Székely szabadság napja: egy rendezvény, ahol megfért egymás mellett a fideszes Németh Zsolt és Schiffer András

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy pénteken nem engedték belépni Romániába Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját. Schiffer András volt LMP-s elnök pedig kíváncsi, hogy az Európai Parlament mikor indítja meg a 7-es cikkely szerinti eljárását Romániával szemben a személyek szabad áramlásának akadályozása miatt.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője szombaton magyarázatot követelt Romániától a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottjának kitiltása miatt. A kormánypárti politikus a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen jelezte: elfogadhatatlannak tartják és tiltakoznak a tanács képviselőjének kitiltása miatt.

Németh Zsolt örvendetesnek nevezte a magyar-román kapcsolatok enyhülését, ugyanakkor hangsúlyozta: a székely zászlók szabad használatának lehetőségét továbbra is kiemelten kezelik a kétoldalú tárgyalásokon, hasonlóan ahhoz az autonómiatörekvéshez, amit a magyarság és a székelység megmaradásának zálogának tartanak.

A fidesz politikusa emellett emlékeztetett az európai kisebbségvédelmi rendszer létrehozásáról szóló kezdeményezésre, amelyben egymillió aláírásra van szükség április 3-ig a külhoni magyarok érdekében.

Németh Zsolt beszéde végén kitért az áprilisi parlamenti választásra is, amely szerinte a demokrácia ünnepe és a nemzeti összetartozás napja is lesz, mivel immáron a világ más pontjain élő egymillió magyar is részt vehet a voksoláson.

Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke emlékeztetett: a budapesti rendezvény célja, hogy kiálljanak amellett a 40 ezer székely mellett, akik velük egy időben Marosvásárhelyen tüntetnek az önrendelkezésükért és autonómiájukért.

A kormánypárti politikus szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzéki oldalon "ismét előhúzták a magyar kártyát" és újból felmerült a határon túli magyarok szavazati jogán elvétele.

Schiffer András: az új gyarmatosítás eszköze az a politika, ami nem ismeri el a nemzeti önazonosság jogát

Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi társelnöke beszédében Dabis Attila kitiltásával összefüggésben azt mondta: kíváncsi, az Európai Parlament mikor indítja meg a 7-es cikkely szerinti eljárását Romániával szemben a személyek szabad áramlásának akadályozása miatt.

Az ellenzéki politikus szerint a világ jelenlegi legfontosabb konfliktusa a globális tőke és a természetes közösségek között zajlik. "A globális nagyvállalatok által foglyul ejtett hatalmi gépezetek szerte a világon ma rohamot intéznek a természeti és kulturális sokféleség ellen" – fogalmazott, hozzátéve: az olyan politika, amely nem ismeri el a nemzeti önazonosság jogát, "nem egyéb, mint az új gyarmatosítás eszköze".

Schiffer András szerint emellett "nem vezet jóra, ha Európa egyik felében bevándorlók identitásválasztási szabadságához hozzáértik a párhuzamos jogrendszerhez való jogot, miközben Európa másik felében az őshonos lakosság szimbólumhasználatának jogát is elvitatják".

Az LMP korábbi vezetője bírálta a kormányt is, amiért külpolitikájában olyan országok felé közeledik, mint például Törökország és Kína, ahol nem tartják tiszteletben a kisebbségek jogait.

Dabis Attila: Románia nem megbízható partner

A rendezvényen felszólalt Dabis Attila is, aki kitiltásáról azt mondta: Románia a székelyekért végzett jogvédő munkája miatt, politikai döntéssel tiltotta ki az országból. Kiemelte: törvénytisztelő állampolgárként soha nem szegte meg a román törvényeket, a román hatóságok pedig többszöri kérdésére sem közölték a kitiltás okát.

Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja szerint kitiltási ügye is azt mutatja, hogy Románia hiteltelen partner a nemzetközi közösségben.