szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ez az az ügy, amelyben tavaly ősszel minden vádlottat jogerősen felmentettek.

A kormánypárti szócső csütörtöki számában közölte, a birtokába került határozat szerint a magyar nemzetbiztonsági szolgálat külföldi befolyásolása merült fel az eljárásban. A cikk szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) anonimizált határozatából (amely egyébként az Átlátszó tényfeltáró portál beadványa alapján készült) egyebek mellett kiderül, hogy a kémügy nagyrészt arról szól, amit a sajtó korábban megírt: a Gyurcsány-kormány idején egy orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztikarának poligráfos átvilágítására (a hvg.hu-nak például ebből a cikkéből kiderül, hogy ennél jóval többről szólt).

A Magyar Idők most azt írja, noha Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök Kft. égisze alatt bolgár (tehát EU-tagtárs) szakembergárda végzi a poligráfos vizsgálatokat, az "orosz munkanyelvű" kollégák nem balkániak voltak, hanem oroszok. Ezt a tényt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, aki a "riasztás" ellenére nem állíttatta le az akciót.

A NAIH az ügy három iratcsomagát vizsgálta meg, és csak az egyik esetében mondja, hogy fel kellene oldani a titkosítás alól, a hatóság arra is hivatkozik, hogy ennek tartalma jórészt már amúgy is megjelent a sajtóban. A másik két dosszié titkosságának feloldását a NAIH nemzetbiztonsági okok miatt nem javasolja.

A katonai ügyészség Galambos Lajost kémkedéssel, Szilvásy György akkori titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándort – Galambos Lajos utódját – hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a Zömök Kft. vezetőjét pedig bűnpártolással vádolta meg.

A lap közölte, ennél többet hivatalosan eddig nem hoztak nyilvánosságra, ugyanis titkosítás miatt zárt ajtók mögött zajlott a per. Ennek megfelelően az ítéletnek is csak a rendelkező része volt nyilvános, az indoklás már nem. A NAIH utóbbi titkosításának indokoltságát is felülvizsgálná egy külön eljárásban.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. szeptember 25-én Galambost, Szilvásyt, Laborcot és P. Lászlót is jogerősen felmentette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megugrott a napi fertőzések száma Németországban

Megugrott a napi fertőzések száma Németországban

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Orbán újabb bűvészmutatvánnyal rukkolt elő, de fenyegeti a lengyel baráti tűz

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta