes volt, szerettük volna azonban azt is megtudni, hogy mindez mennyibe került a képviselőnek, és miből finanszírozta azt, hiszen kampány ide-vagy oda, azért milliós tétel egy ekkora bál megszervezése.

Demeter Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta: mivel a rendezvényt nem ő, hanem a munkatársa szervezte, nem ismeri a pontos költségeket. Csak néhány tétel árát tudta konkrétan, például hogy a vacsora fejenként kétezer forintba, a fellépők díjazása pedig durván százezer forintba került.  

Kis fejszámolás után ez máris egymillió egyszázezer forint, és akkor még nem számoltuk a sportcsarnok 340 ezer forintos bérleti díját (egyszeri 70 ezer forint + 100 fő felett további 500 Ft/fő áfa) és azt a Demeter Zoltán szerint nagyjából 90-100 üveg, saját fényképével díszített bort, amelyet a politikus ajándékképpen tett ki az asztalokra. Az italt állítása szerint ugyan saját maga készítette és palackozta tavaly, tehát nem került most külön pénzébe, a fényképes címke előállítása, akárhogy is nézzük legalább 6-800 Ft darabonként, vagyis 100 üveg bornál az is 60-80 ezer forint.

©

A költségek így mindent összevetve másfél millióhoz közelítenek (a pontos számokért a munkatársához irányított a képviselő, de őt másfél napi próbálkozás után sem sikerült elérni), de Demeter Zoltán szerint ebből visszafolyik majd hozzá valamennyi, a részt vevők ugyanis 1000, 2000 és 5000 forintos támogatói jegyeket vásárolhattak a helyszínen, amivel beszállhattak az esemény – és nem mellesleg a képviselő kampányának – költségeibe. Hogy mennyi folyt be, illetve vissza, azt a politikus hétfő délután még nem tudta megmondani, az elszámolást állítása szerint ugyanis nem fejezték be.

A szimpatizánsoknak és aktivistáknak szervezett bál egyébként – ahogy arról nemrég beszámoltunk – csak az egyik módja, amellyel a Fidesz képviselőjelöltjei próbálják „hangulatban tartani” segítőiket, olyan politikus is akadt, aki disznóvágást szervezett az önkénteseinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát