szerző:
hvg.hu

A jobbikosok körében is népszerű MSZP-s Fodor Zoltán elkezdte az aláírásgyűjtést.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Alaposan felforgathatja a miskolci erőviszonyokat, hogy a szocialista önkormányzati képviselő, Fodor Zoltán függetlenként elindul a választáson. A körzetben a DK-s Debreczeni József a baloldal hivatalos jelöltje. Fodorral csak sms-t tudtunk váltani, azt írta, most épp az aláírásokat gyűjti. Hétfő délután vette fel az aláírásgyűjtő íveket, kedd délután negyed 2-ig már 360 aláírást összegyűjtött az induláshoz szükésges 500-ból. Miskolcon 4 éve nagyon szoros volt az eredmény, a fideszes Csöbör Katalin kevesebb, mint 1600 szavazattal nyert a jobbikos jelölt előtt, de a baloldali induló is csak 2600 szavazattal maradt le.

Korábban beszéltünk a körzetet ismerő baloldali és jobbikos politikusokkal is, a jobbikos szerint Fodor nagyon népszerű az ő szavazóik körében is, így Jakab Péternek van oka aggodalomra. Egyesek elmondása szerint a néppártos retorikát vivő Jakabbal szemben Fodor szóhasználata inkább emlékeztet a régi jobbikéra.

Több ellenzéki szereplővel beszélve hallhattuk azt a tényt, hogy Fodort foglalkoztatja a fideszes Kriza Ákos vezette önkormányzat egyik cége, állítólag ez más ellenzékivel nem fordul elő. Fodor a vagyonnyilatkozata szerint karbantartási főmunkatárs a miskolci vízműveknél, havi bruttó 286 ezer forintot kap vízvezeték-szerelésért. Ezzel nyilván azt sugallják, fideszes biztatást sejtenek a háttérben, azonban megnézve Fodor önkormányzati-választási eredményeit, nem világos, kinek árthat az indulása. A számok azt mutatják, a Fidesztől is jócskán vihetett el szavazatokat, körzetében ugyanis nem a jobbikos, hanem a fideszes jelölt teljesített rosszabbul a saját pártjának polgármester-jelöltjéhez képest. Fodor az önkormányzati képviselő-választáson a saját körzetében 53 százalékot szerzett, ez 20 százalékkal több, mint amennyit a baloldali polgármester-jelöltje, a néhai Pásztor Albert össze tudott szedni.

Többen is mondták, Fodornak nem most jutott eszébe először az indulás, már az előző ciklusban is fontolóra vette. Akkor Gúr Nándor indult volna a körzetben, akit az utolsó pillanatban az együttes Nagy-Korsa Juditra cseréltek. Úgy tudni, ha dr. Simon Gábor kapta volna a körzetet, akkor nem indul el. Mikor Fodor indulása felvetődött, beszéltünk a párt etikai bizottságának elnökével, Ipkovich Györggyel, aki azt mondta, ha egy szocialista ráindul hivatalos jelöltre, kizárják a pártból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!