szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napközbeni rekordgyanús részvételi számok is azt mutatták, a hódmezővásárhelyiek valamiért nagyon akarnak szavazni. A kérdés az volt, kire: estére kiderült, hogy leginkább azok járultak az urnákhoz, akik változást akarnak. Márki-Zay Péter független jelölt végül fölényesen győzött, abban a városban, ahol a mostani ellenzék emberemlékezet óta nem rúgott labdába. Az esemény krónikáját, illetve a vasárnap esti reakciókat itt mind megtalálja.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Majdnem 16 százalékkal maradt le a fideszes jelölt Márki-Zay mögött

100 százalékos feldolgozottságnál 22 903 szavazat megszámlálása után a - még nem hivatalos - végeredmény:  

Márki-Zay Péter (független) 13 076 (57.49%)

Hegedűs Zoltán (FIDESZ-KDNP) 9 468 (41.63%)

Hernádi Gyula (független) 201 (0.88%)

©

A Fidesz nem sieti el a reagálást

vagy még nem nagyon tudja, hogy mit mondjon a minden bizonnyal számára is meglepő vereségre.

Lassan több mint egy órája szinte biztosra lehet tudni, hogy az ellene folytatott sokcsatornás, durva lejárató kampány ellenére az ellenzéki összefogás jelöltje nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást. Méghozzá nem is kicsit: Márki-Zay Péter ugyanis több mint 15 százalékot vert a Fidesz-KDNP színeiben induló Hegedűs Zoltánra.

A jó ideje ismert eredmények ellenére, egyetlen fideszes reagálást sem olvashattunk még sehol, és elérnünk sem sikerült egyetlen vezető fideszes politikust sem: sem Hídvéghi Balázs szóvivő, sem Gulyás Gergely alelnök-frakcióvezető nem reagált megkeresésünkre.

Feltűnő a kormánypártok máskor egyébként aktív véleményvezéreinek lapítása is: vasárnap negyed tízkor még egyetlen sor sem volt olvasható Hódmezővásárhelyről. A fő megmondó, Deutsch Tamás 1,5 órája posztolt ugyan, de csak a pjongcsangi téli olpmpiáról hazatért magyar csapat fogadásáról, de párttársai is csupa semleges témáról vagy eseményről: jogászbálról, cukrászversenyről tettek közzé vasárnap este bejegyzést.

Persze az is lehet, hogy a kormánypárti politikusok csak a pártközpontból szerkesztett origót olvassák - így tényleg nem értesülhettek még a vásárhelyi vereség híréről. A portálon este fél tízkor egy Blaskó Péter színésszel készült interjú a vezető anyag, csak a hírhasáb negyedik sorában, kicsiben fért el Márky-Zay győzelme, sorrendben és fontosságban bőven megelőzi a Fidesz kiskunhalasi időközi választási győzelme és egy másik hír miszerint az ajánlásgyűjtéás félidejében "brutális fölényben a Fidesz".

A győztes stáb - videó

"Polgármester úr!"

A Jobbik kérte fel Márki-Zayt, ez most derült ki

Hódmezővásárhely ma történelmet írt – mondja, a közönség bravózik.

December 12-én éjfélkor küldte a sorsdöntő sms-t a Jobbik helyi vezetőjének – meséli Márki-Zay. Ez az első alkalom, hogy elismeri: a Jobbik kérte fel. Ezt egész eddig titkolta.

"Onnantól valaki húzott. A jóisten támogatása nélkül nem sikerült volna" – mondja.

"Vásárhely megmutatta, hogy el akarja zavarni az osztályt terrorizáló nagyfiúkat" – kiderül, hogy Márki-Zay így magyarázta el a fiának, miért indul el a választáson. Szerinte új időszámítás indul az országban. 1989-es rendszerváltás-hangulat, amit ő érzékel.

Mögcsináltuk - mondja tájszólással. - "Mögcsináltuk Hódmezővásárhelyen, de itt nem szabad megállni. Ez csak a kezdet. Holnap el kell kezdeni a munkát. Együtt kell dolgozni azokkal, akiket a hatalom damilon rángat. El kell vágni a damilt" - jelenti ki.

Nem szeretnénk migrációt, korrupciót, senki ne lopjon, új rendszerváltás kell, az ügynökakták feltárása, legyen igazság, szabadság, demokrácia, piacgazdaság - Márki-Zay már nem is csak polgármesteri céljairól beszél.

Együtt a fidesz is legyőzhető. együtt kell legyőzni a bűnt, korrupciót. Van remény! Ha

52 nap alatt "egy lelkes amatőr csapattal" 60 százalékos eredmény jött össze, minden városban le lehet győzni a korrupciót, le lehet győzni a Fideszt - mondja, és ezt hatalmas a taps fogadja.

Április 8., április 8 - skandálják az országgyűlési választások időpontját.

Holnap folytatja a munkát, ehhez lesz egy április 8., itt ma volt április 8., el kell kezdeni dolgozni - folytatja Márki-Zay. Még egyszer köszöni a hatalmas erkölcsi, lelki támogatást a vásárhelyieknek. Azt kéri, ne hagyják abba, maradjanak együtt: „Megfogtuk egymás kezét, ne engedjük el. Maradjunk szeretetben és békességben. Ne hagyjuk az egységet felbomlasztani.”

Reméli, hogy a 10 fideszes a közgyűlésben mellé áll, mert az emberek mellé állnak. Hegedűssel, akit most legyőzött, is nagy örömmel működik együtt. Itt nem lesz erőszak, mondja, együtt megszüntetik az építményadót, az elesettek hóna alá nyúlnak...

„Szeretet, békesség, hajrá Vásárhely! Köszönöm Vásárhely, van remény, Magyarország - zárja beszédét. 

Egy fotós kérésére megmutatja a győzelem jelét. A közönség spontán rákezd a Himnuszra.

"Azért a víz az úr" - Márki-Zay győztes beszéde

Életemben nem láttam ennyi felnőtt embert sírni - köszöni mindenkinek a győztes, Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely megmutatta: „azért a víz az úr” – mondja.

Beavatja közönségét egy titokba, hogy tanácsadói parancsára három beszéddel készült az eredményhirdetésre. Egyet, ha elbukik, egyet, ha kicsit elbukik. Ezeket most kidobjuk – szavait óriási taps fogadta.

Ma még van demokrácia, erről szólt a választás – mondja Márki-Zay, majd azzal folytatja, hogy ma Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve.

Gyakoroljuk a demokráciát, szerinte annak köszönhető az eredmény, hogy van internet, a sajtó egy része ugyanis nagyon ellenséges volt vele. 

"Hol vagy Gyula" – skandálja a hallgatóság, ez a helyi rádió vezetőjének szól, aki nem engedte őt be a műsorba.

Nem lesz egyszerű dolga Márki-Zaynak a városházán

A hódmezővásárhelyi képviselő-testületben 10 Fidesz-KDNP-s képviselő van - köztük a most legyőzött Hegedűs Zoltán -, és mindössze négy ellenzéki, két jobbikos, illetve két MSZP-DK-Együtt-támogatással bejutott városatya.

Így örültek Márki-Zay főhadiszállásán

Már majdnem végeredmény: Márki-Zay győzött

90 százalékos feldolgozottságnál 20 049 szavazat megszámlálása után így áll a verseny:  

Márki-Zay Péter (független) 11 444 (57.47%)

Hegedűs Zoltán (FIDESZ-KDNP) 8 286 (41.61%)

Hernádi Gyula (független) 183 (0.92%)

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly