szerző:
hvg.hu

Az Orbán-rezsimnek mindig kell egy ellenség, akire lőni lehet. Most a Kúria a Soros, és a jogászokkal teletűzdelt Fideszt az sem érdekli, hogy nincs igaza.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választási eredménybe, miután elvett egy mandátumot a Fidesztől. A Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladathoz” – nyilatkozta Orbán a múlt héten. A nyílt támadást a kormányfőből az váltotta ki, hogy a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, mely érvénytelenített 4360 levélszavazatot. Vagy azért, mert a borítékon lévő biztonsági csík sérült, vagy mert sima borítékban adták fel a szavazatot. A Fidesz szerint ezt a kérdést nem szabályozza semmilyen törvény, a Kúria szerint viszont igen.

Azóta a legtöbb Fidesz-megszólaló hangoztatja, a Kúria beleavatkozott a kampányba, elvett tőlük egy mandátumot, túlterjeszkedett, nem független az igazságszolgáltatás. Csak épp az Átlátszó jogi csapatát is erősítő alkotmányjogászok megírták, a Kúria nem vett el mandátumot a kétharmados kormánypárttól. Szerintük Orbánt „vagy megvezette a kormánypárthoz köthetően kitartott Alapjogokért Központ, vagy tudatosan hazudik”.

Idézik a választási eljárásról szóló törvény 289. § (3) bekezdés a) pontját, ami szerint érvénytelen az a levélben leadott szavazási irat, aminél a válaszboríték nincs lezárva. „Könnyű belátni, hogy milyen célt szolgál ez a törvényi rendelkezés: ne lehessen a válaszborítékot felbontva kicserélni a levélben leadott szavazatot. A törvényi rendelkezéseket az Alaptörvény 28. cikke szerint pedig a céljuknak megfelelően kell értelmezni. A Nemzeti Választási Iroda éppen ezért rendszeresített olyan válaszborítékot, amin egy biztonsági csík van, ami jelzi, ha a leragasztott válaszborítékot felbontották” – írják.

A levélszavazatokat az NVI dolgozza fel, a pártok megfigyelőket küldhettek. Egyikük, egy szocialista már a választások előtt, április 5-én jelezte, hogy az NVI munkatársai érvényesnek tekintik azt a szavazási iratot is, amelyen a biztonsági csík sérüléséből egyértelműen megállapítható, hogy a borítékot már az NVI munkatársait megelőzően valaki felnyitotta. A Nemzeti Választási Bizottság a határozatában megállapította, hogy ez az értelmezés jogszabálysértő. Ha a feldolgozás előtt már bizonyíthatóan felbontották a szavazási iratot, az bizony érvénytelen, mert a válaszboríték lezártságára vonatkozó követelmény nem teljesül.

Ez ellen a döntés ellen a Fidesz is fordulhatott volna a Kúriához, de nem tette, így az jogerőssé vált, ezért a Nemzeti Választási Iroda a továbbiakban a sérült biztonsági csíkkal rendelkező válaszborítékban vagy biztonsági csík nélküli válaszborítékban beérkező szavazási iratot érvénytelennek kellett hogy tekintse. A Fidesz megfigyelője ezt követően kifogásolta ezt a jogértelmezést, azonban a Nemzeti Választási Bizottság egyhangú határozatban (vagyis Patyi András és a Fidesz által delegált tag szavazatával) utasította el a kifogását, de a kormánypárt ezzel a döntéssel szemben sem fordult a Kúriához. Az írás megjegyzi: a kifogástevő választási megfigyelő ugyan megtette ezt, de ügyvédi képviselet nélkül, ezért a törvény szerint a Kúriának érdemi vizsgálat nélkül el kellett utasítania a jogorvoslati kérelmet. Az NVB határozata így jogerőssé vált.

Az NVB kétszeresen is jogerős jogértelmezés szerint állapította meg a levélben szavazás eredményét, ezt döntést támadta meg a Fidesz a Kúrián, a választás eredménye elleni jogorvoslat keretében. Ugyanakkor kérelemben a kormányzópárt nem mutatta be, hogy a feltételezett jogsértés mennyiben befolyásolta a választás eredményét. A Kúria a döntésében megállapította, hogy helyesen járt el az NVB a választási eredmény megállapítása során, mert a sérült biztonsági csík a válaszboríték felnyitását bizonyítja, ezért az ilyen válaszboríték nem lezárt, ezért a törvény szerint érvénytelen.

Ezt követően a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordult, de ott visszautasították az alkotmányjogi panaszt, vagyis érdemben és jogi kötőerővel nem is vizsgálta, hogy a Kúria döntése alaptörvénysértő-e vagy sem. A végzés egyértelműen leszögezi, hogy egy szavazási irat lezártsága vagy le nem zártsága – tételes értelmező jogszabályi rendelkezés hiányában – a jogalkalmazó által megítélendő ténykérdés, ténykérdések megítélésére pedig az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre.

Összességében az írás megállapítja, hogy szó sincs arról, hogy a Kúria elvett egy mandátumot a Fidesztől, „hiszen a bírói fórum csak az NVB következetes, többszörösen jogerős, addig a Fidesz által sem megkérdőjelezett értelmezését követte. Arról meg végképp nincs szó, hogy az Alkotmánybíróság érdemben és jogi kötőerővel állást foglalt volna erről a jogértelmezésről.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!