Felháborodott a nigériai nagykövetség a fideszes fórumon elhangzott AIDS-adatok miatt

Felháborodott a nigériai nagykövetség a fideszes fórumon elhangzott AIDS-adatok miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége szerint felháborító, hogy ellenőrizetlen adatokkal befolyásolják a közvélemény Nigériáról alkotott képét.

A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége a leghatározottabban cáfolja azt az állítást, ami az egyik fideszes fórumon hangzott el a nigériai AIDS-fertőzöttekkel kapcsolatban – derül ki a közleményből, amelyet a nigériai nagykövetség Facebook-oldalán is közzétettek magyarul és angolul is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az UNAIDS 2016-os adatai szerint körülbelül 3,2 millió nigériai él HIV-fertőzéssel. Ez a szám Nigéria teljes lakosságának (186 millió) 1,7 százaléka, szemben a fórumon emlegetett 80 százalékkal.

A nagykövetség közleménye szerint „teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandacéljaikat használva”. Követelik, hogy ezt az állítást vonják vissza – tették hozzá.

Egy kozármislenyi fideszes fórumon ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-szóvivője a migrációval kapcsolatban Kásler Miklós adataira hivatkozva azt állította: Nigéria lakosságának több mint 80 százaléka, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést. Kásler Miklós, az Országos Onkológoao Intézet főigazgató főorvosa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora minderről egy másik fórumon beszélt, ahol Lomnici Zoltán is ott volt.

A kozármislenyi fórumról Berkecz Balázs, az Együtt politikusa korábban videóban számolt be. Ebből az derült ki, hogy az ellenzéki képviselő kérdéseket intézett a fórumot tartó Hoppál Péter, illetve Lomnici Zoltán felé, de erre kiabálás kezdődött, röviddel utána pedig elszabadultak az indulatok: Berkecz elindult kifelé, erre többször is meglökték, cibálták, beszóltak neki, és az Együtt politikusa által közzétett videó szerint meg is rúgták.