szerző:
hvg.hu

A küldöttek nagyobb arányban támogatták a Párbeszéddel kötött választási szövetséget, mint magát az országos listát. A nem túl lendületesen induló rendezvény kisebb bulivá alakult a végén. Az MSZP és a Párbeszéd megnyitotta a kampányt, a szocialisták elnökének szavai alapján lesz még folytatása az együttműködésnek. Szabó Tímea Párbeszéd társelnök meglepően hosszan dicsérte a szocialistákat.

164 igen, 42 nem és 21 tartózkodás mellett elfogadták az MSZP és a Párbeszéd közös listáját, a Párbeszéddel kötött szövetség ennél nagyobb arányban ment át, 207 kongresszusi küldött támogatta, 14 nem és 13 tartózkodás volt csak.

A közös miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely, értelemszerűen ő vezeti a listát. Az MSZP választmánya éjjelbe nyúlóan gyúrta a listát, azon a kongresszus már nem tudott változtatni. Több forrásból származó információink szerint az eredetileg az elnökségi ülésre bevitt listához képest jelentős a változás, Mesterházy Attila emberei szorultak hátrébb. A legnagyobb vesztesnek egyik forrásunk Gúr Nándort tartja, aki a végleges listán a 22. lett.

©

Fodor Gábor nincs rajta, a liberálisoktól Bősz Anett szerepel a 15. helyen. Erről a kongresszus előtti percekig egyeztettek. Fodor Gábor a lista elfogadása után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az egyéni indulásáról még egyeztetnek. Bár Fodor szerint még az sem eldöntött, hogy ő rajta lesz-e a listán, holott az már eldöntött: nem lesz rajta. Kérdés, hol indulhatna egyéniben, Gyöngyösre szánták, ott viszont kis híján palotaforradalom tört ki, az addigi szocialista jelölt, Hiesz György vissza is lépett, és közölte, kilép a pártból.

Az első 10

  • Karácsony Gergely
  • Molnár Gyula elnök
  • Hiller István választmányi elnök
  • Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök, kampányarc
  • Tóth Bertalan frakcióvezető
  • Gőgös Zoltán elnökhelyettes
  • Tóbiás József volt elnök
  • Mesterházy Attila volt elnök,
  • Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke
  • Gurmai Zita EP képviselő

A 11. helyen van a listán Tordai Bence Párbeszédes politikus, a párt következő helye a 19., ahol V. Naszály Márta szerepel. Szabó Tímea társelnö a 99. Úgy tudjuk, ő nem akart volt közös listára menni, viszont kénytelen volt, a frakcióalapításra vonatkozó szabályok miatt.

Átmentek kampánynyitóba

Molnár Zsolt a szavazás előtt vicceskedett, azt magyarázta, hogy egy "szaunatávirányítóval" kell szavazni. A szavazás után jött egy hegedűművész, majd Sergei Stanishev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke mondott beszédet. Nem túl lendületes a rendezvény.

©

A világítás halovány, a nemezti szinek játszanak, bár van, akinek ez nem elég. A párt közvetíti a rendezvényt a Facebook oldalán, mire egy kommentelő megkérdezte, itt is a nemzet veje csinálta-e a világítást.

Hiller István mutatta be a programot, de felszólalásában keveredett a választási program ismertetése (néhány címszó) és a kongresszus felszólalóinak ismertetése. A programról kézfeltartással szavaznak majd.

Szabó Tímea élénken udvarolt a szocialistáknak

Jól leplezte Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök, hogy nem nagyon akart közös listára menni: percekig dicsérte a színpadról a szocialistákat. Ezzel egyébként a hangulatot is felpörgette. "A szívemhez nőtt a csapat" - kezdte, majd azzal folytatta, "hallottam mindenfélét az MSZP-ről, hogy eljárt felette az idő, vagy árulók vannak benne. Ennél nagyobb tévedés a világon nincs, ezt ti se higgyétek el soha!"

Majd név szerint sorra vett és megdicsért néhány politikust.

©

Gőgös Zoltán elnökhelyettes, a párt agrárpolitikusa az ünneplős öltönyét vette föl, azt mondta, ez olyan, mint egy mennyegző, a Párbeszédé és az MSZP-é. Azt mondta, a választás estéjére is felveszi, akkor ugyanis szerinte a diktatúra temetése lesz. A kiskirályok és spekulánsok eltakarítását ígérte.

Magyar György kiosztotta az LMP-t és mentette Martont

Párban lépnek fel a visszalépett szocialista politikusok azokkal, akik javára visszaléptek, így a színpadon volt Tóth Bertalan és Mellár Tamás, valamint Harangozó Gábor és Magyar György. Utóbbi szórakozotató beszédet tartott, és rá hárult az LMP froclizása. Jól is vitte, az összefogás mellett érvelt, hogy egy jelölt maradjon csak egy körzetben. "Ér ez 150 milliót" - utalt a kampánytámogatási szabályokra, ahol ha 106 jelöltből egy visszalép, ennyi kampánytámogatás ugrik. Magyart többek szerint a helyi Jobbik támogatná, az országos szervezet azonban azt közölte, Siófokon is lesz önálló jelöltjük.

©

Magyar szerint aki nem lép vissza, nem akar változást, és így a hatalom marad a helyén. Szerinte "a hatalom abuzálta a jogot. Nem a színházrendező abuzál, hanem ők!" Magyar a beszéde végén nagy tapsot kap, szerették, sokat poénkodott. Az előtte beszélő Mellár visszafogottabb volt, annak örült, hogy 9 párt támogatja, illetve hogy benne van Karácsony Gergely szakértőcsapatában, ahol bal és jobboldaliak vannak.

A beszédek után egyhangúlag elfogadták a választási programot. Egy videóüzenet következik, amit úgy konfelának fel, lássuk, ki üzent nekünk, mire néhányan azon poénkodtak, "Gyurcsány." De nem. Gyurcsány egész jól megúszta a délelőttöt, talán csak Gőgös tett rá egy halvány utalást, mikor a tyúkudvarban rohangáló kutyákról beszélt.

Majd jön egy imázsfilm Kunhalmi Ágnes hangalámondásával. Az üzenet lényege: a Fidesz fekete-fehérben láttatja a világot, míg az színes. A videó végén egy rubik kockával a kezében áll. Majd jön Karácsony imázsfilmje is.

Közel a finálé

Az utolsó egy órát élőben közvetíti az ATV is, a sort az ismét felszólaló Hiller István nyitja. Ez az érdemi beszéde. Örül a Párbeszédnek és a Liberálisoknak, majd arról beszél, mi a jövőképük. Illiberális demokrácia - urak és szolgák országa - ellen lépnek fel, szabadabb és boldogabb országra szavaznak április 8-án. Az első és legfontosabb feladat a választási részvétel növelése, szerinte annál nagyobb az esély a változásra. A "határon innen és határon túl" szavak említése vastapsot kap. Karácsony nem költözne a Várba, Pesten lesz az irodája - ezzel a gondolattal zárja beszédét Hiller, ami tetszik a küldötteknek.

Kunhalmi Ágnes attól tart, a Fidesz elcsalná a választást, mert rettegnek, csak magukra és a családtagjaikra gondolnak. "Nekik van mit veszteni, nekünk nincs."

©

Orbán Brüsszeli pénzből tart fenn autoriter hatalmat - mondja Kunhalmi, amit szórványos taps követ. A magyaroknak egész Európáért is felelőssége van, a negatív tendenciát, ami a szélsőjobb, új jobboldai erők előretörését jelenti, megfordíthatják a magyar szavazók. Orbán büszke az erős nemzetállamra, de sokan halnak meg kórházi fertőzésben, nő a funkcionális analfabéták száma. "Így eltűrik a fideszes szavazók, hogy becsapták?! Itt van az az 1300 ember!" - mondja Kunhalmi, majd hozzáteszi, Orbán hülyének nézi a magyarokat.

Innentől kicsit simogatja a szocialistákat: tudja, hogy nehéz volt az elmúlt 7 év, de az MSZP marad. A hit és a remény szerinte újra a baloldalon van. "Mindenkinek van egy iksze" - mondja zárásként, és a szavazásra való részvételre buzdít.

Alakul a kémia

Molnár Gyula szerint ez a kormány hátralévő idejének első napja, április 8-án elsöprik a kormányt. Nosztalgiázik: 29 éve pont itt - a Kongresszusi Központban - alakult meg az MSZP, választási győzelem után új párt épülhet, szövetségben a Párbeszéddel és a Liberálisokkal. Ő is házasságkötésről beszél. "Érdekházasságnak indult, de alakul a kémia" - mondja Molnár, amin nevetgélnek.

Molnár szerint a Fidesznek csak a saját hatalma fontos, csak arra gondol, hogy lehet még egy helikopter, nagyobb az úszómedence. "Ők azt mondják, csak a Fidesz, mi azt mondjuk, csak az emberek."

Molnár egyesével sorolja a négy évvel ezelőtti győzteseket, Botka körzeténél egy levegővételre megáll, Szegeden ugyanis Szabó Sándor indul, és nem Botka László. Tatabányán és Nyíregyházán is nyernének. A szolnoki jelöltről is külön beszél, aki nagy tapsot kap, amiért kihozott legálisan egy Elios jelentést. Molnár szerint ez meghatározó lesz a választáson. "Kósa Lajosnak malaca van Gurmai Zitával" - mondja az eddig legjobban tetsző poént Molnár Gyula. Külön megköszöni, hogy Mesterházy Attila, Tóth Bertalan és Harangozó Gábor visszalépett.

A félelem és apátia falát le kell dönteni - tér vissza az ünnepeltetésből a komolyabb hangnemhez. Szerinte ha nő a részvétel, nagyobb az esély a választási győzelemre.

Imádják Karácsonyt

Felállva, visítozva, táblákat lengetve ünneplik a színpadra lépő Karácsony Gergelyt, a közös miniszterelnök-jelöltet. Portugália példáját hozza, ahol nehéz volt élni, de idővel nyert a baloldal és elkezdtek visszatérni a fiatalok. Sokan akarnak változást, de sokan félnek, nem lesz változás, nincs alternatíva. "Magyarországon csak alternatíva van, Magyarországnak nincs is kormánya" - véli Karácsony. Akiknek kormányzoni kéne, azoknak ehhez se eszük, se szívük, se kedvük nincs. Visszaélnek a hatalommal. A rendszer szocializmus a fideszeseknek, kapializmus mindenki másnak. Nekik ugyanis nem kell versenyezni, például közbeszerzésnél, őket nem vegzálja a NAV. Az elmúlt 8 év egyetlen győztese a Fidesz, de vesztese az ország. Mikor azt említi, a nyugdíjasok is vesztesek, mert nem kaptak elég nagy emelést, kitör a spontán taps. A következő nagy siker, mikor arról beszél, letérdepeltette a multik előtt a kormány a doglozókat.

©

Szociális demokrácia modelljére lehet igent mondani a választáson, azt mondja, ezzel megteremtik az új magyar középosztályt, talpra állítják az oktatást, több pénzt adnak az egészségügynek, mindenkinek jár a méltó egészségügyi ellátás. Erősítik a szakszervezeteket, hogy a megfelelő béreket kiharcolja. A nyugdíjakat is emelnék, hogy a középosztályban ott lehessenek a nyugdíjasok is. Minden ígéret végén tapsolnak.

"A magyarok nem rosszabbak, mint mások, a kormányok rosszabbak" - mondja Karácsony nemzetközi összehasonlítás után. Göncz Áprád néhai köztársasági elnököt idézi, "azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen." Ha változást akarnak, ezt a mondatot kell komolyan venni - mondja Karácsony, és hatalmas tapsot kap, ahogy Göncz emlegetésének is örültek.

©

Korábban nem vették komolyan, most küzdenek ellene, "ha Ghandinak igaza volt, akkor én győzök."

Felhozza, hogy nem ő akart miniszterelnök-jelölt lenni, de nem mondja többször, mert szerinte csak ők azok, akik nem az ellenzéket akarják leváltani, hanem a kormányt. "Itt vagyok, készen állok, gyertek velem, és változtassuk meg közösen Magyarországot!" - mondja Karácsony. Büszke a szövetségre, de kellenek hozzá a változást akaró emberek is - ez jelenti a tiszta lapot, fehér színt. Szokásos zárásként elszavaltatja a Nemzeti dal első két sorát.

A végére buli is lesz, dobszóra vonul fel a színpadra mind a 106 egyéni jelölt, a küldöttek folyamatosan tapsolnak. Ott áll a színpadon Fodor Gábor is, akiről még nem tudni, hol indul. Az MSZP és a Párbeszéd ezzel hivatalosan megnyitotta a kampányt, a rendezvény véget ért.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megszületett a megállapodás a Brexitről