szerző:
hvg.hu

Néhány körzet az utolsó pillanatig billegett ugyan a nagyon kicsi szavazatkülönbség miatt, ám végül sehol sem fordult meg a sorrend, miután a külföldről érkező és az átjelentkezőktől kapott szavazatokat is összesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nem változtak a múlt vasárnap éjjel közzétett eredmények azokban a körzetekben, ahol a külföldi szavazatok és az átjelentkezők voksai módosíthattak volna az eredményen, így a Fidesz a nem jogerős eredmények szerint a 199-ből 133 helyet szerzett meg az új Országgyűlésben.

A Jobbik képviselői 26-an, az MSZP-PM színeiben versenyző honatyák összesen 20-an lesznek. Kilenc képviselője lesz a DK-nak, nyolc az LMP-nek, míg az Együtt, illetve a német kisebbségek önkormányzata (ez is a Fideszt erősíti) további egy-egy jelölttel jutott be. Független képviselőként Mellár Tamás képviseli a pécsi választókat.

A teljes feldolgozottság mellett a Fidesz-KDNP-nek eggyel csökkent, míg a Jobbiknak eggyel nőtt a mandátumainak a száma a korábbi álláshoz képest. A Fidesz-KDNP még így is kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Budapest XI kerületében a fideszes Simicskó István nyert a mögötte végző szocialista Gy. Németh Erzsébettel szemben. A XII. kerületben Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője legyőzte a DK-s Bauer Tamást.

Szintén a fővárosban, a XVI. kerületben Szatmáry István nyert mandátumot, a fideszes jelöltet az Együtt színeiben induló Vajda Zoltán szorongatta meg.

Nyert a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály a II. kerületben, fő kihívója a DK-s Niedermüller Péter volt. Némileg billegett csak a belvárosban az LMP-s Csárdi Antal első helye, de végül bejutott a parlamentbe, a fideszes Hollik István maradt a második.

Vidéken Gyöngyösön volt még némi biztonytalanság: végül Vona Gábor nem tudta legyőzni a fideszes Horváth Lászlót, vagyis nem fordult meg az előzetes eredmény. Hasonlóan, az LMP-társelnök Szél Bernadett sem győzött Budakeszin a fideszes Csenger-Zalán Zsolttal szemben.

Maradt a fideszes befutó Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú körzetében, Törökszentmiklóson is, Boldog István személyében, aki a jobbikos Csányi Tamást nem engedte maga elé. Miskolcon ugyan szintén billegett a kormánypárti Csöbör Katalin előnye a jobbikos Jakab Péterrel szemben, ám a száz százalékos feldolgozottság után sem változott az eredmény.

A békés Orosházán Simonka György nyert, szintén a Fideszt erősítve, a jobbikos Szabó Ervin előtt.

Egy független győzelem is van azért: Mellár Tamás nyert mandátumot Pécsett, az előzetes eredményt megerősítve, a fideszes Csizi Pétert kiütve.

Fejér megyében, Dunaújvárosban viszont a jobbikos Pintér Tamás kapott mandátumot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!