szerző:
hvg.hu

Az M3-as bevezetőjén kirakott plakáton nem látszik, Orbán Viktort a kormány vagy a Fidesz népszerűsíti. Pedig nem mindegy.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az M3-as kivezető szakaszán kirakott Orbán Viktort ábrázoló plakátnál nem olvasható egy méternél távolabbról, hogy a Kormány vagy a Fidesz a kiadó, ezért ez a plakát jogsértő - állapította meg a Momentum beadványára a Kúria, amely ezzel megváltoztatta a Nemzet Választási Bizottság döntését. Egy autópálya-szakasz mellett elhelyezett plakátnál ugyanis egy egy méter távolságon belül észlelhető feliratot nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni.

Csak ezt az egy plakátot kifogásolta meg a Momentum, így a Kúria is erről hozott döntést, és miután csak egy esetről döntött, büntetést sem szabott ki. Az indoklás szerint nem minősítik az országos plakátkampányt,  mert az azonos tartalmú plakátokat különböző helyekre és méretekben tették ki - így lehetnek jobban megközelíthető helyeken is -, tehát nem mondható ki általánosságban vélemény arról, mennyire látható az impresszum.

A Momentum a Kúria döntése után akciót indít, és az összes Orbán plakátot leszedetné, ahol hasonló probléma van. A párt várja a bejelentéseket az ilyen plakátokról és azok pontos helyéről.

A Fidesz közleményben reagált, szerinte betartja a jogszabályokat, az pedig számára egyértelmű, hogy ez választásra buzdító plakát, így a Fidesz adja ki.

(Kapcsolt képünk egy már meghekkelt plakát, ennek eredetijét kifogásolta a Momentum.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!