szerző:
T. R.

A választási törvény saját igényekre való formálásával a Fidesz elérte, hogy saját bázisától egyedül is erős felhatalmazást kapjon. Harmadjára nyert tehát kétharmaddal, de ez nem jelenti azt, hogy a kormányzást díjazta volna a választó, vagy hogy most felelős politizálás következni. Pedig tennivaló lenne. A hvg.hu heti politikai elemzése.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.”

(Lánczi András, a Corvinus rektora)

A menekültválság kitörése, 2015 óra Orbán Viktor kormányzás helyett hadakozik és pénzt szór, de mindkettőt saját hatalmi pozíciójának javítása érdekében. A miniszterelnök mintha kinőttnek hinné saját magára nézve Magyarországot, csak Európában politizál, de a magyar választóinak. Szavazatmaximalizáló jelenségként tekint a migrációra. Közben elhiteti mindenkivel, hogy egyedüli ő védi meg őket. A politikájának alapja a legalapvetőbb emberi érzelmek egyike, illetve az, hogy ismét bebizonyosodott, nincs valós alternatívája jelenleg. De ez nem menti fel Orbánt az alól, hogy kormányozzon, és legyenek szakpolitikák.

Lapunk már hónapokkal ezelőtt megírta egy publicisztikában, hogy valójában ráolvasásos kormányzás zajlik, semmi egyéb. Egyebek között ezt írtuk:

Ami nem működik, arról elég csak az ellenkezőjét állítani. Ha van valami, amiben Orbán Viktor verhetetlen, akkor az a valóságnak magától a valóságtól független bemutatása, megjelenítése a választók lelki szemei előtt. Az erős és virágzó Magyarország képét sokáig létező tények eltorzításával festette meg a kormányfő és csapata, vagyis felnagyítottak számokat, bevezették az alternatív matematikát, átírták a statisztikai küszöbértékeket, és elhallgattak minden kellemetlent.

Pedig kis túlzással állítható, hogy egy kétharmaddal bármit lehet, nem csak valóságot színezni, alkotmányt módosítani, közjogi berendezkedést saját képre formálni. Ehelyett a közelgő kormányzati ciklusról annyit sejteni csak – mivel kormányprogram újfent nem volt –, hogy átalakítják a kormányzati struktúrát majd, de előtte átnyomják a szigorított Stop Sorost még májusban a parlamenten. Illetve dehogy átnyomják, könnyed csuklómozdulattal megszavazzák.

Hosszas bujkálás után Rogán Antal is előkerült, a baráti Origónak azt mondta az előttünk álló négy évről, hogy:

A célok változatlanok, ezt a választók is megerősítették. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás azonban új embereket és új struktúrákat igényel. A miniszterelnök a szerdai kormányülésen megköszönte a korábbi miniszterek munkáját. Új döntések nem lesznek, a tárcák előkészítik az átadás-átvételt.

©

Kovács Zoltán egykori CEU-ösztöndíjas kormányszóvivő pedig már a választások estéjén úgy nyilatkozott, azt, hogy „az arra nem jogosult szervezetek, a politikai élet csinálásába, döntéshozásába matassanak, hogy így fogalmazzak, azokat be kell zárni.”

A kormány terveiről a menekült- és civilellenesség, és a kormányzati szabászolló kézbevétele mellett még annyit sejtünk, hogy a családtámogatás prioritás lesz – ha marad rá pénz, ugyanis választások előtt döbbenetes módon kiköltekezett a Fidesz, illetve az uniós pénzek jelentős részét is elszórta a kormány, pedig a pénzügyi ciklus 2020-ban jár le –, továbbá szűkítenének az önkormányzatiságon.

A kormányzás sarokpontjai minden ciklusban az oktatás és az egészségügy. Előbbihez ugyan hozzányúltak a korábbi Orbán-kormányok is, központosították és felülről irányítottá tették a rendszert, de az egészségügyben csak a felületi kezelést végezték el – szakértelem helyett pénzzel.

Még a választások előtt körbejártuk a hvg.hu-nál az egészségügy és az oktatás helyzetét is. Az oktatásról azt írtuk, hogy:

Példátlanul félresikerült átalakítást hajtott végre az oktatási rendszerben az Orbán-kormány 2010-től: pénzkivonást és központosítást. A reformok átgondolatlanságát mutatja, hogy az utóbbi évek már az intézkedések visszaalakításáról szóltak.

Az egészségügyről pedig azt, hogy:

Egész Európában mindössze öt helyen rosszabb a helyzet, mint nálunk, ahol a 21 napon belül elérhető rákterápiák és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT-vizsgálatok aránya kiugróan alacsony, a rák, a szívinfarktus és a sztrók halálozási rátája, valamint a kórházi fertőzések száma viszont kiugróan magas – hasonlóképpen a hálapénz jelenlétéhez.

©

Arról még csak susmogás sincs, hogy a kétharmad bármilyen szinten is hozzányúlna az egészségügyhöz, azonban a kórházigazgatók kaptak egy levelet, amiben megírták nekik, vége a választási pénzszórásnak. A főigazgatók reménykedtek, hogy a tartalékot elkölthetik az intézményükre, hiába. Az elvonás összesen akár 20 milliárdos is lehet, miközben novemberben 54,6 milliárd jutott a kórházak adósságrendezésére. Pedig az átgondoltan elköltött pénznek lenne helye, az Eurostat friss felmérése szerint az uniós háztartások 29 százalékának anyagi nehézséggel jár az egészségmegőrzéshez szükséges szolgáltatások igénybevétele.

Arra a kérdésre, hogy „ön megengedheti-e magának, hogy fizessen az egészségügyi szolgáltatásokért”, a megkérdezett magyarok 74 százaléka azt mondta nehezen. A finnek 87, a britek 86, a németek 85 százaléka azt válaszolta, ők könnyedén megengedhetik ezt maguknak.

Miközben szakpolitikailag egy sötét alagútba kormányozta magát a Fidesz, a csatasorba állított hát- és mellékország kampány üzemmódban maradt, hiába vártak többen konszolidációt. Nyakló nélküli migránsozás, sorosozás, kommunista tempót idéző listázás ömlik a pártsajtóból, mert még nem érkezett más ukáz. Ellentétes előjellel már lezajlott egy hasonló folyamat a hódmezővásárhelyi Fidesz-vereség után. Akkor Bencsik András gondolkodott el azon, hogy talán vissza kellene venni az elemi iskolai szintű sorosozásból. De megjött a parancs, nyomni kell tovább. Hatalmasat tekertek rajta – azóta is úgy maradt.

A szombati hatalmas tüntetésből két következtetést vonhat le a hatalom: 

a) harc van, a politikai meccsnek alá kell rendelni minden más megfontolást, 

b) el kell fogadni, hogy az ellenzék szavazói csalódottak, jó minőségű, szakmai politizálással kell bizonyítani, hogy a kormány nem csak migránst tud kiáltani, de meg tudja oldani a hétköznapi problémákat.  

Ki melyikre tippel?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács