szerző:
hvg.hu

Közös nyilatkozatban állt ki a magyarországi civilek mellett az Európa Tanács egyik fontos testülete, a több száz szervezet munkáját segítő INGO konferencia. Levelük szerint a törvénycsomag a társadalmi szervezetek további megbélyegzéséhez és bizalmatlanságához vezetne.

Közös nyilatkozatot adott ki a Stop Soros törvénycsomag kapcsán az Európa Tanács által támogatott INGO konferencia elnöke, valamint a nem kormányzati szervezetek szakértői tanácsának elnöke.

Levelükben egyrészt aggodalmukat fejezik ki, másrészt arról írnak, hogy a törvénycsomag szerintük még jobban megbélyegzi majd a civileket, nem mellesleg nyomást gyakorolna az emberi jogok védelméért felelős nem kormányzati szervezetekre. Mindez szerintük ellehetetleníti majd későbbi tevékenységüket, pedig, mint írják, a civil szervezetek nélkül egy ország sem volna képes megbirkózni a migrációs válsággal.

A nem kormányzati szervezetek nemcsak szolgáltatásokat nyújtanak, de biztosítják a migránsok és menekültek nemzetközi szerződések által védett jogait is, a méltóságteljes fogadási feltételek betartása mellett – írták közleményükben.

Levelükben hozzátették, hogy ezen szervezetek nem a migrációra és a menekültekre összpontosítanak, hiszen, mint írják, szolgáltatásokat nyújtanak a nyilvánosság számára is. A törvénytervezet így lényegében a kiszolgáltatott helyzetben lévők segítését is akadályozná – jelentették ki.

A közleményben hangsúlyozták azt is, hogy a magyarországi civil szervezetekre gyakorolt kormányzati nyomás miatt azok egyre nehezebben képesek ellátni érdekképviseleti feladataikat. Közölték, a konferenciát szervezők továbbra is kiállnak a hazai civil társadalom mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Richárd Itthon

Stop Soros: Jó lesz félni, a kormány ugyanis játszani akar

Nem mondhatjuk, hogy nem figyelmeztettek, valóban szigorították a Stop Soros néven futó hármas törvénycsomagot. De az meglepő, mely területen keményítettek be. Mostantól ugyanis a teljes legális migráció is célpontba került. A jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakban kizárólag erről a törvényről beszélne a Fidesz. Ezért még egy kétharmados szavazást is magára vállalt. Cirkuszt akar, de tapsot nem vár.

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában

Gyakorlatozás közben lezuhant egy vadászrepülő Ukrajnában

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?

Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?