szerző:
hvg.hu

A listázottak meg a listázók is túlélik a rendszerek váltásait – üzente a Helsinki Bizottság alapítója, Kőszeg Ferenc a Facebookon.

Még szép, hogy rajta vagyok a listán, meg is lennék bántva, ha nem lennék rajta – írja Kőszeg Ferenc a Facebook-oldalán, reagálva a Figyelőben megjelent Soros-listára.

"Ahogy Sartre Főbelövendők klubja című komédiájában meg vannak sértve a derék franciák, akik nem szerepelnek a kommunista párt állítólagos halállistáján."

A Helsinki Bizottság alapítója azt írja, hozzá van szokva, hogy mindenféle listán szerepel. Még ötéves sem volt, mikor rákerült a kiirtandók listájára, hamis papírok miatt nem vitték el.

A következő listáról hosszú ideig nem tudott, csak érzékelte, hogy léteznie kell. A 70-es évek közepétől a külföldi utazásai előtt sokkal tovább vizsgálták útlevelét, mint a többiekét, a csomagját szétpakolták, a könyveit átnézték. Egy határőr később elárulta neki, valóban szigorúan ellenőrzik, 8 csoport van, őt a hetedikbe sorolták. A nyolcadikban voltak azok, akiket rögtön őrizetbe kellett venni.

1986-ban elkobozták útlevelét, mert Prágában, illetve Varsóban nem a Magyar Népköztársaság állampolgárához méltó magatartást tanúsított. Öt évre kizárták a külföldi utazásból, ám 1988 őszén mégis elutazhatott New Yorkba, a Soros által támogatott Helsinki Watch (Helsinki Jogőr) megalakulásának 10. évfordulójára.

"A rendszernek ugyanis már nem volt öt éve, hogy érvényt szerezzen a határozatának."

A tüzetes ellenőrzés 1990-ben is megmaradt, hiába magyarázta a szabad választások után a határőrnek, hogy az a lista már nem érvényes.

"Nem volt igazam, érvényes az ma is, most is rajta van Kis János, Demszky vagy a Beszélő álnéven publikáló szerzője, Bokros Lajos. Viszont nincs rajta Orbán Viktor, Szájer József, akiket Soros bőkezűen támogatott, és persze nincs rajta Bakondi György főhatárőr, Pintér Sándor főrendőr, egykor mindketten az MSZMP tagjai. A listázottak meg a listázók is túlélik a rendszerek váltásait."

 

Vitriolos hangú publicisztikában mondott véleményt a listáról a CEU egyik tanára, Perczel István, aki maga is szerepel rajta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?