szerző:
hvg.hu

Leleplezőnek szánt dokumentumot talált a köztévé Híradója az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosának tollából, de ő csak a bekövetkezett eseményeket jósolta meg majdnem helyesen.

A "Homo sorosensus", azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről írt 2009-ben Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, adja hírül az MTI a Hiradó.hu-ra hivatkozva. Muiznieks azzal vívta ki a kormány és médiája haragját, hogy bírálta a Stop Soros törvénytervezet-csomagot, és korábban is számos esetben konfrontálódott a kormánnyal – ahogy Európában azt megtette más kormányokkal is, amikor rasszista, önkényes és egyéb nemkívánatos mozzanatokat észlelt.

A leleplezőnek szánt felfedezés egy tanulmány, amelyben Muiznieks arról ír "sokan közülünk azt feltételezték, hogy két évtizeden belül létre tudjuk hozni az új nyílt társadalom emberét. Ez az új ember – a Homo sorosensus – hivatott felváltani a Homo sovieticust, amely lassan elbomlik a történelem szemétdombján". Milyen is ez az új ember?

A "Homo sorosensus" a közép-európai egyetemen (a CEU-n), vagy nyugaton (Angliában vagy az Egyesült Államokban) tanul, aktívan részt vesz a megreformált közép- és kelet-európai gazdasági és politikai életben, mi több, egy átmeneti időszakot követően a "Soros embertípus" nemzedéke megszerzi a legtöbb politikai, gazdasági és kulturális hatalmi pozíciót – idézi a tanulmányt az MTI.

És igaza lett, Magyarországon mindenképp: Orbán Viktor, Szájer József, Schmidt Mária, Kövér László, Németh Zsolt, Deutsch Tamás vagy Kovács Zoltán kormányszóvivő mind Soros-ösztöndíjasok voltak, avagy Soros pénzén tanultak, és pártjuk meg is szerezte "a legtöbb politikai, gazdasági és kulturális hatalmi pozíciót". Az már nem ilyen egyértelmű, hogy ezzel véget is ért a Homo sovieticus uralma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!